Jan Ziegler

Česká televize tentokrát na jedničku

7. 03. 2017 18:17:34
Řeč je o televizním seriálu Svět pod hlavou, který včera skončil. Originálním způsobem je v něm přiblížena doba normalizace v časech zločinné komunistické diktatury. Duo Václav Neužil a Ivan Trojan je vynikající.

Veřejnoprávnímu médiu se vlastní tvorba často daří a to je i případ desetidílného seriálu Svět pod hlavou. Herec Dejvického divadla Václav Neužil se jako poručík Filip Marvan po těžké dopravní nehodě dostane do kómatu a ocitne se v roce 1982, aby pochopil složité osudy své rodiny a za jakých dramatických okolností přišel na svět. Tuto dobu poznává jako kriminalista u tehdejší VB spolu s parťákem v podání Ivana Trojana. Ponurý příběh v zasmušilé krajině severních Čech poznamenané jizvami hnědouhelných dolů.

Nejsem hnidopich a nezabývám se podružnostmi typu, že psychiatrické léčebny už v osmdesátých letech minulého století prý nevypadaly jako ta seriálová, v níž se proměnil zámek Jezeří. Ten to seriál není historickým dokumentem, a proto měli autoři právo na uměleckou nadsázku, a také ji využili. Sami se už dříve v médiích přiznali, že některé scény pojali s nadsázkou.

Na seriálu však oceňují, že naprosto precizně popsal zrůdnost komunistické totality. Lidé v té době nic neznamenali a neměli se šanci proti zlu nijak hájit. Ano, dnes můžete na selhání policie upozornit média, v té době a to i v osmdesátých letech, kdy se příběh odehrává, tak to nešlo. Jakmile si Vás podali soudruzi esenbáci, tak obrana neexistovala. To, že by tehdejší novináři zveřejnili příklady policejní brutality, bylo nemyslitelné, nikdo z nich si to tehdy netroufl. Vládly nám rudé zrůdy, které si mohly dělat, co chtěly. A podle toho také tak vypadalo. Bohužel je rovněž pravdou, že mnohé z nich chytily po devětaosmdesátém správný vítr a škodí i dneska.

Také vykreslení tehdejších šéfů respektive soudruhů vedoucích a ředitelů je dokonalé. Z velké části to byli hlupáci bez odbornosti se stranickou legitimací v kapse. Sám si na jednoho takového dobře vzpomínám, dělal náčelníka stanice v Brně na hlavním nádraží a já pod ním dělal. A to byl opravdu dárek. Později už po revoluci jsem potkal několik přednostů z pražských nádraží a ti na tom byli odborně i intelektuálně o mnoho lépe.

Ale další řeči jsou zbytečné, tento seriál je vynikající a doufám, že ho ČT bude brzy reprízovat.

Autor: Jan Ziegler | karma: 39.86 | přečteno: 6701 ×
Poslední články autora