Jan Ziegler

Ruský premiér si nakradl majetek za miliardy

9. 03. 2017 18:29:59
S tímto objevem přišel známý ruský bloger Alexandr Navalnyj. V Rusku, zemi mimořádné korupce, nejsou jachty, vinice, helikoptéry či zámek v Itálii ve vlastnictví Dmitrije Medveděva žádným překvapením.

Vtipně to komentoval jeden můj známý na Facebooku, který mně napsal. „A vy jste si pane Zieglere, až do této chvíle myslel, že Medveděv je proletář?“ Tak to jsem si opravdu vážně nemyslel. Alexandr Navalnyj je Rus, kterého uznávám, i když patří také mezi velkoruské nacionalisty a s okupací Krymu nemá problém. Nicméně jeho boj proti obrovské korupci, která drtí Putinovu říši, je mně sympatický a fandím mu. Ovšem zatím spíše připomíná proslulého rytíře Dona Quijote de la Mancha a jeho marný zápas s větrnými mlýny z románu Miguela de Cervantese.

Tento asi nejznámější ruský bloger už přinesl spoustu důkazů o tom, že desítky ruských politiků, policistů, soudců, prokurátorů a další vlastní obrovské majetky, ke kterým nemohly legálně přijít. Mimochodem jeden takový - bývalý šéf ruských železnic Vladimír Jakunin - je velkým kamarádem Miloše Zemana.

Stačí přitom málo, porovnat jejich oficiální příjmy s tím, co vlastní a hned je jasné, že něco nehraje. Jestliže ovšem obrovské úplatky plynou do kapes mocných, pak se nelze divit, že stavba fotbalového stadionu pro MS 2018 Sankt Petěrburgu byla třikrát tak dražší než srovnatelné Allianz Areny v Mnichově. V Rusku je normální, že za Vámi přijde policajt a řekne, za a za tolik mu prodáte jeho firmu nebo budete obžalováni z daňových úniků. To jsou běžné praktiky stejně jako ty, že tam státní moc vybírá výpalné. Očití svědci popisují, že policejní vyšetřovatelé s měsíčním platem patnáct set dolarů, chodí v perfektně střižených oblecích, které stály minimálně dvakrát tolik a jejich chudým příbuzným patří obrovské vily, luxusní byty atd.

To jsou obecné známé věci, ale v Rusku se jimi nikdo nezabývá. Prostě pokud jsi v Putinově přízni (který sám podle některých ruských webů patří k nejbohatším lidem světa), tak můžeš brát úplatky, krást co hrdlo ráčí, klidně i vraždit, ale nic se Ti stát nemůže. Nejsem proti bohatství, kterého dotyční dosáhli legálním způsobem, to je v pořádku a takovým lidem fandím. Jestliže však někdo získal majetek pomocí zločinu, tak je to špatně.

http://zpravy.idnes.cz/premier-medvedev-majetek-rusko-navalnyj-ff0-/zahranicni.aspx?c=A170307_092219_zahranicni_bur

Autor: Jan Ziegler | karma: 26.61 | přečteno: 1051 ×
Poslední články autora