Jan Ziegler

Vláda padla, a zločinné všeobecné volební právo by mělo skončit také

2. 05. 2017 19:06:47
Premniér Bohuslav Sobotka podá s celým svým kabinetem demisi. To jeho rozhodnutí nechci komentovat. To tady dělají jiní. Akorát si říkám, že hodně lidí by mělo být zbaveno volebního práva, protože jsou nezodpovědní..

Příklad od nás z Českých Budějovic, ale takových je v naší zemi mnoho. Takový řekněme Lojza chodi denně do hospody, urazí hezkých pár piv proloženývch panáky, nadává na poměry, jeho rodina, tedy žena a dvě děti, třou bídou z nouzí, jsou zadluženi až po uši, zpožďují se s placením nájmu, nedávno jim málem odpojili elektřinu a plyn. ale Lojza dobře ví, kdo by měl po Sobotkolvi vést vládu a poučuje o tom všechny kolem sebe. Samozřejmě za prezidenta volil Zemana. Něco takového má bohužel volební právo a oblivňuje veřejný život. A dva Lojzové znamenají v demokracii víc než univerzitní profesor. Vím, že nalézt ideální státní zřízení, ideální volební systém, je velmi těžké. Nicméně zavedení všeobecného volebního práva považuji za jeden z nejhorších omylů v dějinách lidstva.
Řešením by byl návrat k volebnímu systému Rakouska-Uherska, respektive k Předlitavsku v letech 1867 - 1905, kdy existovaly čtyři volební kurie a volit mohli pouze Ti, kteří ročně zaplatili minimální stanovenou sumu na daních. To bylo rozumné, chceš volit, musíš být také zodpovědný vůči sobě a společnosti. Netvrdím že bychom museli tento model okopírovat se vším všudy, tedy s kuriemi velkostatkářskou, městskou, obchodně-živnostenskou a venkovskou, ale určitá omezení by být měla. Např. volit by nesměli ti, kteří neplatí za činži, plyn, elektřinu, nesplácí své dluhy atd.

Autor: Jan Ziegler | karma: 38.19 | přečteno: 3122 ×
Poslední články autora