Ruska mně vytýkala, že služebnictvo nemlátím bičem

Pozoruhodné jsou vzpomínky kněžny Antonie Schwarzenbergové z roku 1945, kdy na zámku Orlík pobýval ruský generál se svoji suitou. Ten ukázal komunismus v praxi, oni byli lidé vyvolení, kdežto ostatní Rusové podřadní.

 Slova kněžny Antonie Schwarzenbergové, matky současného knížete Karla Schwarzenberga, by se měly testat zlatým písmem a měl by je číst každý obhájce Ruska. Zveřejnila je ve své knize Cesta s podtitulem Paměti české aristokratky hraběnka Cecilia Sternbergová. Zážitky paní kněžny jsou výstižné, ovšem, kdo zná ruskou realitu, ten se jim nediví. Po skončení II. světové války si zvolil za své sídlo zámek Orlík nějaký generál Rudé armády, kterého doporovázela zřejmě milenka. A ta si vzala do hlavy že naučí Antonii Schwarzenbergovou, jak se má chovat správná kněžna. Dotyčná ruská metresa jí peskovala například za chování k zámeckému personálu. Ne, že by ji vadilo špatné zacházení. Naopak, prý na ně byla moc mírná, a v podstatě se jí nelíbilo, že šlechtična své sloužící nebičuje a jinak fyzicky netrestá.

Zámek Orlík nad Vltavou

To by nás ovšem nemělo překvapit. Karel Havlíček Borovský vzpomínal v polovině 19. století na to, že služebnictvo je v Rusku běžně trestáno bitím, Jak je vidět, ani o zhruba o sto let později se nic nezměnilo. Koneckonců v Rudé armádě bylo zvykem, že velitelé mlátili své podřízené. Vynikal v tom třeba velitel IV. ukrajinského frontu maršál Andrej Jeremenko. Pamětníci také vzpomínají, jak v éře socialismu se v Rusku běžně stávalo, že rychle jedoucí auta komunistických papalášů srazila dítě. To zemřelo, ovšem viníkům se nic nestalo, naopak milice často trestala rodiče, kteří to šli hlásit. Vrchnost směla zkrátka vše a poddaní museli být zticha. A tak to bohužel v Rusku funguje i nyní.
Ale zpátky na Orlík. Ruský generál nechával v tamním velkém tanečním sále promítat ruské filmy, na které zval i domácí pány. Ovšem ve rozlehlé místnosti seděli pouze manželé Schwarzenbergovi a generál se svoji konkubínou. Ostatní Rusové včetně žen stáli vzadu. Když knžna Antonie řekla, ať jim přinesou židle, tak Ruska to rázně odmítla. "To nejde, my jsme lidé první kategorie, kdežto oni druhé kategorie, a proto musí stát." Paní Schwarzenebergová byla v šoku, a myslela si pěkný to socialismus, kde si mají být lidé údajně rovni. Skutečně to Tomáš Garrigue Masaryk svým výrokem "Rusové se zbavili cara, ale ne carismu" vystihl naprosto přesně.
Na druhé starně Antonie Schwarzenbergová uznala, že jejich Rusové se chovali většinou slušně, byli hodní k dětem, kterým vyřezávali hračky ze dřeva, Laskaví, ale přitom brutální. Jenomže to je právě to, co Rusko vzdaluje civilizované západní kultuře.        
        

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 4.5.2017 17:43 | karma článku: 30,35 | přečteno: 1913x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,54
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz