Jan Ziegler

Historici dokazují, rudá sedmdesátá léta byla érou katastrofálního úpadku

19. 05. 2017 16:30:18
Je to dobrá práce Ústavu pro studium totalitního režimu. Vybrat určitou dobu komunistické totalita zaměřit se na ní. Letošní konference nesla název Československo 1972 – 1977 a pojednávala o temných totalitních letech.

Bylo to krátce po skončení uvolnění na konci šedesátých let. V sedmdesátých letech opět nastoupila tuhá komunistická diktatura, lidé byli kvůli svému politickému přesvědčení zavíráni do vězení a vyhazováni z práce, přestaly vycházet kvalitní časopisy, jakými byly Reportér a Student, lidé nesměli poslouchat hudbu a číst knihy, které se jim líbily, známý je brutální zákrok komunistické policie proti návštěvníkům koncertu skupiny Plastic People of The Universe v březnu 1974 v Rudolfově u Českých Budějovic.

A o této smutné a hnusné době pojednávala dvoudenní mezinárodní vědecká konference v budově Státního okresního archivu v Českých Budějovicích v minulém týdnu, kterou pořádal Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). „Cílem je vybrat určité časové období a ukázat jej ze všech stránek. Čili věnujeme se ekonomice, hospodářství, politické situaci, ideologii, nebo politickým represím,“ objasnil pro ČTK jeden z organizátorů historik Libor Svoboda. Účastníci se mohli dozvědět zajímavosti například z ledního hokeje a osudu dvou vynikajících českých hokejistů - Václavu Nedomanskému a Richardu Fardovi, kteří emigrovali na Západ od Aleny Svepešové nebo o tom, jak se v Mělníku v Galerii Ve Věži pokoušeli v době rané normalizace zachovat alespoň nějakou nezávislou kulturu od Nikoly Michňové. Miroslaw Szumilo z polského Institutu národní paměti (obdoba našeho ÚSTR) hovořil o polsko-československých vztazích v letech 1972 – 1977. Celkově se však jednalo o tristní časy. „Bylo to trapné, upatlané a umaštěné období. K moci se dostal průměr a spíše až podprůměr a ten úpadek je vidět ve všech sférách,“ popsal ji přesně historik Svoboda. Ano, vládla nám nevzdělaná hloupá spodina, která by se v normální společnosti nemohla uplatnit. Otřesným příkladem byl de facto skutečný šéf komunistů v tehdejším Československu naprosto nevzdělaný a omezený Vasil Biĺak, který se vyučil krejčím s poznámkou ve výučním listě „na saka nepúšťat.“

Tyto akce ÚSTR jsou velmi potřebné, protože na faktech ukazují epochu, která rozhodně nebyla žádným rájem na zemi. Naopak jednalo se období vlády temna. Ano komunistické časy byly dobou temna v dějinách českých zemích. Bylo by dobré, kdyby se s obsahem zajímavých přednášek mnoha účastníků seznámila i široká veřejnost.

https://www.ustrcr.cz/wp-content/uploads/2017/02/Československo-v-letech-1972-1977_program-2.pdf

Autor: Jan Ziegler | karma: 34.70 | přečteno: 2006 ×
Poslední články autora