Jan Ziegler

Proč Petr Mach lže o uprchlících

24. 05. 2017 17:12:40
Šéf Strany svobodných občanů se pustil do svých poslaneckých kolegů, že prý hlasovali pro další přijetí uprchlíků ze Sýrie atd. Problém je v tom, že v unesení Evropského parlamentu nic takového není.

Je pravdou, že v unesení s názvem Strategie EU pro Sýrii se píše o tom, že by členské státy měly projevit větší odhodlání při řešení tohoto problémů. Dobře, ale to je jen výzva, není to rozkaz a za nesplnění nehrozí za žádné sankce. Čili Petr Mach lže. Také se proti jeho demagogii ohradili ostatní europoslanci, například Tomáš Zdechovský.

Jak se správně říká, každá krajnost je škodlivá, jedni extrémisti by nejraději stáli na hranicích s transparentem, Vítáme vás, a pustil sem každého, ti druzí radikálové by zase nejraději všechny imigranty postříleli, páč jsou to prý zločinci. Obojí je hloupost. Samozřejmě, že mnozí příchozí jsou ekonomičtí migranti, které je třeba okamžitě poslat zpátky do jejich země, protože jim nehrozí žádné nebezpečí. Také je jasné, že mezi nimi mohou být muslimští radikálové, a proto se musí důkladně prověřovat.

Na druhé straně je pravdou, že mezi Syřany, kteří utíkají ze své vlasti, jsou např. křesťané, jímž od islamistických fanatiků hrozí nebezpečí, a často jim jde o život. A těmto lidem bychom měli pomáhat. Koneckonců i známý protiislámský aktivista Martin Konvička připustil, že by křesťané prchající před terorem v muslimských zemích, mohli u nás dostat azyl. Navíc syrští křesťané u nás už žijí, například v Hradci Králové, kde s nimi nejsou nejmenší potíže, pracují, respektují naše zákony a zvyklosti a jsou v pohodě.

Z této pseudokauzy mám jediný dojem. Strana svobodných občanů totálně propadla v krajských volbách a předsedu Machovi se začíná rozpadat. Je jasné, že voliče nedokázala svým programem oslovit. Atak její lídr zoufale hledá něco, čím by na sebe nějak upozornil. A tak se vytasil s „osvědčenou“ uprchlickou kartou. Jak je ovšem patrné, na české voliče to moc nezabírá, protože s výjimkou Strany přímé demokracii Tomia Okamury, která ovšem rovněž neuspěla ve třech krajích a v ostatních dostala něco přes pět procent, ostatní antiislámská uskupení utrpěla v již zmíněných krajských volbách debakl.

Ono vést se na vlně populismu nemusí nakonec dopadnout dobře. O T. G. Masarykovi nemám jako monarchista jenom příznivé mínění, ale vážím si ho za jeho odvážné postoje v aféře zvané po jeho hlavním protagonistovi Hilsneriáda. Tehdy se v českém národě rozšířila v souvislosti s vraždou mladé dívky Anežky Hrůzové nedaleko Polné u Jihlavy v roce 1899, z níž byl nespravedlivě obviněn Žid Leopold Hilsner, pověra, že Židé potřebují ke svým obřadům krev křesťanských panen. On se tehdy statečně postavil proti většinovému šílenství, a i když trpěl, nakonec vyhrál. V roce 1918 se stal prezidentem, a jeho bezvýznamné antisemitské oponenty v současnosti skoro nikdo nezná. Takže si to doufám pan Mach také přebere a uvědomí.

http://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=605697

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT%20TA%20P8-TA-2017-0227%200%20DOC%20XML%20V0%2F%2FCS&language=CS

Autor: Jan Ziegler | karma: 27.58 | přečteno: 3453 ×
Poslední články autora