Rusko jako země důchodců, kteří bojují o holé přežití

Musím pochválit Petru Procházkovou za výborný článek ve středečních Lidových novinách. Ruský prezident Vladimír Putin ví, že věkovou hranici pro odchod do důchodu je třeba zvýšit, ale bojí se toho.

V Rusku odcházejí ženy do penze v 55 letech, muži o pět let později. I prokremelští ekonomové dobře vědí, že tuto věkovou hranici bude nutné zvýšit a současný stav je neudržitelný. Rusko stárne a vymírá. Jenomže senioři jsou spolehlivou voličskou základnou prezidenta Putina, a ten si je nechce takovým nepopulárním opatřením rozzlobit.

Ruští důchodci bojují o přežití

Být ruský důchodcem ovšem není žádný med. Nejvyšší penze pobírají senioři v Moskvě, a i ty v drtivé většině případů nepřekračují 14 tisíc rublů (cca 5800 Kč) a v regionech je to ještě méně. Přitom ruské hlavní město je obecně dražší než Praha, takže zdejší senioři těžce bojují o holé přežití. Všiml jsem si, že mnohé staré ženy v Moskvě prodávají na ulici všechno možné. To je ovšem protizákonné, protože dotyčné dámy k tomu nemají povolení a policie je za to pokutuje. Proto musí být hodně ostražité.  Přiznám se, že jsem je jednou mírně pozlobil, když tam tak ty stařenky stály v Moskvě na nějakém prospektu, tak mě nenapadlo nic lepšího než zařvat milicioněr, a to jsem byl překvapený, jak v několika vteřinách babičky prchly kamsi do metra. Inu čiperky.  Má žena Eva to tehdy zhodnotila výstižně slovy. „Zieglere, ty jsi normální debil.“ Holt, nikdo nejsme dokonalý.

Zajímavé je to i v Petrohradě, kde tamní staré dámy založily agenturu Bábušky, mají dokonce kanceláře na Moskevském nádraží a pronajímají turistům pokoje ve vlastních bytech. Inu tamní senioři se musí hodně ohánět, aby přežili. To ti čeští se proti nim mají královsky.

Zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu ovšem naráží ještě na jeden problém. Vzhledem k tomu, že ruští mužové se v průměru dožívají 65 let, a v některých oblastech dokonce kolem 60 let, což je na úrovni afrických rozvojových zemí, tak by si penze moc neužili.           

Autor: Jan Ziegler | pátek 2.6.2017 12:43 | karma článku: 28,58 | přečteno: 1605x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,54
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz