Okupanti jsou v Moldavsku nikoliv v Pobaltí

Moldavský parlament vyzval ruské vojáky v Podněstří, aby opustili území jejich země. To je velký rozdíl proti pobaltským republikám, kde s umístěním jednotek NATO tamní zákonní představitelé souhlasí.

V Podněstří, které je mezinárodně uznávanou součástí Moldavské republiky, je rozmístěn ruský vojenský kontingent o síle asi 1500 mužů. Je to v podstatě symbolická jednotka, která je z bojového hlediska bezvýznamná. Nyní však demokraticky zvolený moldavský parlament vyzval Rusko, aby se vojáky ze země stáhlo. Takže nyní jsou Rusové na cizím území jako okupanti bez legitimního souhlasu.

Státní vlajka Litvy

V pobaltských republikách Litvě, Lotyšsku a Estonsku jsou nyní rozmisťovány symbolické jednotky Severoatlantické obranné aliance jako výraz toho, že si tato instituce stojí za svými členskými státy a je připravena je bránit. O žádném ohrožení sousedního Ruska nemůže být ani řeč, protože to má v sousedství daleko silnější armádní jednotky. Ale spojenečtí vojáci jsou v Pobaltí se souhlasem tamních demokraticky zvolených parlamentů a místních vlád. S vojáky NATO na svém území souhlasí většina tamních obyvatel, které je v mnoha případech radostně vítá.

V této souvislosti se vrátím k diskusnímu příspěvku Jaromíra Petříka pod blogem Vladimíra Havránka http://vladimirhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=614914

„Potom ale bylo legitimní obsazení Československa vojsky VS v roce 1968.

Země VS nás též tehdy chránily, aby nás nikdo nenapadl.“ K tomu mohu dodat, že autor těchto myšlenek se vylučuje z jakékoliv normální diskuse. Tak ještě jednou a naposledy. Jak už jsem opakovaně zdůraznil, v Pobaltí jsou alianční jednotky na pozvání tamních legálních představitelů a s jejich souhlasem. Čili legitimně. Vojska Varšavského paktu vedená Sovětským svazem k nám vtrhla bez souhlasu tehdejších čs. představitelů a proti vůli drtivé většiny lidí. Jejich pobyt byl proto nelegitimní.

A stejně tak je tomu v těchto dvou případech, Rusové jsou v Moldavsku protiprávně, alianční spojenci v Pobaltí v souladu s mezinárodním právem. Proto je také pokrytecké vytýkat našim vojákům pobyt v Pobaltí, když nevadí ti ruští v Podněstří.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ruske-vojaky-na-nasem-uzemi-nechceme-vzkazuji-do-moskvy-poslanci-moldavska_1707220707_rez 

Autor: Jan Ziegler | neděle 23.7.2017 12:40 | karma článku: 32,66 | přečteno: 1610x