Jan Ziegler

Rusko dále hospodářsky chřadne a likviduje podnikatele

4. 08. 2017 17:31:49
Čísla jasně dokazují, že ruská ekonomika ve skutečnosti stagnuje a tato země na tom není dobře. I přes optimistická prohlášení kremelských představitelů v zemi přibývají chudí a reálné mzdy klesají.

Tu tabulku zveřejnily Hospodářské noviny 7. července a je v ní pořadí dvaceti zemí skupiny G 20 podle růstu HDP v letech 2010 – 16. Rusko zaujímá 15 – 17. místo společně s Francii a Japonsku. Za tu dobu rostlo o 6%. To je ovšem z hlediska jeho situace a nízkého HDP na obyvatele hodně málo. Pro srovnání Čína rostla o 56%, Indie o 48% a USA o 13%.

Je pravdou, že v letech 2015 – 16 ruská ekonomika klesala a letos by již měla růst a to o „závratných“ 1,3% a v dalších dvou letech o 1,4 %. Česká republika má letos očekává ekonomicky růst o 3,6%. Ten ruský růst je absolutně nedostatečný a měly by být pro zemi typu Ruska alespoň trojnásobný.

Pavel Svoboda, analytik z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, už dříve pro uvedl: www.zet.cz příčiny této situace.Základní problémy však zůstávají v ruské ekonomice jinde. Je zde nedostatečná aktivita, lidé nevěří státním orgánům a vymahatelnost práva je problematická. Těch případů, kdy státní orgány ukradly soukromou firmu, je mnoho. Není to jen případ Sergeje Magnitskeho, který byl právníkem Hermitage Capital a ta společnost byla prostě a jednoduše ukradena. On to vyšetřoval, skončil ve vězení a následně tam zemřel. Lidé nevěří státním orgánům a nemají chuť investovat,“ řekl.

Jistě, situace, kdy stát s pomocí zkorumpované policie a justice, nejčastěji se používá taktika likvidačních daňových nedoplatků, jen tak někomu sebere firmu, podnikání rozhodně neprospívá. Problému v Rusku je ale víc. Ten zásadní je, že se Putinovi nedaří výrazně snížit závislost země na vývozu ropy a plynu. On současný vládce Kremlu není žádný ekonomický, ale svezl se na začátku své éry na prudkém růstu cen ropy, který mu umožnil financovat například zvýšení důchodů a jejich včasné vyplácení. Ovšem jakmile dojde k jejímu poklesu, nastávají opět problémy, které Rusové evidentně neumí řešit.

https://www.zet.cz/tema/ruska-ekonomika-se-ozivit-muze-problem-je-ale-ve-fundamentech-rika-svoboda-12039

Autor: Jan Ziegler | karma: 25.57 | přečteno: 1257 ×
Poslední články autora