Za protiizraelskou nenávist zasluhuje Irán tvrdý trest

Je hrozné, že takovou zášť zatahuje tato muslimská země do sportu. Dva výborní iránští fotbalisté nemohou hrát za národní tým, protože nastoupili za Panionios Atény proti týmu z Židovského státu.

Masúd Šodžaj a Eksán Hadžsafí jsou vynikající iránští fotbalisté, z nichž první odehrál za iránskou reprezentaci 70 zápasů a byl dokonce kapitánem týmu. Ani to nepomohlo a oba byli okamžitě doživotně vyřazeni z iránské reprezentace. Člověk by čekal, že museli provést něco hrozného. Brali drogy, prodávali zápasy? Nikoliv, v Evropské lize nastoupili za svůj řecký klub proti izraelskému týmu Maccabi Tel Aviv.

Irán totiž považuje Izrael za odporný sionistický režim, největší zlo světa a neuznává jeho existenci. A jeho fanatická zloba se nezastaví ani ve sportu. FIFA by měla zakročit, protože to je proti jejím regulím a fotbal má zůstat mimo politiku. Umím si představit i tvrdý trest pro Irán včetně jeho vyloučení z mezinárodních soutěží. Ale, obávám, se že to nepřijde. Poněvadž Mezinárodní fotbalová federace si nebude chtít znepřátelit muslimské země, jejichž šejkové dávají do fotbalu miliardy.

V každém případě je třeba si uvědomit, že Irán je fanatickou islamistickou zemí, kde např. ženy nesmějí společně s muži na fotbal. A právě Masúd Šodžaj byl už dříve kvůli tomu v nemilosti, protože usiloval o zrušení tohoto nesmyslného zákazu.

Irán je spojencem syrského diktátora Bašara Asáda a také putinovského Ruska v syrském konfliktu. Rusko také vyzbrojuje iránskou armádu. Tato fanatická muslimská země, kde se mimo jiné drastickým středověkým způsobem popravují lidé za rouhání proti islámu, je důkazem toho, že v Sýrii nejde o souboj dobra se zlem. Je ovšem smutné, že s Iránem se chce nyní normálně bavit i Evropská unie. Mám za to, že to není vůbec rozumné. Naopak!  Mezinárodní společenství by mu mělo dát důrazně najevo, že pokud se nepřestane takto chovat k jiným zemím, nemůže očekávat normální vztahy.

A jak se dívají na Irán Izraelci? Pravdou je, že se umí v případě nutnosti pragmaticky dohodnout se Saudskou Arábii a jeho považuji za daleko horšího nepřítele.    

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/81196/kapitan-fotbalove-reprezentace-iranu-dostal-dozivotni-zakaz-hral-proti-odpornym-zidum.html

 

Autor: Jan Ziegler | středa 16.8.2017 20:45 | karma článku: 22,48 | přečteno: 768x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz