Jan Ziegler

Chcete užít parádní dovolenou, Horní Planá s krásným okolím je ideální volbou

17. 08. 2017 7:08:15
Mimořádně pestrá nabídka pro návštěvníky, kteří se tady rozhodně nemusí nudit. To je Horní Planá v letních měsících. Toto šumavské město navíc leží v relativní blízkosti dalších návštěvnických magnetů.

Já sám tam jezdím poměrně často. A rozhodně stojí za návštěvu i mimo prázdniny, například v září je ideální pro ty, kteří chtějí mít klid a nemusí mít kolem sebe davy lidí.

Horní Planá nabízí krásné koupání v Lipenské přehradě, pěší turistiku do okolní okouzlující šumavské přírody, cyklovýlety, rybaření, houbaření, návštěvu rodného domku Adalberta Stiftera a také různé kulturní možnosti včetně návštěvy letního kina. Zkrátka velmi rozmanitý program a ideální dovolenou pro rodiny s dětmi, páry a jednotlivce.

Ve městě doporučuji nevynechat rodný dům významného německy píšícího autora o Šumavě Adalberta Stiftera. Dům číslo 21 pochází ze 17. století a rod Stifterů zde žil zhruba od jeho poloviny. Adalbert Stifter se v něm narodil 23. října 1805 novomanželům Johannovi a Magdaleně. Rodina se v dalších letech rozrostla o další čtyři děti.

Do konce roku 1904 dům zůstal ve vlastnictví členů Stifterovy rodiny. O šest let později jej zakoupilo město Horní Planá. V roce 1934 vyhořel a krátce po požáru byly zahájeny práce na jeho rekonstrukci. Po uvedení do původní podoby sloužil jako obecní knihovna a byt. V roce 1960 zde bylo otevřeno muzeum věnované této významné hornoplanské osobnosti.

Návštěvník tady uvidí dokumenty a fotografie vztahující se k historii domu a především unikátní autentické památky vztahující se přímo ke Stifterovi. Ze zajímavých exponátů zaujmou například - olejomalba Horní Plané, kterou namaloval sám Stifter v roce 1823, ukázky rukopisů jeho knih, jeho psací stůl, čestný kord dvorního rady, cylindr s cestovním pouzdrem, spisovatelův jinošský portrét, kamenný epitaf jeho matky, olejomalba od malíře Josefa Vyleťala Dětství a mládí Adalberta Stiftera, obraz rodného domu od malíře Wilhelma Fischera z roku 1923 a řada dalších.

Okolím Horní Plané pak vede asi 4 kilometry dlouhá Stifterova stezka, která nabízí krásné výhledy na šumavské kopce, a za pěkného počasí i na vrcholy Alp. Lidé se také z informačních panelů dozvědí mnoho zajímavostí. Nenáročná pohodlná trasa začíná přímo u Stifterova domku.

Dominantou horní částí náměstí je pak gotický farní kostel svaté Markéty, jehož nejstarší části pocházejí z druhé poloviny 13. století.

Pokud nastanou vedra, která k výletům moc nelákají, nevadí, nedaleko města je lipenská přehrada a na jeho březích asi nejkrásnější pláž ze všech, které u ní jsou. Pro návštěvníky jsou tady převlékárny, sociální zařízení, stánky s občerstvením a restaurace. Koho přestane bavit koupání, ten si může zahrát plážový volejbal, minigolf nebo pétanque. Dále je tady půjčovna loděk a šlapadel. Vzhledem k nadmořské výšce 770 metrů voda v přehradě sice bývá chladnější, ale o to víc osvěží.

Horní Planá je rovněž ideálním místem pro pěší výlety do krásné šumavské přírody. Doporučuji vyjet ráno vlakem směrem na Nové Údolí, vystoupit na nedaleké zastávce Ovesná a odtud vyrazit na čtrnáctikilometrovou Medvědí stezku po žluté značce do Černého Kříže a odtud vlakem zpátky do Horní Plané. Trasa je to nenáročná, snadno zvládnutelná, a na cestě stojí na Jeleních Vrších památník, který připomíná, že v těchto místech byl v roce 1856 uloven poslední šumavský medvěd.

Další zajímavými cíli pro pěší turistiku v okolí jsou například Plešné jezero, Schwarzenberský plavební kanál, zdatní turisté mohou vyrazit po červené značce na pohraniční hřeben a dojít třeba až na nejvyšší horu české části Šumavy Plechý (1378 m).

V tomto centru Lipenska je také půjčovna kol, protože je rovněž východiskem pro ideální cyklovýlety. Vyrazit na kole se dá například do krásných míst zrušených částí vojenského výcvikového prostoru Boletice, do půvabného Českého Krumlova, nebo přejet přívozem na pravý břeh Lipna, a odtud dále pokračovat do šumavských hvozdů a třeba i na německé nebo rakouské straně.

Horní Planá je rovněž ideálním východiskem pro jednodenní výlety autem do Českého Krumlova, Vyššího Brodu, Prachatic a dalších míst.

Co se týká ubytování, tak ve městě je pestrá nabídka, hotely, penziony a také autocamping. Slušně najíst se dá ve více restauracích.

Autor: Jan Ziegler | karma: 17.59 | přečteno: 591 ×
Poslední články autora