Ruské školy nemají kanalizaci a města vodovody, komu se to líbí, není normální

Člověk, který velebí poslední tým fotbalové ligy a chválí ho za převedenou hru, je zřejmě narušený. A s obdivem k Rusku, kde tři tisíce škol nemají kanalizaci a ve městech lidé vodovody, je to stejné.

Normální je uznávat někoho, kdo něco umí, skvělé vědce, kteří dají lidstvu významný objev, vynikající sportovce, umělce atd. Co je však skvělého na Putinlandu, kde v 21. století v půlmilionovém Tomsku se koná velká sláva kvůli tomu, že do dvou ulic tohoto sibiřského města byl zaveden vodovod s pitnou vodou a obyvatelé už nebudou odkázáni na cisterny, které přijížděly dvakrát týdně? Tamní starosta jásá nad tím, že to lidé nebudou mít k pitné vodě dál než sto metrů a světě div se, časem možná budou mít vodu přímo v bytech, tedy, když si ji samo zavedou. No to je nádhera, v roce 2017 takový úspěch, bouchejme šampáňa, tedy spíše rosijskoje igristoje, střílejme oslavné salvy z děl, jásejme a veselme se.

Tomsk- ilustrační foto

To, že v Rusku to není nic nenormálního, mohu potvrdit z vlastních zážitků. Když jsme s cestovní kanceláří Kudrna přijeli na předměstí Pskova, kde stál shluk typických ruských dřevěných baráků už notně zchátralých, a sháněli se po pitné vodě pro naši polní kuchyni, tak nám místní ukázali nějakou pumpu, že to je jediný zdroj vody pro všechny ty domy v okolí. Z pumpy vytékala nějaká divně rezavá voda, a tak jsme raději odjeli pryč.

Další zpráva o tom, že tři tisíce ruských škol není napojeno na kanalizaci, už ani nepřekvapuje. Rusko je v mnoha oblastech na úrovni rozvojových zemí. Kremelská říše je vlastně jedna velká Potěmkinova vesnice, na jednu stranu staví okázalé stadiony a pořádá mistrovství světa ve fotbale, na druhé straně mu chátrají školy a lidé ve městech nemají vodovody. Ale co, hlavně Krym naš.              

https://www.novinky.cz/koktejl/447585-i-rusove-se-divi-proc-je-tolik-slavy-okolo-poulicni-pumpy-v-tomsku.html

http://echo.msk.ru/news/2045214-echo.html

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 31.8.2017 18:10 | karma článku: 29,06 | přečteno: 1605x
  • Další články autora
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,70
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz