Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman nemá právo otírat se o Háchu, nacistické výhrůžky nezažil

Je to další ubohost dočasného nájemce Pražského hradu, který nedávno  prohlásil, že čeští občané se na něj mohou spolehnout, protože prý není Hácha. Evidentně neví, o čem mluví a je to takový opožděný hrdina.   

Obvinění z kolaborace je velmi příkré a nespravedlivé pro rodáka z jihočeských Trhových Svinů - Emila Háchu, který byl před 75 lety 30. listopadu 1938 demokraticky zvolen československým parlamentem prezidentem pomnichovské republiky. Chystal se do důchodu, a netušil, jakému zlu bude muset čelit.

Bohužel Miloš Zeman bez patřičných znalostí papouškuje už dávno překonaná klišé. A není to poprvé, kdy se o tuto vynikající právnickou osobnost hloupě opřel. Kdysi jí také nazval českým Quislingem. Jenomže Nor Vidkun Quisling byl obdivovatelem nacismu a vědomým kolaborantem, Hácha nikoliv. Zeman už také dříve „zaperlil“ v souvislosti s umístěním pamětní desky na Háchově rodném domě v Trhových Svinech. Je na ní nápis zhruba v duchu, že se tam narodil Emil Hácha, který stál v čele státu v těžkých dobách. Tehdy, ještě v době před svým premiérováním, Zeman prohlásil, že za jeho vlády by se nic takového stát nemohlo.

Evidentně se mu stýská po ruských putinovských manýrech, kdy vrchnost rozhoduje o všem. Jenomže u nás to naštěstí neplatí. Za prvé, o umístění desky rozhodlo demokraticky zvolené tamní městské zastupitelstvo na přání místních lidí, kteří si Emila Háchu pamatovali jako slušného člověka (a tím on na rozdíl od Miloše Zemana byl), za druhé, vláda nemá do toho co mluvit, a pokud to Zeman nevěděl, je hloupý. Pokud ale věděl a přesto mluvil, jak mluvil, je prachsprostým demagogem a vědomým lhářem.

Kdo vlastně vůbec byl Emil Hácha? Tak předně jedním z vynikajících právníků své doby a snad vůbec nejlepším čs. znalcem mezinárodního práva. I proto se stal prezidentem Nejvyššího správního soudu. Když mu na jaře roku 1938 zemřela manželka, chtěl odejít do penze, osud však rozhodl jinak. Nastaly Mnichov 1938, odtržení pohraničí a abdikace prezidenta Edvarda Beneše. Hledal se nástupce, který by byl přijatelný pro Slováky a námitky nesměli mít ani Němci. Uvažovalo se o historiku Josefu Šustovi, horkým kandidátem byl diplomat a člen agrární strany František Chvalkovský, vadilo však, že byl evangelíkem. To byla pro katolické Slováky nepřekonatelná překážka.

Zvolen byl tedy právník Hácha, který se podle historika Jaroslava Šebka jako nejvyšší představitel tzv. druhé republiky nijak neprovinil proti demokratickým zásadám a neměl nic společného s tehdy již obecně bujícím antisemitismem.

Je dobré si uvědomit, že Hácha se ocitl v obtížné pozici a mezi jeho úspěchy jistě patří to, že ovšem dosáhl propuštění většiny vysokoškolských studentů zatčených a vězněných po událostech 28. října 1939 v nacistických koncentračních táborech a před lágry a smrtí zachránil tisíce dalších lidí. Pravdou také je, že byl těžce nemocný arteriosklerózou a podle verdiktu poválečného Národního soudu nebyl schopen minimálně od roku 1943 kontrolovat své jednání.

Sám chtěl několikrát abdikovat z funkce protektorátního prezidenta, ale jeho okolí mu to pokaždé rozmluvilo s tím, že by na jeho místo mohl přijít někdo daleko horší, například Emanuel Moravec, snad nejhorší kolaborant vůbec.

Miloš Zeman nezažil situaci, v jaké se ocitl Emil Hácha, takže by se měl chovat daleko pokorněji. On neví, jak by se zachoval, kdyby mu při jednáních v Berlíně v březnu 1939 vyhrožovali bombardováním Prahy, kdyby mu nacisté hrozili perzekucemi českých lidí. Hácha prokazatelně dělal všechno proto, aby zachránil co nejvíc Čechů před nacistickými represemi. A Zeman, který je navíc původcem servilního prohlášení čtyř českých ústavních představitelů vůči Číně, by měl být zticha.         

Autor: Jan Ziegler | úterý 23.1.2018 18:41 | karma článku: 25,56 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 22,49 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,79 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,20 | Přečteno: 641x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,37 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Být v cizině, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 3315
  • Celková karma 26,62
  • Průměrná čtenost 1811x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz