Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Venezuela potřebuje novou vládu, Putin je zločinec

Je to opět důkaz toho, že socialismus vede státy ke katastrofě. Jihoamerická země s největšími zásobami ropy na světě se zmítá v těžké hospodářské krizi. Viníkem tragédie je jednoznačně levičácký prezident Nicolas Maduro.  

Moudří lidé se umí poučit z chyb druhých. To však evidentně neplatí pro bývalého řidiče autobus a diktátora Madura, který se mohl vzít příklad z toho, jak chilský prezident Salvador Allende přivedl svými socialistickými experimenty v letech 1970 – 1973 svoji zemi ke katastrofě. V obchodech chybělo základní zboží, na chleba se stály hodinové fronty, životní náklady za jeho éru stouply o 705% a inflace dosáhla 1172 %. Ta znehodnotila výdělky obyvatel a tak se nelze divit, že proti režimu stávkoval kde kdo, například autodopravci, ale i horníci ze znárodněných měděných dolů, kteří měli být oporou režimu. Nastal dokonce takový paradox, kdy opoziční centristická Národní strana zorganizovala sbírku pro stávkující dělníky, aby ve svém protestu vytrvali.

A Venezuela pod vedením socialistů Allendovo Chile zdatně překonala. Inflace v minulém roce přesáhla hranici milion procent, což se dá srovnat snad pouze se situací v Německu ve dvacátých letech minulého století.

Tento jihoamerický stát je v těžké krizi, ekonomika klesá už několik let po sobě, vloni to bylo o zhruba 20 %. V obchodech chybí základní věci, jako jsou chleba, mléko, vajíčka, mýdlo atd. V zemi vládne obrovská bída, miliony lidí uprchly ze země a třetina obyvatel si může dopřát jen jedno skrovné jídlo denně. Logickým důsledkem je masivní nespokojenost s Madurovým režimem. Znakem těch dnů jsou statisícové opoziční demonstrace, vyrabované obchody, vypálené policejní stanice a prázdné spíže a lednice v domácnostech.

Šílená chudoba je rovněž podhoubím pro obrovskou zločinnost, lidé se tady vraždí kvůli bochníku chleba nebo kilogramu mouky. Počet vražd v přepočtu na počet obyvatel je jeden z největších na světě, loupeže a únosy jsou běžnou koloritem. V hlavním městě Caracasu, ale i dalších je hazardem s vlastním životem vycházet po setmění ven.

Viníkem této tragédie antických rozměrů je především Madurův režim a jeho nezodpovědné socialistické experimenty se znárodněním klíčových odvětví, zavedením pevných cen (ty za současné situace akorát povzbuzují černý trh) a velkorysých sociálních dávek, na které ovšem nejsou peníze. Maduro jako bývalý autobusák a člověk hodně jednoduchý není schopný řídit zemi.                      

Venezuela skomírá už několik let Nelze se tedy divit tomu, že v minulých parlamentních volbách zvítězila opozice. Maduro problém vyřešil typickým způsobem pro diktátory a demokratický zvolený parlament nechal protiústavně rozpustit. Brutálně potlačuje opoziční protesty a výsledkem jsou desítky mrtvých lidí. Nelze se tedy divit tomu, že šéf parlamentu a opoziční předák Juan Guaidó se prohlásil v souladu s venezuelskou ústavou za prezidenta.

Těžko říci, jak celá situace dopadne? Najde se nějaký venezuelský Pinochet? Spíše ne, protože velení armády stále stojí za Madurem, i když mnozí vojáci i důstojníci my vypovídají poslušnost a přecházejí na stranu opozice. Devastace země však nemůže pokračovat donekonečna. Obnovení tržní ekonomiky, kterou prosazuje Guaidó, je nyní jedinou šancí pro Venezuelu.   

To, že ruský prezident Vladimír Putin podpořil zločince a vraha Madura, nepřekvapuje. Vládce Kremlu, na jehož rukou je krev stovek tisíc nevinných lidí, si může s venezuelským řezníkem podat ruce. Inu vrána k vráně, respektive gauner ke gaunerovi sedá.

Důležitá je rovněž skutečnost, že většina zemí uznává za legitimního vládce Juana Guaidóa a to včetně těch jihoamerických. To je fakt, který ani místní ozbrojené složky nemohou přehlížet.                

Autor: Jan Ziegler | úterý 29.1.2019 20:38 | karma článku: 28,77 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,70 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz