Vedení Středočeského kraje nevadí stamilionové podvody v KSÚS

5. 11. 2019 11:34:01
Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) a radní pro dopravu Středočeského kraje František Petrtýl (ANO) podle všech indicií vědomě ignorují a asi i kryjí podvody na Středočeské správě a údržbě silnic.

Tímto problémem se nedávno zabýval pořad České televize Reportéři ČT. Dlouhodobě na něj také upozorňuje středočeský krajský zastupitel Michael Pánek (ODS).

Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) hospodaří s ročním rozpočtem přes 5 miliard korun. To je velká suma a proto by každý rozumný člověk předpokládal, že tato instituce bude Středočeským krajem důsledně kontrolována a prověřována. To se však téměř neděje. Jinak by se nemohlo stát, že KSUS zaplatí za práce, které nebyly vůbec provedeny či za práce v mizerné kvalitě. Jsou zde upozornění na dva případy ovšem, pokud se sečtou všechna pochybení KSÚS a vedení Středočeského kraje, pak se výsledná suma dostane až k miliardě korun, které byly zbytečně utraceny z peněz daňových poplatníků.

Jedním z důkazů je mimořádně nekvalitní oprava silnice II třídy II/111 mezi obcí Nechyba a dálnicí D1 za 3,7 miliony korun. Když ji zastupitel Pánek chtěl nechat na jednání středočeského krajského zastupitelstva prověřit, tak hejtmanka Jaroslava Jermanová i odpovědný radní pro dopravu František Petrtýl hlasovali proti.

"Zastupitel Pánek se rozhodl prověřit dvě z mnoha podezřelých akcí s pomocí soudních znalců. Na opravu silnice II třídy Nechyba D1 si objednal soudního znalce Doc. Ing. Františka Luxemburka, CSc. z fakulty Dopravy z ČVUT.

Ten ve znaleckém posudku k akci Oprava silnice II třídy Nechyba D1“ uvádí následující závěry:

Zvolená technologie opravy je ze strany KSÚS vybraná zcela nevhodně

Místo vyfakturovaných 5000 m2 bylo provedeno pouhých 4000 m2

Kvalita provedených prací je nedostatečná

Zadávací dokumentace, kterou vypracoval pracovník KSÚS není zpracována v souladu s platnými předpisy

Stavba byla provedena v rozporu s Metodickým pokynem Systému jakosti pozemních komunikací, který musí být závazně dodržen u staveb financovaných z veřejných rozpočtů.

Z posudku je tedy zřejmé, žeStředočeský kraj zaplatil o 1000 m2 opravy více, než bylo ve skutečnosti provedeno. Celá oprava byla provedena nevhodnou technologií a Středočeský kraj tím v podstatě vyhodil peníze

Po zhotoviteli požadoval pouze dvouletou záruční dobu a tak i tato hrbolatá silnice, pokud bude za dva roky samý výtluk, nepůjde již reklamovat

Nevíme, kolik Středočeský kraj utratil za dokumentaci, která je podle znaleckého posudku špatně zpracovaná.

To je ovšem slabá káva proti další akci KSÚS, kterou nechal zastupitel Pánek zkontrolovat soudním znalcem. Jedná se o dendrologické ošetření stromů a prořezy v úseku Albrechtice- Roztěž za 640 000 Kč dle smlouvy 518/00066001/2019. Práce v uvedeném úseku KSÚS převzala a zaplatila. Zjištění soudního znalce v oboru Ochrana přírody – odvětví dendrologie Ireny Dundychové jsou ale alarmující: V uvedeném úseku nebyly provedeny žádné práce odpovídající předmětu uzavřené smlouvy o dílo. Zadání prací je neurčité a obtížně by se dalo zkontrolovat množství provedené práce.

Z toho plyne neskutečná věc, že Středočeský kraj zaplatil práce, které nebyly vůbec provedeny. Nicméně vedení kraje tvrdí, že k žádnému pochybení ze strany KSÚS nedošlo.

Je to již rok a půl co hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová (ANO) a radní pro dopravu František Petrtýl obdrželi písemné upozornění od tehdejšího předsedy Finančního výboru a zastupitele Středočeského kraje ing. Michaela Pánka (ODS) na to, že v KSÚS dochází machinacím s veřejnými zakázkami a nehospodárnostem. Škody vyčíslené ve zprávě dosahovaly za prošetřované období 670 mil Kč.

Vedení Středočeského kraje se však snažilo tuto zprávu nejprve ututlat a znevěrohodnit, a když se mu to nepodařilo, rozhodlo se vyřešit situaci alibisticky. Místo forenzního auditu nechalo zpracovat u firmy BDO pouze obyčejný audit, který se podezřeními ze Zprávy předsedy FV Michaela Pánka vůbec nezabýval a v závěru auditu dokonce konstatoval, že v KSUS je vše v souladu se zákonem.

Audit byl povrchně zpracovaný a vůbec neřešil předmětné nehospodárnosti a celkově působil dojmem, že je zpracován spíše na „zakázku“. Navíc vedení Středočeského kraje znění tohoto auditu celých 9 měsíců před zastupiteli a před veřejností protiprávně tajilo. Snahy zastupitele Pánka o to, aby se těmito machinacemi zabývalo krajské zastupitelstvo, byly opakovaně zamítnuty vedením kraje či zastupiteli ANO, ČSSD a KSČM. Hejtmanka Jermanová a další členové vedení Středočeského kraje se většinou na toto téma odmítají bavit nebo se spokojí s krátkým prohlášením, že v KSÚS je všechno v pořádku a ani audit žádná závažná pochybení neodhalil.

Tato zjištění jsou opravdu alarmující. Otázkou však je, proč přes opakovaná upozornění zastupitele Pánka nepřistoupilo vedení Středočeského kraje k šetření policií a k hloubkové kontrole v KSÚS? V lidech to může oprávněně vyvolat pocit, že podezření týkající se Správy silnic vedení Středočeského kraje nevadí.

https://www.michaelpanek.cz/blog/hospodareni-krajske-spravy-a-udrzby-silnic

Autor: Jan Ziegler | úterý 5.11.2019 11:34 | karma článku: 27.49 | přečteno: 1021x

Další články blogera

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.54 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Ziegler

Terorismus v Rusku, nejmenuje se islámský stát ve skutečnosti FSB?

Tyto úvahy silně rezonují v diskusích pod články o masakru nedaleko Moskvy s více než stovkou mrtvých. Teroristické útoky se musí odsoudit v každém případě. Je ale třeba se ptát Cui bono, a Rusům nelze věřit ani nos mezi očima.

23.3.2024 v 12:18 | Karma článku: 30.33 | Přečteno: 726 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 3299 Celková karma 27.09 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...