Rok 1967: Izrael se obával opakování holocaustu

9. 02. 2020 10:13:56
Je dobré si připomenout, kdo je ve skutečnosti viníkem napětí na Blízkém východě. Izrael to není ani náhodou. Zahajuji historický exkurs do dějin Židovského státu, začínáme šestidenní válkou.

Europoslankyně Soudružka Kateřina Konečná (KSČM) vědomě lže a zamlčuje fakta. Izrael chtěl od svého vzniku v květnu 1948 žít se sousedními arabskými státy v míru. Nicméně se od nich dočkal pouze projevů nenávisti. Sýrie z Golanských výšin opakovaně ostřelovala izraelské území a ohrožovala životy židovských zemědělců obdělávajících svá pole, kteří se museli krýt před dělostřeleckými granáty. Jordánsko okupovalo území určeně arabskému státu včetně historického jádra Jeruzaléma a nedovolovalo Židům vstup na jejich posvátná místa včetně Západní zdi.

Nejvíc nepřátelský vůči Izraeli byl však egyptský prezident Gamal Násir. Ten Židům mnoho let opakovaně a otevřeně vyhrožoval likvidací a vyhlazením. Již v roce 1960 prohlásil na Valném shromáždění OSN, že jediným řešením pro Palestinu je anulování existence Izraele. V roce 1964 znovu zopakoval, že není žádný prostor pro Izrael uvnitř arabského národa. A v březnu 1965 přitvrdil ještě více. „Nevstoupíme do Palestiny po zemi pokryté pískem, my do ní vstoupíme po zemi nasáklé krví.,“ prohlásil. Dikce Násirova a dalších arabských vůdců si nezadaly s rétorikou nacistických pohlavárů a jejich plány na konečné řešení židovské otázky. Nelze se divit, že Židy takové výhrůžky nemohli nechat klidnými. Ti se právem obávali, že jim hrozí opakování holocaustu.

Napětí eskalovalo v roce 1967. V půlce květnu nařídil prezident Násir mírovým jednotkám OSN stažení ze Sinaje. Místo nich pak rozmístil na izraelských hranicích sto tisíc vojáků a tisíc tanků. Egypt nadále v protiizraelských provokacích pokračoval a na konci května v rozporu s mezinárodním právem uzavřel pro všechny lodě s izraelskou vlajkou Tiranskou úžinu, čímž jim znemožnil jim plavbu do Rudého moře. To se de facto rovnalo vyhlášení válečného stavu.

Izrael si uvědomil, že mu hrozí smrtelné nebezpečí a preventivním úderem v tzv. šestidenní válce v červnu 1967 rozdrtil arabské agresory. Skvěle naplánovaná operace začala 5. června 1967 v 7.45 hodin, kdy izraelské letectvo zničilo přes 400 egyptských, syrských a jordánských letadel přímo na zemi. Následovaly série mistrovských úderů izraelských tanků a pozemního vojska, výbornou práci odvedli též výsadkáři IDF. Zkrátka, za šest dnů bylo po všem. Izraelská armáda obsadila Sinajský poloostrov až k Suezskému průplavu, západní břeh Jordánu, pásmo Gazy, Golanské výšiny a Arabové kapitulovali. Fantastický vojenský úspěch!

Pravdou je, že Židovský stát zaútočil první, ale naprosto právem. Arabské armády se prokazatelně soustředily na jeho hranicích s cílem zaútočit a zlikvidovat jej. Izrael už vzhledem ke zkušenostem s nacistickým vyhlazováním Židů dal důrazně najevo, že opakování takových hrůz už nepřipustí. A tak dal arabským násilníkům pořádně za vyučenou.

Izraelci při této příležitosti obsadili území svých sousedů, to je fakt. Ale stalo se tak až v případě krajní nouze. Do té doby dávali Židé opakovaně najevo, že chtějí mír a nemají vůči arabským zemím žádné územní nároky. Jenomže, Arabové podanou ruku nepřijali a zákonitě přišel trest.

Je třeba si uvědomit, že zatímco Jordánci zničili v Jeruzalémě staré židovské město, bořili synagogy, znesvětili židovské hřbitovy, kdy kameny z náhrobků dláždili ulice, a zakázali Židům přístup ke svatým místům včetně Západní zdi, muslimští věřící mohou Chrámovou horu s mešitou al – Aksá navštěvovat bez omezení. Izrael zajišťuje Židům, křesťanům a muslimům náboženskou svobodu a respektuje jejich víru.

Zdroj

Dějiny Státu Izrael

Howard M. Sachar

nakladatelství Regia

Praha 1999

Autor: Jan Ziegler | neděle 9.2.2020 10:13 | karma článku: 18.06 | přečteno: 188x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 787 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 919 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 142 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 210 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 379 |
Počet článků 3300 Celková karma 26.81 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...