Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin lže, Pobaltí bylo k SSSR připojeno násilím

Ruský prezident Vladimír Putin zveřejnil v červnu na serveru The National Interest anglicky psaný článek k výročí ukončení druhé světové války. V něm nehorázně zkreslil historickou pravdu.

Ve své stati uvedl, že pobaltské republiky se připojily k Sovětskému svazu dobrovolně. Rozumím tomu, proč to udělal, on má samozřejmě plné právo sdělit veřejnosti svůj respektive ruský pohled na události, které předcházely II. světové válce včetně tehdejší sovětsko- německé smlouvy o neútočení ze srpna 1939. Některé jeho postřehy jsou zajímavé, ale někdy se drží překonaných sovětsko komunistických lží. To se například týká i jeho výkladu tehdejšího dění v Pobaltí.

K tomu napsal doslova. „Na podzim 1939, když řešil vojenské a strategické obranné úkoly, zahájil Sovětský svaz proces inkorporace Litvy, Lotyšska a Estonska. Jejich vstup jako svazových republik do Sovětského stavu byl realizován mezistátními dohodami a za souhlasu tamních zvolených vlád. To odpovídalo normám mezinárodního a státního práva té doby. Navíc Litvě byly v říjnu 1939 vráceny Vilnius a okolní oblasti, které dříve patřily Polsku. Pobaltské státy si v rámci SSSR zachovaly své státní orgány, jazyk, měly zástupce v sovětských nejvyšších strukturách.“

To je bohužel silně zkreslené hodnocení. Právě v tomto roce si připomínáme 80. výročí okupace Pobaltí tehdejším Sovětským svazem, Litva, Lotyšsko a Estonsko se staly jeho „dobrovolnou“ součástí asi stejně tak, jako české země v březnu 1939 protektorátem pod patronací hitlerovského Německa a Slovensko samostatným státem. V knize francouzského historika Thierryho Woltona Rudohnědá nemoc 20. století jsou uvedeny citace tehdejšího sovětského ministra zahraničí Vjačeslava Molotova, který sám potvrzuje, že pobaltské země o sovětskou nadvládu nestály. „Jejich buržoazní představitelé odmítali podepsat připojení k Sovětskému svazu...Zvolil jsem velmi tvrdý postup. Lotyšský ministr zahraničních věcí přijel v roce 1939 do Moskvy... Nevrátíte se domů, dokud nepodepíšete... V případě Estonska to byl ministr obrany. Dal jsem rozkaz našim čekistům (političtí policisté), aby je nepustili, dokud nepodepíšou.“ Pozoruhodná to dobrovolnost.

To byl stejný brutální nátlak, jaký vyvinuli němečtí představitelé na československého prezidenta Emanuela Háchu, aby podepsal vznik protektorátu Čechy a Morava. Například Hermann Göring mu vyhrožoval, že když se bude vzpírat, tak bombardéry Luftwaffe srovnají Prahu se zemí. Inu, komunistické a nacistické totalitní režimy používají stejné gangsterské metody.

Umí si někdo představit, co by se stalo, kdyby německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že v české země se v březnu 1939 připojily k Hitlerově říši dobrovolně? To by bylo řevu, ale Putin řekl v podstatě to samé.

V knize Dějiny pobaltských zemí je uvedeno, jak ono připojení k Sovětskému svazu vypadalo. Například Lotyšsko bylo v červnu 1940 okupováno Rudou armádou bez souhlasu tamní vlády. Sovětští vojáci obsadili v Rize rozhlasovou, telefonní a telegrafní ústřednu. Do prezidentského paláce přišel nechvalně proslulý sovětský prokurátor a diplomat Andrej Vyšinskij, který prezidentu Kárlisu Ulmanisovi a předal mu seznam jmen, které chtějí Sověti dosadit do tamní vlády. Když se Ulmanis zeptal, zda může v seznamu udělat nějaké změny, tak mu to bylo zamítnuto.

O měsíc později v červenci se v pobaltských republikách konaly volby podle socialistického střihu tedy s jedinou kandidátkou dopředu schválenou Moskvou a povinnou účastí. Podle oficiálních údajů více než 90% voličů v Litvě, Lotyšsku a Estonsku hlasovalo pro komunistické kandidáty, při údajně téměř stoprocentní volební účasti. Ve skutečnosti byla volební účast na Litvě maximálně třicetiprocentní. Kde nevolili místní obyvatelé, tam je zastoupili vojáci Rudé armády. O svobodných volbách tedy nemůže být vůbec řeč.

Sověti však nevěřili ani nově zvoleným poslancům, a tak třeba hlasování estonského parlamentu o připojení k SSSR se konalo za přítomnosti ozbrojených rudoarmějců.

Tuto lež odmítli i představitelé Židovské obce v Litvě, kteří uvedli, že vzdávají hold každému, kdo bojoval s nacisty, ale odmítají pokusy ruského prezidenta minimalizovat zločiny, které sovětský režim spáchal v pobaltských republikách Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Ano, sovětská okupace Pobaltí znamenala vraždění a deportace statisíců Litevců, Lotyšů a Estonců.

Důkazy jasně vyvracejí tvrzení prezidenta Putina o „svobodném“ vstupu pobaltských zemí. Je proto nepochopitelné, proč se současné Rusko ve svém oficiálním výkladu této smutné události stále drží komunistických lží a popírá sovětskou okupaci Pobaltí. Rozumní lidé chápou, že Ruská federace není Stalinovým Sovětským svazem a nemůže za jeho krvavé zločiny, ale jejich obhajoba je chucpe.

Je dobře, že proti tomuto nehoráznému výmyslu postavili ministr zahraničí USA Mike Pompeo se svými resortními kolegy z Litvy, Lotyšska a Estonska, kteří ve společném prohlášení odsoudili ruské snahy o přepisování historie a bagatelizování brutální sovětské okupace Pobaltí.

Tento blog vyšel původně před několika měsíci v mírně upravené podobě jako komentář v MF DNES.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zide-rusko-vladimir-putin-anexe-falsovani-dejin-historie-litva.A200630_134004_zahranicni_dtt

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/usa-a-pobalti-obvinily-rusko-ze-snahy-prepisovat-dejiny/1915183

Autor: Jan Ziegler | pátek 18.9.2020 11:40 | karma článku: 31,87 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 16,48 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 873x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,48
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz