Jihočeši důrazně proti škůdcům: Chceme dálnici D3 přes Posázaví

29. 09. 2020 17:05:00
Jako první došla trpělivost jihočeské ODS, která v reakci na setkání premiéra Andreje Babiše se zástupci hnutí Alternativa D3 spustila s velkým s úspěchem petici ve prospěch původní posázavské varianty.

Alternativa D3 dlouhodobě vystupuje proti trase dálnice D3 ve středních Čechách přes Posázaví. Premiér vlády Andrej Babiš po setkání s jejími zástupci opatrně připustil možnost přezkoumání vedení tohoto dálničního úseku. Proti tomu se zvedla masivní vlna odporu v Jihočeském kraji. Zdejší předseda regionální ODS Martin Kuba zorganizoval petici, ve které se požaduje vedení dálnice v původně schválené trase a s plánovaným dokončením v roce 2028. „Není možné, aby lidé, z nichž většiny se (dostavba) dálnice netýká, blokovala tuto stavbu. Musíme dát najevo, že tady je mlčící většina, která se nemůže nechat řídit tou menšinou, která je výrazně hlasitější a křičí,“ zdůraznil Kuba. Proti změně dálniční trasy přes Posázaví se ve svém usnesení postavilo i Zastupitelstvo Jihočeského kraje.

Oproti tomu alternativci navrhují pouze úpravy stávající silnice I/3, v úseku mezi dálniční odbočkou z D1 u Mirošovic kolem Benešova, Votic a Meznem, kde navazuje na již dokončenou dé trojku do Českých Budějovic.

Toto řešení je nereálné. Já si neumím představit, že by dálnice D3 končila na hranicích Jihočeského kraje, dál vedla silnice a od Mirošovic do Prahy zase dálnice. To byl byl evropský unikát hlouposti. České Budějovice by tak zůstaly bez přímého dálničního spojení s metropolí, což je nepřijatelné i z hlediska ekonomického rozvoje Jihočeského kraje. Mnohé potenciální investory tato skutečnost odrazuje od podnikání na jihu Čech. Je to také brzdou pro další příliv turistů do Jihočeského kraje, který je na cestovním ruchu existenčně závislý. Navíc dálnice D1 mezi Prahou a Mirošovicemi je v současné době hlavně ve špičkách silně přetížena. V nejzatíženějším úseku Modletice – Říčany projede podle posledního celostátního sčítání dopravy v roce 2016 přes 90 tisíc aut denně. A toto číslo se od té doby rozhodně nezmenšilo, spíše naopak.

Nejproblematičtějším z hlediska obyvatel dotčené oblasti je úsek dálnice D3 mezi Jílovým a Hostěradicemi o délce 4,5 km, který vede přímo přes řeku Sázavu. Rozumím tomu, že tato oblast je rekreačním zázemím pro Prahu a mnoho lidí zde má chaty. Nicméně investor - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chápe obavy místních obyvatel a rekreantů a snaží se jim vyjít vstříc. V některých místech dálnice poklesne až o deset metrů oproti původním plánům. Prodlouží se také plánovaný tunel Luka o 645 metrů na 1843 metrů, trasa dálnice tak nepovede na povrchu, ale v podzemí, právě v místech blízko posázavského údolí.

To bude mít pozitivní dopad na snížení hlukové a emisní zátěže v tomto úseku. Objektivně lze konstatovat, že veškeré změny v dokumentaci k územnímu rozhodnutí byly provedeny ku prospěchu obyvatel a životního prostředí,“ uvedl již dříve pro web Zdopravy.cz mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Součástí úseku je i téměř osm set metrů dlouhý přes řeku Sázavu, který navazuje na tunel a povede hodně vysoko nad údolím Sázavy, čili zásahy do krajiny budou minimální. Posunutí dálnice na západ by znamenalo větší zásah do rekreační oblasti, na východ pro změnu likvidaci poměrně zachovalých Hornopožárských lesů.

Peticí proti dálnici D3 přes Posázaví už před delší dobou rozjela i Alternativa D3. Tu podepsalo asi 1500 lidí, z toho zhruba 430 obyvatel z dotčených oblastí, kde jich žije 47 tisíc. Naproti tomu jihočeskou prodálniční petici již podpořily přes tři tisíce signatářů a jejich počet rychle roste.

Připadá mně to, že zatímco stoupenci dálnice přes Posázaví se snaží hledat kompromisy a nabízí řešení, která by výrazně zmírnila dopad na obyvatele, strana odpůrců akorát škodí. I přes pádné protiargumenty se neustále snaží prosadit svou a není přístupna oboustranně přijatelným řešením.

Délka dálnice D3 mezi Prahou a česko-rakouskou hranicí činí 172 kilometrů, v provozu je zatím zhruba 70 kilometrů mezi Meznem a Úsilným u Českých Budějovic. Celá trasa by měla být dokončena v roce 2028.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ods-spustila-petici-za-dostavbu-d3-ve-strednich-cechach/1934037

https://zdopravy.cz/rsd-meni-podobu-dalnice-d3-pres-posazavi-a-miri-znovu-do-procesu-eia-38662/

https://www.petice.com/dostavba_d3

https://www.alternativad3.cz/petice

https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/d3-dalnnice-obchvat-ceske-budejovice-zpozdeni-salini-impregilo.A190717_185739_eko-doprava_rts


Autor: Jan Ziegler | úterý 29.9.2020 17:05 | karma článku: 20.15 | přečteno: 706x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.18 | Přečteno: 538 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 789 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 560 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.82 | Přečteno: 1937 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 281 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.90 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...