Zbabělec, který odmítl bojovat s nacisty, se za komunistů stal generálem

26. 02. 2021 16:29:19
A dokonce také ministrem národní obrany. Řeč je o Alexeji Čepičkovi, který se vojně vyhýbal, ale v komunistické éře to dotáhl až na armádního generála. Skuteční hrdinové byli naopak degradováni a likvidováni.

Děkuji České televizi za seriál Generálové, který představuje československé nejvyšší vojenské představitele. Zvlášť poslední díl, Alexej Čepička – z vojína generálem, byl velmi poučný. Ten kontrast dvou vysokých velitelů nemohl být větší. Na jedné straně válečný hrdina Karel Janoušek, který to dotáhl na maršála britského letectva a za II. světové války velel československým letcům ve Velké Británii byl po roce 1948 degradován z hodnosti divizního generála na vojína, ve vykonstruovaném procesu odsouzen původně na doživotí a vězněn dvanáct let od roku 1948 do roku 1960, kdy byl propuštěn na amnestii.

Proti němu byl komunista Alexej Čepička obyčejným strašpytlem a ubožákem, který po absolvování právnické fakulty Karlovy univerzity simuloval u lékařského přezkumu v roce 1938 nemoc, ačkoliv byl zdravý jak řípa, a dosáhl tak v hodnosti vojína aspiranta vyřazení z armády na trvalou dovolenou. O morálních „kvalitách“ soudruha Čepičky svědčí fakt, že tohle udělal v době ohrožení Československé republiky hitlerovským Německem. Ano, v této kritické době tento člověk odmítl bránit svoji vlast proti nacistům. Ti jej sice za II. světové války uvěznili v koncentračních táborech Osvětim a Buchenwald, avšak nikoliv kvůli zapojení do odboje, ale předválečnému angažmá v KSČ.

Po roce 1945 Čepičkova kariéra stoupala strmě vzhůru. Také díky tomu, že se stal zeťem hlavního komunisty a těžkého zločince Klementa Gottwalda. Po únoru 1948 mezi jinými zastával i post ministra národní obrany a bez jakýchkoliv vojenských zásluh byl z nejnižší hodnosti vojína povýšen do té nejvyšší - armádního generála.

Čepička byl člověk, který se velkou měrou spolupodílel na komunistických zločinech v padesátých letech. Perzekuce důstojnického sboru čs. armády a hrdinů protinacistického odboje je především jeho dílem. „Ihned po svém únorovém „vítězství“ KSČ zahájila rozsáhlé čistky důstojnického sboru, které brzy přerostly v jeho totální destrukci a devastaci. Přesně podle Gottwaldova hesla – „My nebudeme dělat z generálů komunisty, my naděláme z komunistů generály.“ Jen v průběhu března a dubna 1948 muselo z armády odejít 27 generálů a 813 dalších vysokých důstojníků. Následná vlna čistek, jejíž obětí se stalo na 2 000 vojáků z povolání, proběhla od května 1948 do února následujícího roku. Ani ta však nebyla poslední. V letech 1948-1953 tak bylo z celkového počtu 13 112 aktivně sloužících důstojníků téměř 4 000 propuštěno z politických důvodů z armády, takřka 1 000 odsouzeno státními i dalšími soudy k vysokým trestům odnětí svobody, včetně doživotí, 28 popraveno na základě vykonstruovaných obvinění, téměř 500 odesláno do táborů nucených prací a na 2 500 nuceně vystěhováno do přikázaných míst,“ uvedl ředitel Památníku Lidice a vojenský historik Eduard Stehlík na svém facebookovém profilu.

Válečný hrdina a upřímný vlastenec Karel Janoušek byl degradován za hodnosti divizního generála na vojína. Tak se mu vlast odměnila za jeho službu. Zbabělec Čepička byl naopak povýšen, i když v jeho případě Boží mlýny přece jen trochu zapracovaly, protože po roce 1956 jeho hvězdné časy skončily a později byl dokonce vyloučen z KSČ.

Karel Janoušek byl nakonec po roce 1989 plně rehabilitován a in memoriam povýšen do hodnosti armádního generála. Takže spravedlnost v jeho případě zvítězila. Nikdy však nezapomeňme na fakt, že komunisté zničili život tisícům hrdinů protinacistického odboje, a naopak mnohým z těch, kteří byli za okupace zalezlí, a jak se říká drželi lajnu, či v horších případech rovnou kolaborovali, umožnili pohodlný život na vysokých postech.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10213531711-alexej-cepicka-z-vojina-generalem/309294340090005

Autor: Jan Ziegler | pátek 26.2.2021 16:29 | karma článku: 44.52 | přečteno: 9219x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 19.98 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 788 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 919 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.81 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...