Komunista Zápotocký by neměl být nikde čestným občanem

2. 05. 2021 18:05:21
Zastupitelé Českých Budějovic rozhodnou 10. května o tom, zda bude Antonínu Zápotockému odebráno čestné občanství jihočeské metropole. Věřím, že se tak stane. Tento člověk byl totiž těžkým zločincem.

Antonín Zápotocký se narodil v prosinci 1884 v Zákolanech na Kladensku. Vyučil se kameníkem a mimo jiné pracoval v Praze při dokončovacích pracích na katedrále sv. Víta. Mnohem víc jej však lákala politika a v roce 1914 vstoupil do tehdejší Českoslovanské strany sociálně demokratické, kde náležel k čelným představitelům levicového křídla. A tak není vůbec divné, že v roce 1921 patřil k zakládajícím členům Komunistické strany Československa.

Jeho kariéra strmě stoupala po roce 1945 a on se stal jedním z hlavních představitelů komunistické moci v Československu, kdy postupně zastával posty předsedy Ústřední rady odborů, předsedy vlády a nakonec prezidenta. V této funkci v listopadu 1957 umírá.

Patřil k předním představitelům komunistické strany a jeho podíl na jejich zločinech, které se snažil maskovat předstíranou lidovostí, rád prý chodil mezi dělníky do obyčejných restaurací, je nezpochybnitelný.

Mezi jedním z hlavních důkazů o podílu Antonína Zápotockého na těžkých zločinech socialismu patří zpráva tzv. Pillerovy komise. Jan Piller byl přední komunistický funkcionář, na přelomu šedesátých a sedmdesátých let člen předsednictva ÚV KSČ a v letech 1968 – 1970 předsedou komise, jejímž úkolem bylo vyřešení problematiky rehabilitací osob nespravedlivě odsouzených v letech 1949 - 1954. Patřil k odpůrcům reformního hnutí uvnitř KSČ v roce 1968. Na straně 40 ve vydání z roku 1990 se píše „Některé nejdůležitější otázky – Bezpečnost, armádu, zahraniční politiku aj. - nikdy neprojednávalo (předsednictvo ÚV KSČ). Předseda strany Klement Gottwald je probíral jen v kruhu, svých nejbližších spolupracovníků (R. Slánský, A. Zápotocký, V. Široký).“

Z toho je jasné, že Antonín Zápotocký patřil k úzkému vedení komunistické strany, které rozhodovalo o všem podstatném a jeho podíl viny na justičních vraždách, brutálních vyšetřovacích metodách, vykonstruovaných procesech a protiprávním věznění tisíců lidí, je neomluvitelný a nezpochybnitelný.

Na straně 63 Zprávy Pillerovy komise se dále píše, že A, Zápotocký patřil k těm čs. komunistickým představitelům, kteří byli informováni o všech chystaných bezpečnostních akcích. Zápotocký připojil svůj souhlas rovněž k zatčení slovenských komunistů Vladimíra Klementise, Gustava Husáka, Ladislava Novomeského a dalších.

Antonín Zápotocký se podílel i na hrubém zasahování stranických špiček do soudních procesů. Patřil mezi ty, kteří dopředu schvalovali soudní rozsudky. Tak například Klement Gottwald v rámci známého procesu v roce 1952 se Slánským řekl: „Dáme deset špagátů (trestů smrti) a tři doživotí. Přesně tak nakonec dopadl verdikt Státního soudu v Praze. Lidé byli mučením přinuceni k naučeným výpovědím, které opět schvalovali Zápotocký a spol., stejně tak jako řeči soudců, prokurátorů a obhájců. Čili šlo o dokonale dopředu vykonstruované soudní procesy a bezprecedentní útok na nezávislost justice. Něco takového se tady nedělo ani za Rakouska-Uherska.

Zápotocký se rovněž aktivně podílel na zatčení bývalého generálního tajemníka a dalšího čelného komunisty Rudolfa Slánského. Ten byl večer v den zatčení u něj se svoji manželkou na návštěvě a on zdržoval jejich odchod do doby, než dostal od státní bezpečnosti pokyn, že k zadržení Slánského v jeho vile je už všechno připraveno.

Zápotocký je samozřejmě zodpovědný i za perzekuci nekomunistů. Jako člen tzv bezpečnostní Pětky (komunisté vytvářeli různá neformální, seskupení, trojky, čtyřky, pětky, atd., které rozhodovaly o podstatných věcech) doporučil neudělit milost generálu Heliodoru Píkovi odsouzenému ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti.

Nelze ho zkrátka oddělit od zločinů tehdejší doby. On je za ně plně zodpovědný.

Jako prezident republiky v květnu 1953 popřel dva dny předem, že se chystá měnová reforma, která ožebračila československé občany o jejich úspory. Na mnoha místech se konaly masové protesty, největší v Plzni, proti tomuto znehodnocení měny a Zápotocký podpořil represe proti jejich účastníkům.

Vilém Hejl v knize Zpráva o organizovaném násilí píše na str. 219 o zatčení starosty obce Kyje u Prahy Josefa Zloského v květnu 1945 na základě falešného obvinění, že udal šest místních komunistů nacistům. To se neprokázalo, naopak vyšlo najevo, že sám Zloský byl dvakrát udán nacistům. Byl proto propuštěn z vazby. Později byl však kvůli vyvrácenému obvinění komunisty lynčován a musel být ošetřen v nemocnici. O tomto případu promluvil 28. února 1946 v Prozatímním národním shromáždění poslanec Zápotocký. Neodsoudil však křivá obvinění Zloského i zločiny na něm spáchaném. On napadl „psaní a volání těch stoupenců starého práva a spravedlnosti, kteří brečeli a skuhrali nad nespravedlnosti, křivdami a bezprávím, kterých se prý naše nové demokratické instituce, národní výbory a jejich vyšetřovací komise, Národní stráž bezpečnosti, závodní rady a spol. na kolaborantech dopouštějí.“ Čili se postavil na stranu násilníků, kteří zbili nevinného člověka.

Výmluvné svědectví podává o Zápotockém ve své knize vzpomínek Kuneš Sontag, syn stejnojmenného významného prvorepublikového politika, který s nim byl za II. světové války vězněn v koncentračním táboře Sachsenhausen. Sontag uvedl, že tenkrát Zápotockému zachránil život, když za něj intervenoval v situaci, kdy budoucí prezident dostával dopisy a peníze na cizí adresy a nacistické vedení tábora na to přišlo. Praxe byla taková, že každý vězeň si mohl dopisovat pouze s jednou adresou. Někteří vězni však neměli žádné příbuzné, neměli si s kým dopisovat a tak je k dopisování využívali druzí. To se samozřejmě nesmělo, a Zápotockému hrozil trest, třeba v podobě zařazení do nějaké náročné pracovní skupiny. Ve svém věku by to Zápotocký nemusel přežít, ale Sontag jej zachránil. V padesátých letech uvěznili Kuneše Sontaga pro změnu komunisté, a jeho přátele požádali prezidenta Zápotockého o udělení milosti. Ten řekl, že mu ji neudělí, ale Sontag bude propuštěn po polovině trestu. Existují také svědectví o tom, že Zápotocký působil v Sachsenhausenu jako kápo a týral jiné vězně.

A na závěr takové srovnání. V prosinci 1920 patřil Antonín Zápotocký mezi organizátory generální stávky v Československu, která v některých oblastech (Kladensko, Třebíčsko, Hodonínsko) přerostla v pokus o ozbrojený státní převrat. Její původci pak byli logicky odsouzeni. Většinou obdrželi roční tresty vězení, nejvyšší trest, osmnáctiměsíční pobyt za mřížemi, vyfasoval Zápotocký. Propuštěn však už byl po devíti měsících na amnestii prezidenta Masaryka. Další slova jsou myslím zbytečná.

Čestné občanství si Antonín Zápotocký, který je spoluzodpovědný za smrt mnoha svých občanů, obludné represe a teror proti stovkám tisíc svých spoluobčanů, nezaslouží nikde v České republice.

Autor: Jan Ziegler | neděle 2.5.2021 18:05 | karma článku: 27.20 | přečteno: 587x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.18 | Přečteno: 538 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 789 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.90 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...