Město Brno hází podnikatelům klacky pod nohy

7. 05. 2021 13:22:52
Smutné navíc je, že se to děje v této těžko covidové době. Své o tom vědí nájemci známé brněnské restaurace Muzejka. Zatímco jiná města podnikatele podporují, o Brně to bohužel říci nelze.

V mnoha městech České republiky se jejich vedení rozhodla z důvodů covidové pandemie poskytnout úlevy živnostníkům podnikajících v jejich objektech. Proto je smutné, že vedení města Brna vede zbytečně malicherné spory s nájemci proslulé místní restaurace Muzejka, společností Gattamelata, kterou zastupují jako její jednatelé Jan Nahodil a jeho dcera Lucie Nahodilová.

Za nejvážnější považuji fakt, že náměstci brněnské primátorky, dříve Oliver Pospíšil, následně Jiří Oliva (oba ČSSD) opakovaně v médiích uvádějí, že nájemci dluží městu na nájmu tu 170 tisíc, tu statisíce korun. „To je ovšem lež. My léta vedeme spor s městem o výši nájemného a oprávněnost jeho účtování při nemožnosti užívání pronajatých prostor, zaviněné na straně pronajímatele, a tak jsme tyto částky s vědomím brněnského magistrátu skládali celý rok 2020 do notářské úschovy, což můžeme spolehlivě doložit. Tohle poškodilo naše dobré jméno, a někteří zákazníci se nám kvůli tomu, že jsme dlužníci začali vyhýbat, resp. se tuto informaci od nich dozvídáme každodenně a ze všech stran. Nikdy jsme nikomu nic protiprávně nedlužili,“ upozorňuje Jan Nahodil. Tohle je skutečně běžný postup v právních kauzách, že pokud se jedná o spornou částku, tak ta se do vyřešení, či pravomocného soudního rozsudku ukládá do notářské zástavy. V žádném případě však v takových případech nelze mluvit o dluhu. Výrok pana náměstka by se dal hodnotit jako poškození dobrého jména, na což již vedení společnosti MMB (Magistrát města Brna) upozornilo a požádalo o sjednání nápravy. MMB zatím na tuto výzvu nereagoval.

„Do Muzejky, tedy cizí budovy, jsme už nalili mnoho milionů, ale město nám hází klacky pod nohy a znemožňuje její řádné užívání, jako by hledalo záminku, aby nás mohlo vyhodit, čemuž napovídá již textace zcela nevyvážených smluv, které Brno direktivně použilo již na počátku pronájmu, jakoby toto bylo již tehdy plánováno. Na stavební úpravy a vybavení restaurace jsme si vzali úvěr, splácíme ho, ale nevyděláváme. Navíc po nás chce město plný nájem, takže jsme opakovaně žádali o slevu, alespoň, než otevřeme, respektive než Město jako pronajímatel odstraní překážky provozu na své straně,“ zmínila se už dříve pro iDNES.cz společnice firmy Lucie Nahodilová.

Náměstek Pospíšil také ještě namítl, že v jedné místnosti nájemci nechali namalovat obraz draka, který se nelíbil památkářům. „My s památkáři spolupracujme a respektujeme plně jejich pokyny, i když jsou občas zcela nekonkrétní a neuchopitelné. Oni nám sami řekli, že v hlavním prostoru musíme respektovat původní novogotický vzhled a dodržení stanovených odstínů výmalby, ale ve vedlejších místnostech nebudou do výmalby nikterak zasahovat, A tak jsme dětskou jídelnu nechali nákladně vymalovat jako hradní komnatu s drakem jako jedním ze symbolů města Brna tak, aby byla příjemná těm nejmenším zákazníkům – dětem. Během pravidelných týdenních kontrolních dnů a proti předkládaným vizualizacím nikdo nic (vč. památkářů) nenamítal. Nakonec však Magistrát neváhal toto dodatečně zneužít proti nám, aby zastřel a překryl své zásadní nedodělky, blokující kolaudaci. Bylo to takové o nás – bez nás, kdy se k nám dostalo rukou načmárané stanovisko, které se následně promítlo do negativního závazného stanoviska památkářů ke kolaudaci. Ti však byli jedinými z desítek lidí, kteří před nimi výmalbu viděli, komu se nelíbila,“ vysvětlil Nahodil.

Společnost Gattamelata si zmíněný objekt pronajala od města v roce 2015 ve veřejném nabídkovém řízení, jako jediný zájemce. Zatím v něm provozuje prodejnu s lahůdkami, v níž také prodává především pečivo z vlastní řemeslné pekárny přímo v budově. V budoucnu v něm hodlá také provozovat samoobslužné bistro, pizzerii a pivnici. „Mohu říci, že si nás lidé oblíbili, o čemž svědčí desítky množství spokojených zákazníků, kteří nám píši pochvaly a oceňují náš obchod i produkty, čehož si nesmírně vážíme a je to pro nás satisfakcí za problémy, kterými nás stále bombarduje vedení Města a zřejmě Ti, kdo politiky ovládají jinými zájmy, než jsou skutečné zájmy občanů města Brna a tedy voličů. My chceme podnikat a sloužit svým zákazníkům nejlépe, jak umíme a nestojíme o spory s vlastníkem, které nás v naší práci ubíjejí a o které nestojíme,“ řekl Nahodil.

Jako rodilý Brňan si myslím, že město Brno a jeho Magistrát by měly řešit skutečné vážné problémy, a neměly by plýtvat energii na malicherné spory. Druhé největší město v České republice potřebuje nový větší zimní stadion, důstojný fotbalový stánek pro alespoň 20 tisíc diváků, další městské byty, dokončení městského silničního okruhu, a další. To jsou jeho opravdové priority.

Autor: Jan Ziegler | pátek 7.5.2021 13:22 | karma článku: 14.87 | přečteno: 391x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 19.58 | Přečteno: 518 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 786 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 918 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 27.10 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...