Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vitalij Ginzburg: Ruský stát je gangster řízený putinovskou mafii

Býval úspěšným ruským podnikatelem, než ho v Rusku stát připravil o jeho prosperující firmu. Řeč je o Vitaliji Ginzburgovi, který tvrdí, že se stal obětí vykonstruovaného obvinění ze strany vládní mafie.

Jeho verzi nahrává fakt, že Interpol odebral ze své databáze mezinárodní zatykač vydaný na něj Ruskou federací. S panem Ginzburgem, který vlastní rovněž izraelský pas, nic nezprivatizoval a své podnikání vybudoval od nuly, jsme hovořili o poměrech v Rusku. On si nebral servítky, tvrdí, že Rusko není právním ale fašistickým státem, neexistuje v něm nezávislé soudnictví a varuje české podnikatele před úskalím podnikání v Rusku, hlavně před masivní korupci, kterou řídí státní složky. Podle něj je nyní korupce v Rusku rozsáhlejší než byla za prezidenta Borise Jelcina. Vysvětluje příčiny ruského zaostávání v mnoha oblastech, například v kosmonautice. Jedním z důvodů je fakt, že polovina peněz Roskosmosu je rozkradena. Čtvrtina ruských dětí vyrůstá v chudobě.

Vitalij Ginzburg nyní žije v České republice a plánuje obnovit své úspěšné podnikání.

Představte prosím sebe a své podnikání v Rusku.

Zdravím vás milí přátelé, jmenuji se Vitalij Ginzburg. Do roku 2017 jsem 25 let vedl jednu z největších a nejúspěšnějších strojírenských společností v Rusku, zabývající se bezpečnostními technologiemi. Úspěch mého podnikání byl opakovaně uznáván renomovanými odborníky. Společnost se podílela na největších projektech mezinárodní inženýrské komunity. V roce 2014 jsem se stal vítězem mezinárodní soutěže „Podnikatel roku 2014. K prvnímu lednu 2015 přesáhla hodnota moji společnosti 100 milionů eur bez duševního vlastnictví a nemovitostí. Jakmile jsem ale vystoupil proti korupci za 2 miliardy euro, moje podnikání bylo zničeno a byly proti mně putinovskými mafiánskými strukturami vykonstruovány kriminální delikty. Korupce, proti které jsem se postavil, se týkala VTB Bank vlastněnou státem. Jejím hlavním protagonistou v ní byl bývalý viceprezident V. Titov, který se zároveň podílel na praní špinavých peněz. Pan Titov už sice byl ze svého postu v bance odvolán, ale zůstala mu významná pozice v tajné služně FSB, kde je předsedou veřejné rady a dále si zachovává svůj vliv, navzdory tomu, že organizoval krádeže investic ze Západu ve VTB Bank. S působením pana Titova je spojena řada skandálů.

Vitalij Ginzburg

Jak byste popsal současnou situaci ve vaší zemi?

Stručně řečeno, současnou situaci v Rusku lze charakterizovat jako stav bezpráví. Pro českého čtenáře je těžko pochopitelné. že nemůže pokojně protestovat proti vládě. Pro českého čtenáře, který vidí více než dvanáct stran svobodně se ucházet v parlamentních volbách o křesla v Poslanecké sněmovně, je nepochopitelné, že v Rusku nic takového neexistuje. Ano, v Rusku neexistuje regulérní politická soutěž, protože vládnoucí moc podporuje jednu politickou stranu a tou je Putinovo Jednotné Rusko. Velké množství kandidátů opozice se nemůže nadcházejících voleb do Statní dumy (dolní komora ruského parlamentu) zúčastnit a mnozí z nich jsou ve vězení jenom proto, že chtějí kandidovat. Nyní také oznámili, že do voleb nesmí významný zástupce opozice novinář Lev Shlosberg ze strany Jabloko, který byl v září 2015 protizákonně zbaven poslaneckého mandátu v Pskovském regionálním parlamentu jako údajný zrádce a sluha amerického ministerstva zahraničních věcí. Jak vysvětlit českému čtenáři, že pouhé like nebo reposty na sociálních sítích mohou být důvodem k perzekucím. V Rusku jsou za to trestně stíhány stovky lidí. Nejznámější z nich jsou Navalnyj, Pivovarov a další. Českému čtenáři lze také těžko vysvětlit, že ve všech televizních pořadech státní televize se celý den mluví o vnějších hrozbách, a o nepřátelských státech včetně jeho země? Jak může český čtenář, zejména mladý, pochopit, že v Rusku jsou političtí vězni? Existují velmi zajímavé studie Umberta Eca a Lawrence Britta, kteří zkoumali znaky fašismu a nezávisle na sobě objevili 14 znaků fašismu v politickém systému.

Podle jejich klasifikace je současné Rusko fašistické. Současný ruský fašismus je založen na mafiánských praktikách vládnoucí moci, korupci a státem legalizovaných krádežích.

Jak vážným problémem pro Rusko je korupce?

Proč je to co, jsem dosud uvedl, v Rusku možné? Jedině proto, aby si zkorumpovaná ruská vláda zachovala možnost okrádat zemi. Celá ruská politika je součástí systému strukturované korupce a jejími hlavními představiteli jsou lidé ve vedení země z okruhu Vladimíra Putina. Ruská ekonomika je znárodněna ze 70%. a dominují v ní státní korporace a vládní příkazy. Konkurence prakticky neexistuje, výše úplatků přesahuje 50% ceny zakázek. O tom se dá mluvit donekonečna, ale nyní se chci pozastavit nad jedním detailem. Nedávno investigativní novináři včetně týmu A. Navalného představili v médiích mnoho faktů o vlastnictví nemovitosti zkorumpovanými ruskými úředníky. V České republice jich také mají dost. Majitelé luxusních nemovitostí v Praze a Karlových Varech jsou jedním z pilířů ruské korupce, K těmto největším škůdcům Ruska patří také guvernér jednoho z nejchudších regionů Ruska Marijské republiky A. Evstifeev. Tento člověk si pořídil dvě přepychové vily v Praze za 21 milionů korun, na které si nemohl vydělat z legálních příjmů. Na tom nic nemění fakt, že tento majetek je napsán na jeho tchyni. Lidé, kteří v Rusku po těchto zločinech pátrají, riskují svoji svobodu a někdy i životy. V souvislosti s tím se logicky nabízí otázka. Proč se ruští zkorumpovaní úředníci cítí v demokratické České republice tak skvěle? O boji proti korupci můžete hodně mluvit, ale nemůžete ji vést bez stíhání konkrétních zkorumpovaných úředníků. Jenomže to se v Rusku prakticky neděje. Vůdce ruské opozice A. Navalnyj to nedávno zmínil v jednom svém článku. A to není jen jeho osobní názor. Je to i výraz postojů významné části ruské společnosti, která sdílí stejné hodnoty, jako demokraticky smýšlející Češi.

Je ruské soudnictví nezávislé?

Na tuto otázku lze odpovědět naprosto jednoznačně. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ! Nezávislé soudnictví v Rusku bylo putinovskou mafií systematicky zcela zlikvidováno. Soudci jsou absolutně závislí na výkonné moci a podle jejich příkazů vynášejí rozsudky. Samostatná rozhodnutí soudů jsou možná pouze v případech, kdy stát do do nich nezasahuje, nebo pokud se kauzy netýkají politických zájmů vládnoucích ruských struktur. Ruská vláda si nejen podmanila soudní systém, ale také ignoruje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. To se týká například A. Navalného. Demonstrativně tak porušuje vlastní ústavu a mezinárodní smlouvy.

Sám prezident Vladimír Putin označil za velké problémy současného Ruska chudobu, nízké příjmy mnoha rodin, špatnou kvalitu zdravotnictví a chátrající školní budovy. Co vy na to?

Prezident Vladimir Putin o tom sice někdy mluví, ale většinou o těchto vážných problémech mlčí. V dnešním Rusku žije 23% dětí v chudobě a 39 milionů lidí je nuceno šetřit na jídle. Zdravotnictví dosáhlo takové úrovně, že v zemi umírá více než 700 tisíc obyvatel ročně. Stav škol jasně dokazují mizerné toalety na fotografiích školních záchodů veřejně publikovaných v médiích. Co na to úřady? Tiskový tajemník prezidenta Putina Dmitrij Peskov se vymlouval, že to není záležitost Kremlu, ale konkrétních škol. Jenomže, odkud školy berou peníze? Kdo za to může? Kdo vede zemi 22 let?

Od roku 2014 skutečné příjmy Rusů klesají, životní úroveň klesá a chudoba roste. Jaký je hlavní důvod?

Ano, to je pravda, reálné příjmy Rusů klesají od roku 2014. Nyní jsou o 10% nižší. Důvodem je politika prezidenta Vladimíra Putina. V důsledku této politiky prakticky neexistuje hospodářský růst, země je pod sankcemi za válečná dobrodružství ruského vedení v zahraničí, korupce je na denním pořádku, dostupné a ještě k tomu omezené finanční prostředky jsou vynakládány na posílení policejního státu, nikoli na rozvoj země.

Mnozí tvrdí, že za Putina to v Rusku není ideální, ale je to stále mnohem lepší než za Jelcina. Je to tak, nebo je to jen propaganda současného vedení Kremlu?

V srpnu 1991 (při pokusu o puč konzervativních komunistů) jsem se v Moskvě zúčastnil obrany Bílého domu. Spolu s mými partnery se mi v devadesátých letech podařilo vytvořit úspěšný byznys, a to bez privatizace státního majetku. V 90. letech byla v Rusku svoboda, bylo mnoho příležitostí pro každého iniciativního a podnikavého člověka, aby mohl realizovat své plány. V Rusku sice byla i v 90. letech korupce, ale její rozsah nelze srovnávat s tím, co přišlo po roce 2000. V těch letech brali úředníci také úplatky, ale tenkrát byl úplatek v hodnotě 10% smlouvy považován za velký. Já sám jsem v roce 2007 hlasitě zabouchl dveře poté, co po mně ruské železnice požadovaly úplatek větší než 50%. hodnoty zakázky, které jsou nyní běžné. V 90. letech prakticky neexistovala žádná státní účast na korupci. To se změnilo až po roce 2000, kdy místo mafiánů začali vybírat úplatky přímo zástupci státních složek, policie, FSB, prokuratury. Tehdy se nám neznámí lidé začali procházet našimi kancelářemi, nejprve v potrhaných teniskách, později se z nich stali významní nositelé státních řádů a dolaroví miliardáři.

Je Rusko opravdu supervelmocí nebo si jen na ní hraje?

Rusko je jen karikaturou velmocí a jeho stav se navíc každým rokem zhoršuje. Velmoc je stát, který má v první řadě prostředky, jež by jej stavěly o krok výše než ostatní státy a které využívá ve prospěch svých globálních zájmů. Rusko nemá žádný reálný základ, aby si nárokovalo status supervelmoci. Ekonomicky nehraje ve světě výraznou roli. Vytváří pouze 1,5% světového HDP, který s jeho archaickou strukturou tvořenou z velké části surovinami jej nelze srovnávat se Spojenými státy americkými, ani s Čínou. Ruský rubl je regionální měnou a není stabilní. Rusko si svoji nezodpovědnou politikou zvolilo kurz izolace a sankcí. Moderní ruská kultura se také ve světě příliš neprosazuje. Ruský sport se utápí v dopingových skandálech. Jediné, v čem se Rusko může považovat za velmoc, je vlastnictví jaderných zbraní. Jelikož je však nelze použít, tak tento argument nemůžeme zase tak brát vážně, bohužel však spotřebovává velkou část státního rozpočtu. Pokud jde o konvenční zbraně ve výzbroji ruské armády, tak vzhledem k jejich často nízké kvalitě nestojí za řeč. Špatný stav ekonomiky stále více ovlivňuje schopnosti země ve vojenské oblasti. Důkazem toho je fakt, že nedávno přišla během pouhého měsíce a to ještě míru ruská armáda o 6 letadel a vrtulník. V poslední době používám při charakterizování Ruska termín iracionální stát. To přesně sedí. Rusko je skutečně iracionální supervelmoci, která není schopná ani zachovat v dobrém stavu své obrovské území, chránit lesy před požáry a předcházet vážným ekologickým katastrofám.

Proč Roskosmos nemůže konkurovat v astronautice USA?

Děkuji za dobrou otázku. Roskosmos a obecně Rusko nemohou konkurovat USA ve vesmíru, ale nejen v něm. V červenci viděl celý svět, s jakými obtížemi byl modul Nauka vynesen oběžnou dráhu a připojen k ISS. Navíc tento modul měl být spuštěn už před 14 lety. Za 14 let pouhý jeden modul. Během této doby tři podnikatelé od nuly vytvořili vlastní kosmický program, nikoli jeden modul, a na své náklady riskovali své peníze a svou pověst. To se jim podařilo a jeden z nich Elon Musk předčí Rusko v mnoha oblastech a vydělává na něm. Mezitím Rusko investuje velké peníze do Roskosmosu, z nichž ovšem téměř polovina je běžně rozkradena. To mohu dosvědčit na základě toho, co jsem osobně viděl na kosmodromu Vostočnyj. Byl jsem sice proti těmto zlodějnám, ale neměl sílu je změnit. Zbývající polovina peněz určených pro Roskosmos je vynakládána extrémně iracionálně, roztroušena mezi velký počet neúčinných programů. Sám šéf Roskosmosu, pan Rogozin, se stal terčem posměchu celé zemi, protože nedokáže čelit masivní korupci, přestože jeho oficiální plat je třikrát vyšší než u šéfa NASA. Ten hloupými a nerealizovatelnými nápady baví nejen Rusko. O tom, jaká může být kvalita správy a řízení společnosti, motivace zaměstnanců, kteří kvůli neschopnosti vedení společnosti pobírají extrémně nízké platy, netřeba ani diskutovat. Zároveň pan Rogozin za posměchu celého světa prohlašuje, že specialisté ze Samary jsou připraveni vyzvat Ilona Muska. To je opravdu komik.

Je Sputnik V opravdu vysoce účinný proti koronaviru, nebo je to jen propaganda?

Za poslední měsíc v Rusku zemřelo na koronavirus asi 50 tisíc lidí, to činí v průměru 1600 denně. A to navzdory tomu, že úřady denně nenahlásí více než 800 úmrtí, zbytek pak odhalí statistiky úmrtnosti. V Rusku je plně očkováno 37 milionů lidí, což činí 27% populace. Ruská propaganda přitom neúnavně tvrdí, že Rusko vyvinulo nejlepší vakcínu na světě Sputnik V, která má nejlepší účinnost a nemá žádné vedlejší účinky. Co je to za propagaci? Ne, to není propagace, ale obyčejná lež. Za prvé, údaje o účinnosti Sputniku V nebyly žádnou kompetentní institucí potvrzeny. WHO ani EU to nepotvrdily a Sputnik nebyl ve většině zemí zatím zaregistrován. A to kvůli banálním ruským lžím, pokud jde o jeho účinnost. Za druhé, jakýkoli lék má vedlejší účinky. A tato vakcína údajně nemá žádné vedlejší účinky. To přirozeně není možné. Stejně jako důvěra ve vývoj Sputniku v ústavu umístěného v budově s oprýskanými fasádami a stromy rostoucími na střeše. Existuje o tom pěkná reportáž s fotografiemi. Myslíte si, že můžete věřit vakcíně vytvořené v takových podmínkách? Se Sputnikem je ještě jeden problém. Trochu parafrázuji slavného ruského satirika M. E. Saltykova-Ščedrina. Po celém světě se očkovací látky vyrábějí pro vakcinaci potřebných lidí, ale v Rusku také jako možnost krádeží pro papaláše. Do dnešního dne bylo v Rusku registrováno již pět vakcín a šestá je na cestě. A to navzdory skutečnosti, že v USA se vyrábějí čtyři vakcíny ve velkých objemech a všechny jsou registrovány. Vyrábějí je světoznámí výrobci, kteří si navzájem konkurují. Avšak v Rusku tomu tak není. Každá z vakcín je svázána s někým, kdo je u moci. Sputnik je napojen na Ruský fond přímých investic (RDIF), který je zase napojen na vrcholové vedení země. Další vakcína, EpiVacCorona, je spojena s vedoucí Rospotrebnadzoru Annou Popovou atd.. Jelikož vakcíny nejsou dodávány do lékáren, ale financovány z rozpočtu, je s přihlédnutím k ruské realitě vše jasné.

Rusko je co do počtu vražd jednou z nejhorších zemí na světě. Podle statistiky OSN je jich 9,05 na 100 000 obyvatel.

Rusko je skutečně outsiderem ve všech ukazatelích, které charakterizují kvalitu života v zemi. Vzestupný trend počtu vražd se silně projevil v 90. letech, poté jejich počet začal klesat, avšak nyní znovu roste. Rozdíl je jen jeden. Na počátku 90. let tento problém znepokojoval společnost. Nyní tomu však údajně není. Kriminalita nepatří mezi tři nejpalčivější problémy v průzkumech veřejného mínění. Můžu to vysvětlit následujícími příčinami, za prvé, extrémně nízkou hodnotou lidského života v Rusku, která díky propagandistickému úsilí vlády stále klesá, za druhé, koncentraci úsilí orgánů činných v trestním řízení nikoli na boj se zločinem, ale na boj proti disentu a opozici; za třetí, sloučením státu se zločinem, což v 90. letech nebylo. V současné době se kvůli vynucené nečinnosti vyšetřovatelů ze strany mocných podařila kriminalizace samotného státu. S vysokými představiteli je spojeno hodně vražd. Například S. Magnitského, B. Němcova, mnoha novinářů atd. A v důsledku toho můžeme říci následující. V Rusku neexistuje stát ve smyslu, v jakém by mu rozuměli občané civilizovaných zemí. A jelikož je ruský stát gangster, pak jeho jednáním trpí v první řadě obyvatelé, kteří mu to dovolili.

Je možné, aby čeští podnikatelé začali podnikat v Rusku, s jakými hlavními problémy se mohou setkat?

Popsal jsem situaci v Rusku. Pokud jsou v České republice podnikatelé hazardéři, mohou si vše, co jsem řekl, vyzkoušet v praxi. Jedná se o podnikání v zemi: kde nedochází k hospodářskému růstu, kde lidem klesají příjmy, kde neexistují pravidla, stabilita, nezávislé soudy, kde je Česká republika považována za nepřátelský stát. A to ještě mlčím o korupci a o kriminalitě, která je na rozdíl od 90. let se státem nyní velmi úzce spjata.

Kde je lepší podnikatelské prostředí, v Rusku nebo v České republice?

Je to nesrovnatelné. Nelze srovnávat demokratický právní stát s nezávislým soudním systémem a vyspělými institucemi integrovanými do Evropské unie, jakým je Česká republika a Ruska, které de facto není právním státem. Spolu se svými obchodními partnery jsem v roce 2017 plánoval vytvoření velké strojírenské společnosti pro rozvoj inženýrské a informační infrastruktury letišť. Jednu z kanceláří společnosti jsme měli mít v Praze. Mými partnery jsou největší evropský digitální integrátor, švýcarská společnost a německo-čínský investiční fond.  Věřím, že jsem dostatečně odpověděl na Vaší otázku.

Lze Rusko považovat za spolehlivého obchodního partnera?

Rusko nelze považovat za spolehlivého partnera v zahraničním obchodě, už jen kvůli jeho obecnému iracionálnímu chování. Pro rozumné obchodní partnery by měl být hlavní prioritou výhodný obchod jako takový. Jenomže Rusko neustále nahrazuje ekonomické zájmy politickými, což zjevně vyplývá z jeho přístupu v obchodování s plynem s Evropskou unii. Rusko je nepředvídatelný partner, který v průběhu obchodních procesů mění pravidla hry a zhoršuje podnikatelské klima. Neuvážené kroky Ruska v cizině podněcují mezinárodní společenství k uvalení sankcí a omezením, které ovlivňují obchodní procesy. Rusko také nechrání majetek a investice. O jaké spolehlivosti tedy můžeme v tomto případě mluvit?
 

Měl by by Rosatom dostavovat Dukovany?

O této problematice jsem již několikrát veřejně hovořil, mimo jiné také České televizi. Českým čtenářům děkuji za pozornost věnovanou mým komentářům. Tuto problematiku již rozhodli čeští politici, kteří se rozhodli Rosatom k této obří zakázce nepustit. Chtěl bych se ale přesto zaměřit na dva aspekty tohoto problému. Za prvé, představuje účast Rosatomu na tomto projektu nasazení „trojského koně“ do České republiky? Kromě vazby na Rusko a ruské technologie, které nikdo nepovažuje za vyspělé, by to znamenalo příjezd významného počtu ruských specialistů ovládaných ruskými tajnými službami do České republiky. Koneckonců Rosatom není obyčejná obchodní společnost odpovědná akcionářům, spravovaná správní radou a zaměřená na dosažení zisku. Jedná se o státní společnost působící pod kontrolou zvláštních služeb. Vždyť ve vedení Rosatomu jsou dva generálové FSB. Je to v zájmu Vaší země? Já myslím, že není. Za druhé, jedním z hlavních produktů ruského exportu do EU nejsou obvyklé zboží a služby, ale je jím korupce. Korupce, která má podkopat evropské hodnoty. V materiálech výběrového řízení na stavbu nového energetického bloku byly stanoveny referenční podmínky ušité na míru pro ruský reaktor a ruské technologie. Přirozeně by se ostatní uchazeči za takových podmínek dostali do horší situace, pokud by se vůbec předpokládalo skutečné výběrové řízení. Zdá se mi, že právě tuto skutečnost by měly a česká společnost a zvláště orgány činné v trestním řízení řádně posoudit. Samozřejmě jsem přesvědčen, že by se Rosatom neměl podílet na dostavbě či výstavbě českých jaderných elektráren.

Jsou vážné vnitřní problémy Ruska hlavním důvodem jeho agresivity navenek?

To je velmi zajímavá otázka. Jedná se v podstatě o spojené nádoby. Vnitřní ekonomické a sociální problémy v zemi nutí ruské úřady hledat vnějšího nepřítele. Tato agresivita vůči jiným zemím, která pohlcuje obrovské finanční prostředky, vnitřní problémy dále zhoršuje. To je začarovaný kruh, ze kterého současná ruská vláda není schopna a ani nemá zájem se dostat.

Agresivita Ruska má dvě strany. První je nenávistná rétorika vůči jiným zemím. Ta je nyní již daleko za studenou válkou, ale většinou je adresována vlastní populaci. Pouze s ní se snaží kompenzovat selhání v zemi a odvrátit pozornost obyvatelstva, zejména nižších sociálních vrstev a starších osob, od skutečných a vážných problémů. Soudě podle charakteru předvolební kampaně je toho dosaženo jen částečně, protože jinak by nebylo třeba tak důsledně čistit opozici. Druhou stránkou agresivity jsou konkrétní silové akce. Každý si samozřejmě pamatuje agresi proti Gruzii, okupaci Krymu, válku na jihovýchodě Ukrajiny, účast ve válkách v Sýrii, Libyi atd., které lidem přinesly hodně bolesti. Rusko ale nikdy nevyřešilo žádné vážné problémy vojensky. Agresivitu Ruska demonstrují navzdory válečné propagandě na jedné straně jeho extrémně omezené vojenské schopnosti, na straně druhé neomezená bezohledná snaha obětovat svůj lid a absence jakýchkoli demokratických omezení pro současnou ruskou vládu.

Stovky tisíc, většinou vzdělaných lidí, odcházejí z Ruska na Západ. Bude tento exodus pokračovat i v příštích letech a jaké jsou jeho důvody?

Máte pravdu. Odliv mozků z Ruska se zvyšuje. Mladí lidé s dobrým vzděláním chtějí žít a pracovat v právním nikoliv policejním státě, kterým putinovské Rusko bezpochyby je. Z tohoto důvodu jej opouštějí důležití a schopní odborníci, kteří ve své rodné zemi nevidí perspektivu. Je jich čím dál tím víc a nelze se jim divit. Co jim může Rusko jako země nabídnout? Masivní korupci, nemožnost dovolat se práva a neustále se snižující životní úroveň. O to nestojí a proto odcházejí žít jinam. Tím Rusko samozřejmě také velmi trpí.
 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.9.2021 14:04 | karma článku: 36,42 | přečteno: 4771x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,71 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 886x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz