Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta facka rusákovi sedla aneb moje rázná Eva

Mojí ženě Evě se kdysi splnil její sen, když nastoupila jako pokladní na zámek Hluboká. Měla to tam moc ráda a její postřehy byly zajímavé. A při obraně našich pravidel dokonce jednou sáhla k rázné pacifikaci.

Práci na jednom z nejprestižnější českých zámků Eva milovala. Uspěla v konkurzu a tak mohla nastoupit do pokladny. Kastelán ji k tomu řekl, že on by raději dal přednost nějaké místní uchazečce, ale Eva jako jediná z nich uměla anglicky, německy a samozřejmě také rusky, což byla ideální kombinace, a ta rozhodla o jejím úspěchu.

Ilustrační foto

Svoje místo si moc pochvalovala. Bylo pro ni úžasné, že se setkává s lidmi z celého světa a tak nějak si o nich mohla udělat obrázek. Také tam poznala spoustu známých osobností a smála se když jeden známý a celkem úspěšný český herec se u ní dožadoval vstupného pro důchodce. Byla hodná, milovala zvířata a návštěvníkům hlídala pejsky, protože Ti dovnitř nesmí.

Nejraději měla skupiny rakouských a německých seniorů, Ti podle ní byli velmi slušní, a byli oblíbení i průvodců, protože dávají dobrá dýška. O německé prohlídky byl proto mezi průvodci velký zájem. Na své si přišla i Eva. Když totiž Němci chtěli mimořádnou prohlídku, tak uměli být uznalí. Jednou dokonce Evin oblíbený průvodce Hans před ní položil sto euro s tím, že má sebou zájezd bohatých seniorů z Mnichova a potřeboval ba mimořádnou prohlídku v němčině a samozřejmě co nejdřív. Eva mu nejdřív naoko vynadala, že takhle to není možné dělat, ale pak mu řekla, tak za půl hodiny vyrazíte. Německy mluvící průvodci, kteří byli volní, se o tuto skupinu div neporvali. Oni Němci nebo Rakušané dávají průvodcům na závěr nějaký ten drobák. Němci a Rakušané, hlavně tedy důchodci, s chovají mile a slušně, proto jsou oblíbeni.

Největšími problémy naopak Eva měla s ruskými skupinami, pozor se skupinami, ne s Rusy. Jednou k ní přišla nějaká paní, mluvila anglicky, a poprosila o anglický text, že tedy půjde s českou skupinou. Proč ne. Pak jí Eva někde potkala u zámku, a dámy zašly na kafe. Eva jí řekla: „Podle Vaší angličtiny si myslím, že nejste Angličanka, a budete někde z východu.“ Dotyčná odpověděla, „to máte pravdu, jmenuji se Irina, jsem z Ruska, jsem lékařka a žiji v Petěrburgu, kde pracuji na soukromé klinice. Tak se holky navzájem představily, a Eva povídá: „Ale teď mně to došlo, jak jste tam byla, tak jste mohla jít s ruskou výpravou a mohla jste mít prohlídku v ruštině.“ Ona na to: „To právě nechci a nikdy to nedělám. Já se stydím za tyto své krajany, kteří se neumí chovat, jsou namyšlení, nepozdraví, nepoděkují a myslí si, že jim patří celý svět.“ Eva na to: „To máte pravdu, je to jak říkáte, proto tyto skupiny tady nemáme moc rád.“ Ruska na to, „vysvětlím Vám to, často to jsou vysocí státní úředníci, policajti, prokurátoři, kágébáci (asi myslela členy FSB), kteří jsou zvyklí brát velké úplatky a s pohrdají obyčejnými lidmi. Oni si myslí, že se takto můžou chovat kdekoliv.“ Takže všichni Rusové nejsou stejní, Eva si stěžovala na ruské skupiny, ale naopak jednotlivé Rusy si docela chválila. Koneckonců byla náruživou čtenářkou ruských klasiků.

Jednou také Eva velmi razantně zakročila při ochraně zámeckého majetku. Ona o poledních přestávkách si po obědě ještě zašla projít se do zámeckého parku. A občas tam narazila na nějaké polomozky, kteří i přes zákaz chodili po trávnících. Tak je seřvala a byl klid. Jednou však tam nějací mladíci skákali přes záhony a občas i do nějakého skočili. Tak Evi na ně křikla, jenomže jeden z hochů na ni jaksi ukázal, že je jednička. Tak na něj vlítla a zfackovala ho. Když to začalo křičet nět, nět, bylo jasné, že je to Rus. Tedy takovým já říkám rusáci. Byl to poněkud nekonvenční zákrok, ale účinný, protože hoši se okamžitě srovnali. Já na tom nevidím nic špatného. Naše země, naše pravidla, a ty je třeba bránit. A Evi je bránila. Není přece možné, aby nám nějací týpci ničili zámecké parky. Evi byla jsi skvělá. Na druhé straně jsem jí sám řekl, že z toho mohla mít problémy. Jenomže nikdo nic nehlásil, a jak se říká, není žalobce, není soudce.

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 12.11.2021 11:32 | karma článku: 36,01 | přečteno: 1771x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,94 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 887x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,51
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz