Zkušenost z ČB. Černí pasažéři o milost nestojí

K tzv. Milostivému létu, které má pomoci dlužníkům v exekuci, se připojily i některé dopravní podniky. V Českých Budějovicích však mají špatnou zkušenost z dřívější podobné akce.

Záměr akce Milostivé léto je bohulibý. Má umožnit dlužníkům uzavřít exekuce u veřejných institucí za velmi výhodných podmínek. A to tak, že zaplatí jenom původně dlužné peníze plus poplatek exekutorovi, který činí 907,50 Kč. Odpouští se tak úroky a penále. Neděje se to však automaticky, je třeba, aby lidé v exekuci sami začali svoji situaci řešit. Čas mají do 22. ledna 2022.

Ilustrační foto

Do Milostivého léta se rovněž zapojily i některé dopravní podniky v České republice provozující městskou hromadnou dopravu a vlastněné většinou dotyčnými městy. Týká se to lidí, kteří metrem, autobusy, tramvajemi nebo trolejbusy cestovali bez jízdenek a pokuta je na nich exekučně vymáhána.

Ne všichni dopravci jsou však do této akce zapojeni. Mezi ty druhé patří i Dopravní podnik města České Budějovice, který pohledávky za jízdy načerno prodává dalšímu subjektu, takže se jej toto řešení netýká. Jeho ředitel Slavoj Dolejš však upozorňuje, že tato společnost přišla s vlastním nápadem na „Milostivé léto už před několika lety. Princip byl asi takový. Cestující si sám odkoupí dlužnou pohledávku za tisíc korun a za tuto částku dostane jízdenku. V případě Jihočeské metropole se jedná o kupon na zhruba tři měsíce. Černým pasažérům se pak odpustí pokuta. Jenomže! „Tuto možnost tenkrát využili asi dva z řádově tisíců neplatičů,“ uvedl ředitel Dolejš, který je proto k současnému Milostivému létu skeptický a nevěří tomu, že jej lidé, kteří jezdí bez jízdenek, nějak masivněji využijí.

Bylo špatně, když se z cesty bez jízdenky ze záležitostí za řádově desítky korun stal problém za tisíce. Neměli bychom však zaměňovat příčinu za následek. Příčinou je jízda veřejnou dopravou bez jízdenky, následek pokuta atd. Lidé si musí uvědomit, že cestování načerno je de facto krádež. To je to stejné, jako když někdo přijde do supermarketu a ukradne tam máslo, salám, sýr, kořalku atd. Ve společnosti přece nemůže být anarchie a tolerance zlodějen je nepřípustná.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 25.11.2021 15:55 | karma článku: 22,78 | přečteno: 756x