Generál Pavel vyhrál, Hrad přestane být doupětem zla

30. 01. 2023 10:57:47
Ještě nikdo nezvítězil v prezidentském klání tak přesvědčivě jako Petr Pavel s rekordním ziskem 3 359 151 hlasů. A poraženým je rovněž putinovské Rusko, kterému nepomohly ani hackerské útoky.

Já své názory neměním a stále trvám na tom, že na Pražský hrad patří český král. Nicméně je třeba respektovat realitu. V tomto případě by pro Českou republiku byl daleko horší v prezidentském úřadě Andrej Babiš pochybné pověsti. A stejně tak to viděli i občané České republiky, když šéf hnutí ANO dostal 2 400 046 hlasů. Což činilo 41,67%. Petr Pavel pak získal 58,32% odevzdaných hlasů a zvítězil nejvýraznějším rozdílem v prezidentské zápase v historii přímých voleb v ČR. Pan generál tedy vyhrál o 959 105 hlasů při rovněž nejvyšší volební účasti 70,25% voličů.

Pro srovnání, Miloš Zeman zvítězil v roce 2018 nad profesorem Jiřím Drahošem o pouhých 152 184 hlasů, Zeman získal 2 853 390 čili 51,36% hlasů, profesor Drahoš pak 2 701 206, čili 48,63 hlasů, při volební účasti 66,6% voličů. O pět let dříve pak vyhrál Zeman nad knížetem Karlem Schwarzenbergem, když obdržel 2 717 405, čili 54,80% hlasů proti 2 241 171, čili 45,19% hlasů, při volební účasti 59,11% voličů.

Zajímavostí také je, že generál Pavel zvítězil v regionech obecně vyspělejších, jak ekonomicky, tak vzdělanostně, kdežto jeho protivník uspěl v oblastech chudších, méně rozvinutých a s nižším podílem vzdělaných obyvatel. Není pravdou, že se jednalo o souboj měst a vesnic. Například na Českobudějovicku vyhrál Petr Pavel i ve většině malých obcí. Mezi Babišovými voliči tedy převažují lidé s malým sebevědomím a s nižším vzděláním, kteří si myslí, že prezident je od toho, aby řešil jejich problémy.

Mandát generála Petra Pavla je tedy daleko silnější než Miloše Zemana. Přitom před pěti lety tady Zemanovci vykládali cosi o tom, že je třeba respektovat výsledky demokratických voleb. Nyní nám ti samí lidé, tvrdí, že by Petr Pavel měl brát ohledy také na voliče jeho protivníka. Před pěti lety získal profesor Drahoš o tři statisíc hlasů víc, než nyní Andrej Babiš. Ale tenkrát se zřetel na voliče pana profesora brát nemusel. Pokrytectví Babišovců a Zemanovců nezná mezí. Naštěstí je Petr Pavel na rozdíl od svého zakomplexovaného předchůdce člověk velkorysý a uvedl, že hodlá být prezidentem všech obyvatel České republiky. Pan generál je větší formát na rozdíl od zlého a mstivého staříka, který akorát rozeštvával lidi. Příznivci Andreje Babiše se holt musí smířit s tím, že většina voličů chce něco jiného než aby Pražský hrad byl centrálou Agrofertu nebo převodovou pákou Kremlu, kterou byl za Zemana.

Pražský hrad se tak stane sídlem důstojné hlavy státu. Jsem rád, že nový prezidentův tým hodlá na Hradě provést důkladný audit po svých předchůdcích. Působení Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře a dalších bylo velkou ostudou. Divím se, že tato povedená dvojice šíbrů je ještě na svobodě. Jistě o vině či nevině rozhodují nezávislé soudy, ale věřím, že ty už brzy začnou konat.

Smutek z výsledků prezidentských voleb v Česku mají Putin a spol. v Rusku, kdežto Ukrajina se raduje. A to je také dobře.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 30.1.2023 10:57 | karma článku: 26.64 | přečteno: 491x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.19 | Přečteno: 544 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 791 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 82 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.35 | Přečteno: 863 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.49 | Přečteno: 3243 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.93 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...