Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

... řekl bych, že problém pražského povstání vnímáte izolovaně - zapomínáte, že se v čechách a na moravě shromažďovaly zbytky armád Střed (cca 900 000), které potřebovaly volný průjezd Prahou, aby se dostaly do bezpečí ke spojencům - pokud by tato síla nebyla vázaná zčásti povstáními, která propukala v jiných městech, a z velké části postupem RA, která odklonila část sil od postupu na Berlín k provedení Pražské operace, srovnala by Prahu se zemí velmi rychle a velmi důsledně...

1 0
možnosti
Foto

Odkazuji všechny na článek tuším budoucího komunistického šéfa přes ideologii Vladimíra Kouckého. Pražské povstání - poslední bitva druhé světové války. Tvorba, 1946, č. 19, s. 284-285.

I o vlasovcích se zde hovoří. že byli ochotni po dva dny bojovat proti Němcům. ČNR však v rozhlase prohlásila jejich akci za jejich vlastní záležitost. A úloha Rudé armády je omezena "na likvidaci zbytků německého odporu". Ale o dohodě o příměří ani slovo. A v dalším článku pak zmínka o tom, že armádní skupina generála Schoernera chtěla utvořit opěrný bod a "Němci byli odhodláni zde nikdy nekapitulovat".

1 1
možnosti

Tak někteří moji oponenti kromě osobních útoků, toho moc nepředvedli. Jsou to ubožáci. Ona pravda se vyvrací těžko. Blog je o tom, že v Praze Rusové nebojovali. To je fakt. To, že obsadili většinu Československa, je také fakt. Je třeba si vážit hrdinství obyčejných vojáků Rudé armády v boji s nacismem, kteří často byli obětí nesmyslných rozkazů svých velitelů, ale Sovětský svaz, který nám vnutil pro změnu rudou totalitu, jako osvoboditele neberu.

6 5
možnosti
Foto

Ale stejně tak platí, že nám z různých důvodů SSSR tu rudou totalitu nemusel příliš vnucovat. Úplně jsme si na to stačili sami třeba s konceptem socializující se demokracie. Fakt je zajímavé, kolik bývalých agrárních činitelů, ba i kolaborantů se docela dobře uplatnilo i po únoru 1948.

3 4
možnosti
Foto

Trochu zjednodušený popis, odpor Prahy neměl žádný vojenský smysl, jen politický a vyhovoval jak Benešovi, tak Sovětům. Kromě politického významu chtěli Sověti zabránit ústupu téměř milionové armády Střed do amerického zajetí. Už tehdy se počítalo s tím, že spojenectví se západními Spojenci dlouho nevydrží a Stalin měl obavu, že zkušení němečtí vojáci mohou být silovým faktorem na straně Západu. Navíc, přicházel by o zajatce, o pracovní síly, které tak nutně potřeboval k obnově země.

A navíc, Zieglere, nejednalo se o Rusy, ale o Sověty, když už, kdy byla RA složena z množství různých východních národností. Nebo vy máte nějakou statistiku o tom, že osvobození Prahy se účastnili jenom Rusové? Bylo by zajímavé si takovou statistiku dopředu připravit. Třeba se vás na ni někdo zeptá.Tady např. jedna diskutující píše, že Rusové byli zvířata. Určitě je to v tomto směru zajímavé, jak jsou lidé v tomto směru informovaní.

9 1
možnosti

Kdyby se někdo chtěl "vrtat" v textem pana Zieglera (ale i některých diskutérů), skutkových naplnění zákona proti nenávisti, hanobení národa atd by byla dlouhá řada.

5 2
možnosti

Rudoarmějci měli plné právo projíždět hlavním městem republiky jako osvoboditelé, protože velkou většinu té republiky za cenu velkých obětí osvobodili. Před tím, jak správně uvádí pan Slavomír Beneš, svedli hodně vítězných bitev, bez nichž by nebylo možné ani osvobození nás. Celý svět uznal obrovskou zásluhu Rudé armády na porážce nacismu a fašismu, kromě pana Zieglera, pana Kindla, paní Chvátalové... Tito lidé nebo jejich potomci si za svoje nehorázné znevažování budou muset prožít válku také, ale my všichni ostatní s nimi. A speciálně pana Kindla s paní Chvátalovou bych poslala mašírovat Evropou bez jídla, pití a spánku, možná by pak změnili svoje ohavné názory.

10 1
možnosti

V Polsku a v Pobaltí by s Vámi nesouhlasili paní Černá. Tam Rudou armádu jako osvoboditelku neberou.

2 2
možnosti

D23a47d15a28k 95P39e19t80r

13. 5. 2016 4:52

Proboha o čem to píšete? Jaké osvobození, byl konec války a Hitler ukončil svůj život, To si vážně myslíte, že se Praha měla stát baštou nacistů typu alpská pevnost 2?

5 0
možnosti

Někdy mám dojem, že někteří lidé dodnes nevydýchali to, že Německo s Hitlerem tu válku prohrálo. Že tady není protektorát Německa.

6 1
možnosti
Foto

Musíte uznat, že komunisti odvedli dobrou práci, protože ještě dnes, tolik let od osvobození Prahy, mnoho lidí věří bajce o RA. :-)

V době osvobozování Prahy se někteří dokonce fotili s Vlasovci, vděčni, že je osvobodili, někteří dokonce nerozlišovali a domnívali se, že to je RA. Pro běžného obyvatele nebylo tak snadné odlišit RA od Vlasovců. Pak tito běžní obyvatelé donuceni režimem, zahrabali fotografie s Vlasovci na dno šuplíku, protože jediná státem schválená verze osvobození Prahy byla ta s RA v hlavní roli. Pražské povstání a Vlasovci osvobodili Prahu a RA už se pak jen svobodně mávalo šeříky, zlé jazyky ovšem tvrdí, že RA se do Prahy přijela jen, s prominutím, nažrat. ;-)

7 9
možnosti
Foto

Přijala do Prahy se nažrat, jak jste správně podotkla, také být ve stavu totální ožralosti, něco pokrást, někoho nevinného zabít, třeba jenom proto, že bránil svůj majetek, anebo ženu před znásilněním a také znásilnit pár žen i za přítomnosti jejich mužů, kterému u hlavy vždy jeden držel samopal. Když se moc cukal, tak byl odprásknut.

3 8
možnosti

Nemám Rusy rád, ale tohle je trochu demagogie, nemyslíte si, pane autore?

Možná v pravém slova smyslu Sověti Prahu fyzicky neosvobodili, ale mohli by se Pražané pustit do povstání, kdyby předtím Sověti nezlikvidovali sedmdesát procent německé armády na východní frontě?

Každá ze zemí, které bojovaly proti Německu, Japonsku, Itálii a dalším jejich spojencům, má určité procento podílu zásluh na vítězství. A jestliže Sovětská armáda má X procent a americká Y procent, tak Sověti mají těch X procent zásluhy i na osvobození Paříže, přestože tam nebyl ani jeden sovětský voják, a Američané mají svých Y procent zásluhy i na osvobození Vrbičan (malé vesničky na Kladensku), přestože tam nebyl ani jeden americký voják. A samozřejmě na osvobození jak Paříže, tak i těch Vrbičan mají v přiměřeném procentu zásluhu i všechny ostatní armády, které bojovaly proti Němcům.

O osvobození Prahy, Vrbičan, ale i Paříže, Krakova, Kodaně, Osla nebo třeba Rotterdamu se rozhodovalo nejen u příslušných měst, nýbrž také dávno předtím v bitvě u Stalingradu, na německo-britské frontě v severní Africe, při vylodění v Normandii, při bitvách Svobodových vojáků u Kyjeva, při varšavském povstání i při ponorkové válce v Atlantiku.

14 0
možnosti
Foto

Byl zde podstatný rozdíl spojenci osobozovali, sovětští vojáci východní Evropu zbavovali nacistů. Pokud se týká Varšavského povstání, tak sovětská armáda se dívala na to jak nacisté brutálně potlačují Varšavské povstání, jak je Varšava bombar ́dováním srovnávána ze zemí. To jen proto, že povstání vyvolala pro západní ilegální armáda. Spojenců, kteří chtěli pomoc odmítla poskytnout letiště a pohonné hmoty pro letadala.

6 3
možnosti
Foto

Tak vida, Prahu osvobodil pan Schwarzenberg, to je novinka v repertoáru havlistů. Je sice možné vydávat boje mezi jednotlivými frakcemi fašistů za osvobození Prahy, avšak s ohledem na to, že tito tzv. osvoboditelé nebyli schopni dobýt všechna místa německého odporu a místo toho raději uprchli na západ, jsou podobná tvrzení evidentně nesmyslná.

7 8
možnosti

Obávám se, že ještě pár let a bude se psát porůznu, jak v květnu 1945 hrdinní vojáci Německé armády osvobodili Prahu od Sovětských okupantů.

6 7
možnosti
Foto

Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistickéNěmecko bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945Důvodem, byla skutečnost, že se nepodaří vyrozumět všechny jednotky ke složenízbraní. Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, kterézastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsalys ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustíPrahu. Bylo dohodnuto, že německá armáda po opuštění Prahy složí na jejímokraji těžké zbraně a další zbraně a munici složí po dosažení americkédemarkační čáry. ( zbraně se pak objeví v rukách Lidových milicích). ZaČNR kapitulaci podepisuje dr. Albert Pražák, Josef Smrkovský, dr. JaroslavKotrlý, kpt. Jaromír Nechanský, generál Karel Kutlvašr, podplukovníkgenerálního štábu František Burger apodplukovník generálního štábu Jaroslav Kaňka. ( Všichni za podepsáníkapitulace po roce 1948 byli komunistypotrestáni ) Smlouva obsahovala, že ČNR propustí ze zajetí 20 600důstojníků a vojáků německé armády a 50 000 německých civilistů a postará s Červenýmkřížem o to, aby na německých civilistech nebylo pácháno násilí. Do půlnoci dne08. května 1945 německá armáda Prahu opustila. Dne 09.05. 1945 v 04: 00 hodin tanková brigáda plukovníka Fomičevapřijíždí do Vokovic. V čele jede tank č. 23 s velitelem Gončarenkem.Kolem 06: 00 hodin jsou síly Bělova sboru a velitele 4 tankové gardové armádygenerála D. D. Leljušenka v Praze. Dne 09. 05. 1945 v 07:18 hodin vysílározhlas provolání ČNR: Vítáme slavnou Rudou armádu v svobodné Praze.Vychází noviny České slovo a lidé se oněj perou a na čelní straně je palcovýtitulek : „Rusové ve svobodné Praze. „ Článek začíná slovy: Slavná Rudá armádavstoupila do svobodné Prahy. Za 24 hodin se už začíná tvořit legenda, že hlavníměsto bylo osvobozeno Rudou armádou.

7 3
možnosti

Jak mohly německé jednotky za 2 hodiny opustit Prahu? Kdo je to pplk. Kaňka? S kým bojovaly jednotky DRRA, když německé jednotky (podle Vás) už Prahu opustily? Jak se tyto jednotky dostaly za 4 hodiny z Krušných hor (Váš jiný příspěvek) do Vokovic? Nevelel náhodou por. Gončarenko tanku s věžovým číslem I-24? V Protokolu o provedení formy kapitulace německých branných sil v Praze z 8.5. 1945 zádné počty vojáků nebo civilistů nejsou.

Máte v tom těžký chaos ;-)

2 1
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz