Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karla Havlíčka Borovského mám jako pohotového, vtipného a chytrého novináře velmi rád a jeho Křest svatého Vladimíra s Ladovými ilustracemi zaujímá čestné místo v mé knihovně...

0 0
možnosti

J48i45ř34í 54V42o71l13e83k

1. 8. 2016 11:41

Rusko dnes není naštěstí velmoc usilující o světovládu, jako za dob Sovětského svazu, ale ekonomický trpaslík, zcela závislý na exportu ropy a plynu, s nepatrným politickým významem, který na sebe může upozorňovat leda tak řáděním chuligánů nebo harašením atomovými zbraněmi.

1 1
možnosti

Velimi dobrý článek. Chybí mi v něm jen zmínka o jeho kritickém náhledu na církve a na šlechtu.

Havlíček totiž patřil k lidem, kteří si nedělají iluze o lidském charakteru jako takovém. Proto se díval kriticky i na šlechtu a na církev, protože i šlechta a církev jsou tvořeny lidskými bytostmi.

Některé naše politické a kulturní kruhy mají tendenci právě šlechtu a církev si silně idealizovat. Je to stejná hloupost, jako idealizovat si lid jako celek.

3 0
možnosti
Foto

K52a33r48e41l 31C84a15c97h

31. 7. 2016 20:41

Jsem rád, že jste vzpomněl K. Havlíčka Borovského. Někdy asi ve druhé obecné jsem byl recitovat pracujícím jakési oslavné básně typu : "Máma peče buchtičky, pro kluky a holčičky - maková a každá jiná, jsou to buchty od Stalina, nebo - Pekař peče rohlíky a jsou strašně veliký, tři se vejdou do klobouku, Stalin na ně poslal mouku". Za tuto recitaci jsme byli jeden každý z recitátorů odměněni knihou. Já dostal Historii Stalingradského traktoru od J. Fučíka a kamarád Křest Sv. Vladimíra od K. H. Borovského. A tehdy jsem udělal svůj první dobrý kšeft v životě. Kamarád si stěžoval, že on dostal jen blbé básničky a tak jsem mu nabídl výměnu. Dodnes tu útlou knížečku mám a občas si v ní čítám. Je již dosti osahaná. Udivuje mě, jak je svět vlastně stále stejný a že co psal K.H.B. tehdy, je nadčasové a vlastně platí dodnes. Pro mně to byl genius.

5 0
možnosti
Foto

Všimněte si, že Havlíčka měli v oblibě všichni. Po jeho smrti.

1 0
možnosti
Foto

hezky zpracované, ale diskuze...jak to říct...celkem nuda :-):-)

1 0
možnosti

Děkuji za poučení,tj,bez ironie,ale pokud vím,tak K.H.Borovský byl velmi kritický i k habsburské monarchii,nemýlim-li se,zemřel ve vyhnamství v Brixenu.

Souhlasím,že jako západní národ máme blíže k Maďarům,byť jejich původ je asijský,ale poevropštili se,než k Rusům,kteří díky mongolské okupaci,byli poasijštěni.

Že nejsme Slované?Ano,byli zde před Slovany Germáni a předtím Keltové,takže původ keltský původ popírat nelze,ani germánský,ale proč popírat slovanský?Že jsme jiní než Rusové nebo Ukrajinci,souhlas,jsme západní Slované.

Co se týče rusofilství Čelakovského,spíše to byla naivita,Tyl snad Rusy neoslavoval.

2 0
možnosti

J92o33s57e66f 15P27o76t85r

1. 8. 2016 12:48

Maďaři nemají asijský původ. Etnicky to jsou Slované z Velké Moravy, které si podrobili bojovní maďarští nájezdníci a vnutili jim jejich jazyk.

0 0
možnosti
Foto

Naši milovníci Ruska se měli začíst do Karla HavlíčkaBorovského... „... dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikolibratrsky, nýbrž nepoctivě a sobecky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři,kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášskýmpolibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruskýříkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“R^R^R^

2 2
možnosti
Foto

vzpomínám na doby ,kdy měl K.H.Borovského v ústech hlavně náš pan prezident Zeman...dával jej za příklad mladým žurnalistům společně s F. Peroutkou;-D soudím, že K.H.Borovský se v tu chvíli musel o trnovou korunu podrapat, jak se v hrobě otáčel...

1 0
možnosti

Vy jste pane Zieglere ale Havlíčka nečetl., že ne? Co takhle Tyrolske elegie - tam bych začal:-)

7 0
možnosti

D26a87d93a27k 44P14e39t96r

31. 7. 2016 17:57

A úplně nejhorší byli ti Rusi, co Karla Havlíčka vyhnali do Brixenu.

7 1
možnosti
Foto

Pane Dadáku l K. Havlíček trpě jako pes, dostával měsíční rentu ve výši úřednického platu, byl ubytován v hotelu a později dostal k pronájmu domek. Měl přátele, chodíval do společnosti, navštěvoval tehdy oblíbená výletní místa v okolí, kupoval si knihy (knihkupectví existuje dodnes), studoval a psal (např.Tyrolské elegie). To by v Rusku mazal na Sibiř, případně do kriminálu.

2 1
možnosti

J69o72s36e97f 93N81i82k87l

31. 7. 2016 17:01

"...Byl zásadním nepřítelem revolucí, nesmiřitelným protivníkem panslavismu a o Rusech byl správně přesvědčen, že nás chtějí zotročit a nepoctivě s námi smýšlí..."

Na toto vaše tvrzení jste přišel jak? To je naprostý nesmysl. Asi jste KHB vůbec nepochopil!!!!!!

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS