Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Znovu zveřejňuji svůj názor z diskuse u blogera Svobody, protože si myslím, že je k tomuto tématu:

Na to, že Stalinovi vlastně nic jiného než pakt, nezbývalo, si počínal znamenitě. Pochopil, že ne on, ale Hitler pakt potřebuje, a tak si samozřejmě položil podmínky. Morální a čestné to samozřejmě nebylo, ale když jde o zájmy státu, tak jde morálka stranou. Stalin si vzal zpět to, co patřilo kdysi k Rusku, řada věcí byla navíc diktována taktikou. Besarábie - nástupní prostor k rumunským naftovým polím. Finsko - zde hranice vedla téměř u Leningradu. V podstatě totéž platilo u pobaltských států. Byla to v zásadě též imperialistická politika, navíc okořeněná bolševickým barbarstvím, nicméně že by zrovna Britové či Francouzi měli právo někomu číst levity? Rusové nikdy neposlali dělové čluny k jinému velkému státu s tím, že jej tak dlouho ostřelovali, až nakonec vláda poraženého státu povolila imperialistům volný prodej opia po celé své zemi (jde o známé opiové války Britů s

Čínou). Ze země plynuly velké zisky Britům a Číňané byli jako národ devastováni. Nu, a co říci posledním agresorským výpadům našich demokratů? Srbsko, Irák, Libye či Sýrie. Tyhle události nikdo nepostřehl?

K tomu dodávám:

Co se týká údajných požadavků Sovětů, předložených spojencům, měl byste snad uvést zdroj, aby bylo jasné, že si nevymýšlíte. A kdy to vlastně předložili, když jednání vázla hned od počátku na formalitách. A proč Spojenci projevili ochotu jednat s Rusy až v červenci 1939, když jim Litvinov navrhoval jednání o kolektivní bezpečnosti už několik let předtím (a to těžko s požadavky na Pobaltí a Polsko).

A nakonec se Vás pane Zieglere zeptám, co tedy měl Stalin dělat, když viděl proradnost západních spojenců. Co byste Stalinovi poradil,když jste tak moudrý.

1 4
možnosti
Foto

Pane Zieglere, to se místo odpovědi zmůžete na pouhé mínus?

To je tak "silný" argument, jako celý Váš článek.

0 2
možnosti
Foto

Eduard Táborský (Pravda zvítězila, záznam v deníku 25. srpna 1939)odmítnutí vojenské pomoci SSSR Polsku ve formě povolení průchodu sovětských vojsk přes jeho území komentoval slovy: "to vrhá opravdu hrůzné světlo na polskou vládní kliku".

A samotné "vkročení Rudé armády na polské území" takto: "Že se k tomuto kroku Rusové rozhodli, tomu se nelze naprosto divit. Byli by blánoví, aby si nechali Němce přiblížit až ke svým hranicím, když je mohou zachytit na půli cesty. " (záznam v deníku 17. září 1939)

6 0
možnosti

Mimochodem - jednalo se spise o prechod pres uzemi Rumunska - to bylo blize ...

1 1
možnosti
Foto

Ve versailleské smlouvě je též článek 86, kde se píše: „Státčeskoslovenský... přijímá ustanovení, která tyto mocnosti (tzv. čelné mocnostiSpolečnosti národů) budou pokládati za nutná k ochraně zájmů těch obyvatelů vČeskoslovensku, kteří se od většiny obyvatelstva liší rasou, jazykem nebnáboženstvím.“ Tímto ustanovením bylo umožněno čelným mocnostem Společnosti národů zasahovat v daném smyslu do vnitřních poměrů v ČSR včetně secese území. Statut čelných mocností ve Společnostinárodů měly mezi válkami Francie, Velká Británie a Itálie - USA mírové smlouvy,tedy ani stanovy Společnosti národů, neratifikovaly. Všechny čelné mocnostibyly tudíž i účastníky mnichovské konference a po ní dozíraly na průběhodstupování území. Pro vídeňskou arbitráž delegovaly své pravomoce na Itálii.

3 0
možnosti
Foto

No nezdá se mi, že by tento text opravňoval odsouhlasit odtržení Sudet od Československa.

A v r. 1938 ani Itálie, ani Německo nebyly členy Společnosti národů, čímž se zbavili práv, nebo byly zbaveny práv, které jim z toho plynuly.

0 3
možnosti
Foto

Československo mělo od roku 1924 podepsanou spojeneckou smlouvu s Francií, kde se smluvní strany zavázaly, že v případě ohrožení společných zájmů se shodnou na opatřeních, jež je měla chránit. Text ovšem postrádal ustanovení o vzájemné vojenské pomoci.

5 0
možnosti

Jedna z teorií je,že SSSR chystal přepadení Německa,jenže Hitler byl rychlejší.Pokud jde o Litvu,tam se vyřádili jak bolševici tak divize SS.

6 0
možnosti
Foto

Pro přesnost:

Při předchozím jednání s Francii a Velkou Británii o společném boji proti hitlerovskému Německu si Stalin řekl o obsazení východního Polska a Pobaltí

Zdroj: http://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=546658

Stalin si pohovořil osobně s tou francouzsko-britskou delegací?

1 7
možnosti

???

.

Ono k tomu nemohl nekoho zmocnit??? Ale, ale, soudruhu uciteli ...

2 2
možnosti

Tady nezbývá nic jiného, než udeřit na Karmu.R^

10 3
možnosti
Foto

Zasloužená karma, pane Zieglere :-)

12 4
možnosti

Fandové SSSR či teď RF mlčí o tom, že třeba Moskva po 15.březnu 1939 uznala okupaci Čech a Moravy, což Londýn a Paříž vznik protektorátu a rozpad ČSR nikdy neuznali. Nebo válečná agrese SSSR proti malému Finsku 30.listopadu 1939 a válčení s ním do 20.ůnora 1940. Na toto také nelze zapomenout.

11 0
možnosti
Foto

Těžko mohla Moskva uznat okupaci Čech a Moravy, když ze všech uvedených států podala nejostřejší protest.

4 4
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz