Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J42i15ř91í 53V63a81c83a

9. 9. 2016 7:59

Autore, a teď si představ, že takovéto fabriky v SSSR stavěli komunisti (a kapitalisti je akorát po roce 1992 akorát vyrabovali) ... v Rusku kde jaký bloger Zieglerovského charakteru ty komunisty opěvuje.

0 0
možnosti

Obecně -

1) Každý člověk, zejména pak ten mladý - je limitován, pouze sám sebou ...

2) Jsou si lidé rovni ? Ano, ale do okamžiku prokázání svých schopností ...

3) BUDOVAT socialismus, nebo si tvrdě VYDŘÍT sociálně žitelnou společnost ?

Měl jsem to štěstí, že jako kluka mne otec vodil do ateliéru Zdeňka Máčela, začal u Bati v reklamním oddělení. (Mj., ve firmě byl i Milouš Jakeš). Ti úžasní dědci pravili :

1) Baťa, vedle své úžasné schopnosti podnikatele - akcentoval ono sociálno - tím

Komunistům právě vadil ! Předběhl model Rakouska, Skandinávie ...

2) Chceš pracovat - bydlet - růst - nic neumíš ?, nevadí ! - přijdi ....

- vyškolíme - porosteš dle výsledků své práce - kdo jsi - koho volíš - je fuk ...

- nemáš kde bydlet - postav si domek ... nemáš prachy - půjčím ti ...

- Baťa disponoval penězi zaměstnanců - nikoliv půjčky od Bank - dotace !? ... - jsi nadprůměrný - máš zájem - OK - pošleme tě do zahraničí - povedeš to tam 3) Logicky došlo k propojení toho základního ... Důvěra zúčastněných ... - oslavy 1 máje ve Zlíně - "Ať žije Baťa" ! Socialismus - k čemu - sociálno je ... - mj., z organizačního řádu firmy, (k nalezení na webu) ... ... Zaměstnáváme svobodné dělnice - nikoliv vdané ženy ! Není možné, aby matka dětí se starala o rodinu a intenzivně pracovala. Její muž - u naší firmy, vydělanou mzdou - svou rodinu zaopatří ! ... Celý následný život té generace - mého otce, onoho malíře, jeho přátel, ap., pak jasně prokázal to své . Vzdělaní a umní lidé - šetřili - produkovali - hospodařili. Vyhranění proti režimu, podezřelí ... Klasika ... Dnes, ta generace nesmírně chybí ... "Chceš-li, cokoliv funkčního a užitečného zničit - nasaď tam Komunistu ! 100% spolehlivě zabezpečí" ... Stalo se ... Chvála, že r. 1989 dožili, jejich život v ... :-)

2 0
možnosti
Foto

Co se týče Mattoniho, začínal díky velkému podrazu. Baťa zase odhadl potřeby armády a začal vyrábět vojenské boty s ohledem na životnost vojáků. Zbohatl vlastně díky válce. Ale co si kdo zaslouží o tom máte podle mé teorie o normálním rozdělení zcestné představy. Jakou zásluhu má ten, kdo se narodil s IQ 135 a silně nadprůměrný MQ(morální kvocient) proti tomu, komu osud naložil IQ 85. S vysokoškolským vzděláním má nesrovnatelně větší perspektivu než absolvent zvláštní školy. Když vysokoškolák někde v státní správě dělá zbytečnou práci a přidělává další zbytečnou práci si zaslouží víc než poctivě pracující popelář? Tato otázka je na víc než na diskusní příspěvek ale spíše na několik samostatných článků

1 0
možnosti

To měl pan Baťa všechny zaměstnance propustit z důvodu války? Bohužel na válce vydělali i jinší podnikatelé. Ale význam a role firmy Baťa na úspěších našich předků do roku 1938 nic neztrácí, nijak neutrpí. Náš nejúspěšnější podnikatel neměl ani vysokou školu a přesto se jeho firma stala noční můrou všech výrobců na světě. Tohle nikdo nesmaže, nesmaže se ani fakt, že rokem 1938 nás naši tzv. "spojenci" srazili na kolena. Počtvrté (roky 1938, 1968 a 1990) se napálit nenecháme...R^

2 1
možnosti
Foto

Můžete srovnávat - s respektováním odlišné doby - třeba Františka Josefa II a Karla, nebo Masaryka a Beneše s Gottwaldem a Zápotockým, ale nemůžete ani jednu tuto personu srovnávat nelze srovnávat s Mattonim a Baťou, tyto dva poslední podnikatele můžete porovnat třeba s Gregorem a Čubou.

Ne že bych někoho chtěl omezovat, ale přece bychom měli při tom respektovat jejich socioekonomickou pozici. V prvním případě se jedná o politiky, v druhém o podnikatele.

3 3
možnosti

František Josef I

2 0
možnosti

Právě podobné komunistické vzpoury jako takhle v Hodoníně ve své podstatě vedli k nástupu nacistů k moci. Maďarské republika rad, Bavorská republika rad a podobné rudé vzpoury vedly střední třídu k tomu, že chtěla někoho, kdo "nastolí" pořádek. Tím byl nakonec ten cvok a knírkem a vše co následovalo. Zkuste si něco nastudovat mimo komunistických příruček. Proto vůbec nechápu, proč u nás ještě takové pomníky existují. To je kdyby v Německu měli dodnes pomník např. Horsta Wesela.

1 1
možnosti
Foto

Máte sice pravdu, ale pozitivně vzato je nutné vždy uvítat, když se co největší počet jednotlivců angažuje ve veřejném životě.

2 1
možnosti
Foto

Firma Mattoni vyrobí a prodá za rok 6x více minerálních vod Mattoni, než je vydatnost přírodních pramenů Mattoni. To samozřejmě o něčem svědčí, minimálně o tom, jaké vzory zde pan Ziegler doporučuje.

4 6
možnosti
Foto

Žádná firma Mattoni dnes neexistuje. Asi máte na mysli firmu Karlovarské minerální vody. Je možné, že prodá 6x víc vod, než je vydatnost pramenů Mattoni, ale jsou v tom započítané i značky Magnesia a Aquila. Ty jsou čerpány z jiných zdrojů, které jsou konkrétně uvedené, nijak tajené.

7 0
možnosti

No, mezi Baťou a Matonim je přece jen trochu charakterový rozdíl. Nebo ne? Zatím ukázali Matoniho jako pěkného kan...

0 0
možnosti

„Podívej se, on má vilu, auto, jachtu, a co máš ty?“ Ale ani slovo o tom, že dotyčný si své bohatství zasloužil, a ten druhý se fláká a všechno prochlastá v hospodě.

Uz na NEJEDNOM prikladu nasich byvalych komunistu tedy nemate pravdu. Svet bude nejspis trochu komplikovanejsi nez clanek predvadi. I kdyz v nem tu a tam zazni pravda.

2 0
možnosti
Foto

Seriál je obsazený podle mého gusta , uvidí se... Jsem pro právě tyhle osobnosti ukazovat. A že v Čechách jsou a nikdo o nich pořádně nic neví. A dělá si nějaké představy, pokud vůbec.

Jakož jsem se romanticky dívala na První republiku, časem ve mne žádostivost přešla. Tohle je osobnost, která opravdu byla. Tak jako historik Šebek vydal po seriálu drobné ,,uspořádání věcí na pravou míru,,ve svém článku - Ušmudlaná první republika, líbí se mi i tady zatím, že se Mattoni nepřibarvuje ničím hezčím... a to nemá co do činění s tím, že úspěchu dosáhnul a cosi opravdu vybudoval.

Prostorovost hrdiny je vždycky zárukou kvality - ve filmu i v románu. A mimojiné ani Dietl postavy nikdy jen kladné a záporné neměl. A proto byl Dietl dobrý. A tohle slibuje mnohost povahy... tak uvidíme.:-)

6 0
možnosti
Foto

o tom ale tento článek vůbec není, ostatně autor tuto skutečnost uvádí už v perexu ("Jeho umělecké zhodnocení nechám jiným, ...)

1 0
možnosti

Děláte si zbytečné iluze o velikánech světa podnikání.

Samozřejmě kapitalismus je mnohem přijatelnější než komunismus, ale že by se vždy chodilo po cestičkách cti, slávy a ušlechtilosti, to ani náhodou.

Kapitalismus je hodně velké zlo, jako hodně velkým zlem bude naprosto každý společenský systém, protože každý je tvořen lidmi, kteří jsou bytostmi silně nedokonalými. Přestože je to hodně velké zlo, jsem pro něj všemi desíti. I hodně velké zlo může být nakonec tím zlem nejmenším, pokud vše ostatní, co jen je myslitelné, je ještě horší.

Ale dělat si nějaké iluze, to ani náhodou.

2 0
možnosti

Velikáni světa podnikání byli v každém případě úspěšní lidé, tím netvrdím, že byli dokonalí. Ovšem kapitalismus je lidské povaze přirozenější než socialismus v komunistické režii. To je podobně jako nacismus pokus o sociální inženýrtsví, který musí nutně skončit velkou lidskou tragédií.

4 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz