Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J46a77n 49Z85i84e15g40l98e92r

30. 11. 2016 15:39

A na závěr. Já jsme nikde nenapsal, že Pinochet byl vzorem světce. To jsme nikdy netvrdil. Pouze poukazuji ne levičácké pokrytectví, které odsuzuje Pinocheta, ale horšího zločince Castra oslavuje. Toť vše, a další diskuse je zbytečná.

0 1
možnosti

Jinými slovy "Já mám svou pravdu a tečka." Proč ne?! I tom je demokracie :-P

3 0
možnosti

Zajimave je HDP na osobu

https://www.google.sk/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:CHL:COL:PER&hl=cs&dl=cs#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:CHL:COL:PER:CZE:CUB&ifdim=region&hl=cs&dl=cs&ind=false

Srovname-li Chile (na konci Pinochetovy vlady) s CR po zacatku transformace a Kubou, vsechny tri zeme na tom byly vicemene stejne. Je jasne, ze ve chvili, kdy SSSR skoncil s masivni podporou Kuby, doslo k obri stagnaci Kuby, zatimco CR a Chile se vyvijely vicemene stejne. Jinymi slovy - Pokud by Allende byl hospodarsky podporovan jako Castro, teoreticky mohl mit podobne hospodarske vysledky. Ale v roce 1990 by byla ekonomika strukturalne uplne jina a Chile by dopadlo jako Kuba.

0 0
možnosti

J97i74r75i 95C87e85e

30. 11. 2016 15:26

Vy srovnáváte HDP agrární Kuby s ekonomikou postavenou na vývozu třtiny, rumu a niklu s Chile s ekonomikou postavenou na exportu mědi, ledku a molybdenu a s průmyslově vyspělou Českou republikou?

Nebylo by lepší srovnávat Kubu s Puerto Ricem, Haiti, Dominikánou, nebo Jamaikou... Chile s Argentinou, Brazílií, Peru a Bolívií... A ČR s Polskem, Rakouskem, Maďarskem?

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Pane Zieglere můžete mi říct s čím u příspěvku paní Černé nesouhlasíte?

Za svobodu tím, že lidem zaváděli do útrob elektřinu a z fotbalového stadionu byl téměř koncentrák. Lidé byli mučeni, vražděni, ale i tak holt se bojovalo za svobodu.

Nechcete tvrdit že to není pravda, že ne?

2 1
možnosti

Typická demagogie. Ano, v tom si Pinochetův a Castrův režim nemá co vyčítat. Ale u levicových diktátorů se tak nějak snese, že? Oni to vlastně mysleli vždy dobře a sem tam byly nějaké přehmaty.

1 0
možnosti

J87i42r63i 72C30e89e

30. 11. 2016 14:07

Dvě základní fakta:

Pinochet svrhl v režii CIA vládu vzešlou z řádných voleb.

Castro svrhl dvojnásobného pučistu, který s podporou CIA svrhl vlády vzešlé z řádných voleb.

Castro byl několik let trochu atypickým latinoamerickým pučistou, dokud jej reálpolitika Spojených států nevehnala do náruče Chruščova.

Pokud byste chtěl Pinocheta s někým srovnávat, tak leda se Stroessnerem, Batistou, Trujillem, rodinným klanem Somozovců, nebo Noriegou...

A když se na ten seznam jmen diktátorů dívám, tak zřejmě tento způsob vlády není pro Latinskou Ameriku ničím výjimečným...

5 2
možnosti

wikipedia:

Výsledkem marxistických experimentů byl kolaps ekonomiky, nedostatek zboží i potravin, zavedení přídělového systému, občanské nepokoje, protiústavní kroky[2] (7000 soudních rozhodnutní rozhodlo o porušování zákona vládou, Allende je ignoroval[5]), teroristické útoky levicových radikálů, působení levicových guerill, které v Latinské Americe často podporoval SSSR a Kuba[6] a růst násilí v zemi. V roce 1973 Allende vyhlásil výjimečný stav, poté co ztratil kontrolu nad zemí, kde levicové bojůvky znárodňovaly a vyvlastňovaly bez opory v zákoně.[2][7][8][9] Inflace v roce 1972 dosáhla 140 %, situace se rychle zhoršovala, meziroční inflace v srpnu 1973 přesáhla 300 %, v říjnu dosahovala 1000 %. V zemi se schylovalo k občanské válce.

Jinymi slovy - Pinochet sice svrhl demokraticky zvoleneho prezidenta, ale zaroven prezidenta, ktery nemel zemi pod kontrolou. Navic prezident mel 36% hlasu, takze predpokladam, ze to byl nejaky jednokolovy sytem a je otazkou, jak by dopadly volby, kdyby tech kol bylo vice. 36% podpora u voleb prezidenta znamena vladu mensiny.

2 2
možnosti

V19i65l15é81m 10B87a46r59á72k

30. 11. 2016 13:58

Pinochet byl bojovník za svobodu a prosperitu. Chile z jeho reforem dodnes těží.

2 5
možnosti

J18i20t40k74a 87Č86e14r52n13á

30. 11. 2016 14:10

Za svobodu tím, že lidem zaváděli do útrob elektřinu a z fotbalového stadionu byl téměř koncentrák. Lidé byli mučeni, vražděni, ale i tak holt se bojovalo za svobodu.

4 1
možnosti

Tento clanek je jednostrany a potrebuje pokracovani. Autor se nezminuje o roli USA a Ruska. Nezminil se taky o roli masoveho vraha Che Guevary. USA se pokusily Castra nekolikrat zavrazdit a zoganizovaly proti Kube ozbrojenou agresi. Autor nepise co tam delala CIA, rusti poradci a mafie Cosa Nostra. Rusko z politicko-strategickych duvodu Kubu financne podporovalo. Malem tam doslo k treti svetove valce, kdyz Chruscov chtel Kubu atomarne vyzbrojit.. Takze psat, ze Castro vrazdil z poteseni nebo z mocenskych duvodu je lacine. Taky autor nepise, jestli byl diktator Batista lepsi.

2 1
možnosti

Zajimave je ovsem, ze pres miliom Kubancu zdrhlo s nasazenim vlastniho zivota prave do USA...

1 0
možnosti

J70a26n 72U52l14r81i41c64h

30. 11. 2016 13:36

Ebola je horsi nez zapal plic.;-D

2 0
možnosti

Tak tendenčně napsaný článek se tu vidí málokdy, a to tu perlí Šichtařová. Jak můžete o některém diktátorovi tvrdit, že byl lepší, než jiný diktátor. Chápu, že jste liberálně smýšlející člověk a vše do leva je pro Vás špatně. Ale dávat svůj světonázor do souvislosti s tím,kdo je větší padouch působí směšně. Castro i Pinochet byli produkty nespokojené společnosti, kteří k prosazení svých názorů zvolili brutální praktiky. A jestli bylo obětí deset, nebo deset milionů je jedno. Prostě to byli vůdci, kteří se báli demokracie víc, než svého svědomí.....

3 2
možnosti

proc by neslo srovnat diktatory?

2 0
možnosti

Nebudu hodnotit prostredky (jak Castro tak Pinochet maji ke svatosti daleko), ale treba HDI ma Kuba nejlepsi mezi karibskymi a stredoamerickymi zememi, se kterymi je treba ji porovnavat.

A to presto, ze jsou na ni uvaleny sankce

4 1
možnosti

opravuji - neni nejlepsi (Panama a par ostruvku jsou na tom lip), ale je na vrcholu

0 1
možnosti
  • Počet článků 3312
  • Celková karma 26,79
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz