Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Kolik toho Fučík případně napráskal a jakými metodami k tomu byl donucen a jaké škody tím způsobil asi zpětně úplně přesně posoudit nelze. A myslím, že ani ho nelze podle toho soudit nebo dokonce odsoudit.

Každý z nás má jiný práh bolesti a jak by se kdo z nás při podobném vyšetřování zachoval je těžko odhadovat. Ani s jistotou nevíme jak tvrdý byl nátlak na jednotlivé vyšetřované odbojáře, proto i těžko srovnávat ty kteří po nátlaku selhali s těmi, kteří vydrželi.

Připadá mi tedy přinejmenším nepřípadné Fučíka soudit v této věci.

Ovšem naprosto mimo jakékoli pochyby jej lze odsoudit, za to že se při zatýkání nebránil a že se nechal chytit živý. To je podle mého názoru nezodpovědnost a možná i zbabělost nejvyššího kalibru.

Jak se kdo z nás bude chovat při mučení nemůžeme dopředu vědět, ale zhodnotit riziko škod, které mé případné selhání při výslechu, přinese mým spolubojovníkům dopředu naopak lze a je to i povinností.

Kvalitu Fučíka jako literáta hodnotit nechci. Jeho výplody jsou naprosto mimo okruh mých zájmů.

Ale asi bych stejně jeho tvorbu spíš navrhoval posuzovat v rámci soudobého kontextu, spíš než dnešním pohledem.

1 0
možnosti
SB

Komu z vás, kteří tady Františka Josefa I. hájíte, by se líbilo jít do zákopů války v roce 1914? Hlad, zima, rozmary počasí, vítr, déšť, sníh, letní vedra k padnutí, dopisy z domova, že rodina má hlad, mrtví kamarádi a čekání na to, kdy umřete vy.

Z Františka Josefa I. se dělá romantická pohádka, jako si západní levičáci (včetně českých) dělali romantickou pohádku z ruských bolševiků a nechtěli vidět pravdu.

8 0
možnosti
MD

Pocitacovym revolucionarum staci kdyz se klepnou kladivkem pri zatloukani skobicky pro obrazek krajinky.

1 0
možnosti
SB

Fučík - souhlas. Ten tam nepatří.

Odporný a hnusný František Josef I. však také ne.

On to byl, kdo podepsal vyhlášení války a hnal české muže na jatka války.

Pan Ziegler svým adorováním takových postav se staví na úroveň zarytých komunistů.

3 1
možnosti
TB

Souhlas, viz můj příspěvek níže. R^ Adorování postavy, která rozpoutala peklo 1.světové války, je na úrovní adorování komunistických či nacistických zločinců.....

1 1
možnosti
TB

Proti autokratu Putinovi píšete jeden článek za druhým, ale absolutistický vládce (v dnešní terminologii by se dalo říci diktátor) císař František Josef I. Vám nevadí, spíš tedy naopak.....jak pokrytecké Rv

4 4
možnosti
BM

Velký omyl! Dne 20. října 1860(!) vydává František Josef I. Říjnový diplom. Šlo o prohlášení, ve kterém se císař provždy zříkal absolutismu a kterým zřídil Říšskou radu. Zavazoval se vzdát se úplné zákonodárné pravomoci a podělit se o ni se zemskými sněmy.

1 0
možnosti
BM

Existuje i svědectví Marie Zápotocké, která Fučíka na Pankráci potkala... Jednalo se o scénu, kdy přinesli na nosítkách těžce zraněného člověka a Fučík pokuřující cigaretu pronesl k gestapákovi či dozorci "To je Zika" (člen ilegálního ÚV KSČ, který před zatčením prchal a spadl z nevím kolikátého patra). To svědectví bylo uschováno v archivu Památníku Terezín....

Pro objektivitu však uznávám, že ne každý vydržel kruté výslechy gestapa, což určitě Fučík zažil....

4 0
možnosti
MD

Mozna meli posadit na gestapo vas. Je tak, pro ziskani jedne velke a mozna posledni zivotni zkusenosti.

0 3
možnosti
Foto

Vaše poznámky začínají být stejně "duchaplné" jako ty Zemanovy. Jestli je to nakažlivé, tak se modlete, aby to nebylo smrtelné.:-)

8 2
možnosti
Foto

Fučík v pantheonu Národního muzea ! To byl jistě nápad Zdeňka Nejedlého. Nebo Vasila Bilaka ? Pokud se komunisté / včetně jednoho normalizačního pisálka v sousedství tohoto blogu/ rozhořčují nad návratem FJ I. do historické budovy NM i do povědomí Čechů, je dobré jim připomenout jejich zásluhy na této rehabilitaci. Po oslavovaném pádu mocnářství a krátké epizodě první republiky bylo Čechům zažíti notorického alkoholika a vraha starých kamarádů Gottwalda, Tondu " ušaté torpédo" Zápotockého, který ve slavném rozhlasovém projevu spoluobčany ujišťoval, že "žádná měna nebude", aby je o dva dny později okradl o úspory 1:50 při měnové reformě, Antonína "maso bude, soudružky" Novotného, či slizkého bratislavského právníka Gustáva " hranice niesú nijaké korzo" Husáka. Není divu, že v roce 2017 vzpomínají Češi na "starýho Procházku" se slzou v oku.

9 1
možnosti
Foto

Podívejte, pokud někoho napadlo dát bustu Fučíka do Národního muzea, je možné, že byl veden snahou zachránit samotné muzeum a jeho sbírky před nějakým jejich rozprášením. Přece jenom šlo o buržoazní kulturní dědictví a jeho zachování. Už jenom proto ta busta tam patří.

2 4
možnosti
Foto

Jenom nelze pochopit, co je na Fučíkově spolupráci s gestapem v r. 1943 z Vašeho pohledu pohoršlivého, když gestapo bránilo toliko Evropu před příchodem Hunů.

1 2
možnosti
Foto

Juldu fuldu nechme spát......Spíše docela nechápu , či spíše mě irituje nechuť , až nenávist k Habsburkům. No dobře , ÚPĚLI jsme pod nimi 300 let - dle Jiráska a jiných buditelů 19. století. Havlíček úpěl v Brixenu - ubytován na náklady c.k. v nejlepším hotelu , roční kapesné větší než učitelská gáže....

Postavilo se ND , mladočeši se prali se staročechy , ceny byly stálé , zimy byly zimy a léta léty , nehrozilo globální oteplování , Jára Cimrman v klidu vynalézal.....

Zkrátka belle epoque.....

8 2
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz