Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Černobílé vidění světa - napsat, že nacismus a komunismus brutálně potlačoval práva a svobody jiných a proto je dobré odstraňovat památníky padlých rudoarmějců, zatímco otrokářský systém byl něco úplně jiného, to je tedy neuvěřitelné chucpe. Zažil jsem socialismus a jeho přemalovávání dějin a netušil jsem, že po revoluci se dočkám toho, že nějaký brněnský radní bude frézovat srp a kladivo z pomníku padlých rudoarmějců. Při osvobozování Československa padlo přes 140 000 rudoarmějců - ti bojovali proti fašistickému Německu s Hitlerem, který měl v plánu nás po vítězné válce vyhladit - pro Němce jsme byli ubermenschen.

2 2
možnosti
Foto

Tak levicová lůza boří pomníky, jiná lůza zase najíždí autem do davu a zabíjí, co je horší?

2 0
možnosti
VV

Luza, ktera k obojimu nabada.

2 0
možnosti
JB

J30a54n 26B77e50n98e94š

16. 8. 2017 12:38

Tak otroctví není totalita, pokud o něm může bílé obyvatelstvo diskutovat? Já si dodnes bláhově myslel, že zrůdnost Adolfa Hitlera spočívala hlavně v tom, že v koncentračních táborech zavraždil několik milionů lidí a teď koukám, že ne. Vyhlazovací tábory by byly asi také v pohodě stačilo by, aby Árijci mohli diskutovat o konečném řešení a už by to žádná totalita nebyla... Škoda, že se pan Ziegler nenarodil dřív, tohle ani Goebbelse nenapadlo.

Závěrem jen krátkou poznámku k těm pomníkům rudoarmějců. Srovnávat to s odstraňováním soch vojáků Rudé armády, opravdu nelze! Oni nebojovali za Stalina, ale proti Hitlerovi a za pozdější okupaci opravdu nemohli. Naproti tomu socha vojáka konfederace je asi jako kdybychom dnes stavěli pomníky vojáků v uniformách SS. Rozdíl mezi dvěma ústavami, z nichž jedna povoluje a druhá zakazuje otroctví, mě totiž vůbec malicherná nepřijde. Ale co já vím já jsem dodnes za totalitu považoval jakékoliv porušování lidských práv, bez ohledu na to je-li to kvůli barvě pleti, původu, vyznání, ekonomické situaci, nebo politické příslušnosti... No konečně mě pan Ziegler otevřel oči!

5 2
možnosti
JZ

Postavení amerických černochů v otroctví bylo přece jenom lepší než vězňů v nacistických koncentračních táborech.

2 7
možnosti
JZ

Výborně, opět někteří nepochopili smyls blogu. A co se týče památníků rudoarmějců v Pobaltí a Polsku, tak památníky na hřbitovech a válečné hroby rudoarmějců zůstanou zachovány v souladu s mezinárodními úmluvami. Ovšem českou historickou zkušenost nelze přenášet do zahraničí. Češi nemají právo nikomu vnucovat svůj pohled na dějiny. Rusové respektive Rudá armáda jsou v Polsku a Pobaltí právem vnímáni jako okupanti a je logické, že památníky okupantů tam lidé nechtějí. Češi by asi také nestáli o památníky vojáků německého wehrmachtu.

5 5
možnosti
Foto

Češi možná nestáli o památníky vojáků německého wehrmachtu, ale byli by o ně povinni pečovat, kdyby byli nějaké vybudovány.

1 0
možnosti
VN

Ach jo , vy už jste se totálně zbláznil..

Pokud se někde nachází socha Lenina či Stalina..ano to je symbol totality.

Pokud se někde nachází socha rudoarmějce... je to symbol porážky nacismu. Ať se Vám to líbí nebo ne , tito lidé za naše prarodiče cedili krev...

Jinak v té vaší Americe bylo možné ještě před šedesáti lety beztrestně zabít černocha. Bylo to sice nezákonné , ale černoch byl jižanské , čistě bělošské policii a čistě bělošským soudcům naprosto ukradený.. Pokud je brán konfederační voják jako symbol lynčování a hrůz ,které se zde odehrávaly, poté ať je jeho památník zlikvidován. Nemám s tím problém...

Pokud si nějací idioti v Polsku či Pobaltí odhlasují zákon o likvidaci památníků obětem II. světové války , ať si jej schválí. Nicméně to pouze jenom svědčí o jejich totální blbosti a o neúctě k padlým...

7 1
možnosti
JZ

Pane Nárožný lžete jako jste lhal u mého předchozího příspěvku. V USA byla sice po zrušení otroctví segregace, ale zabití černocha nikdy nebylo beztrestné. Vy nejste normální. A co se týče rudoarmějců, tak ti jsou v Polsku a Pobaltí vnímáni jako symbol okupace nikoliv osvobození. Tam holt mají jinou historickou zkušenost, my bychom u nás také nechtěli památníky vojákům Wehrmachtu.

A ještě Vám odpovím, na Vaši hloupou poznámku u mého předchozího blogu. Ta servírka, co byla na dovolené v Egyptě je servírkou v českobudějovických Masných krámech, zdravotní sestra pracuje v brněnské fakultní nemocnici U sv. Anny a je to moje neteř Michala a sto hodin přesčasů rozhodně nedělá ažije normálně. A ta koordinátorka z Škoda Kvasiny je moje kamarádka Anička, která je skutečně přední dělnici, její funkce se jmenuje koordinátorka a vede tým dvanácti dělníků, tři takové týmy pak řídí mistr. To jen pro Vaši informaci, abyste nepsal hlouposti.

0 7
možnosti
PL

P51e37t33r 16L53a71n59g29e61r

16. 8. 2017 11:21

Pořád dokola to stejné sdělení. Nemáte rád Rusáky. Ale kvůli toho nemusíte používat komunistickou retoriku.

6 1
možnosti
Foto

Já v tom až tak velký rozdíl nevidím. Památník padlým je prostě památník padlým a je celkem jedno za jakou ideologii padli.

Napsat, že otroci mohli svobodně o otroctví diskutovat, to chce mít už hodně zatemněno v palici.

9 2
možnosti

A73n28n59a 31Č89e83r80n27á

16. 8. 2017 10:57

Vy jste četl jiný článek, nebo nechápete význam slov, a jenom chcete urážet? 8-o

Nicméně na americkém jihu nevládla totalita. O otroctví se v něm svobodně diskutovalo, a pokud jeho odpůrci nesáhli k násilí a k protizákonnému jednání, tak se jim nic nestalo. I někteří Jižané byli přesvědčeni, že otroctví je překonané, akorát jim vadilo, že Sever nařizuje, co mají dělat a jak mají žít.

3 5
možnosti
VM

Non to srovnavat s tim Polskem snad opravdu nejde...

Takove pomniky jsou dustojnou pamatkou padlych.V moravskem pohranici nekide odstranili desky padlych b za Rakousko Uherska. Teke cin zcela negativfni, i kdyz byli vetsinou nemecke narodnost

1 0
možnosti
BH

Pan Ziegler jako obvykle působí poněkud zmatečným dojmem.

8 0
možnosti
JS

Mýlíte se. To je u pana Zieglera naprosto normální projev, korespondující s jeho osobností.

3 3
možnosti
JL

Jojo, možná se v jižanských státech o ledasčems diskutovalo, ale pochybuji, že černoši mohli diskutovat o podstatě otrokářství.

Stejně tak se mohlo o ledasčem diskutovat v SSSR a jeho bývalých koloniích. Tedy s výjimkou podstaty socialismu.

Jenže ani tak si nejsou oba systémy rovny. Otrokářství je horší. :-P

PS:

Jednoduchá otázka: Byl byste v roce 1850 raději černým otrokem v USA, nebo mužikem v Rusku?

3 2
možnosti
SS

To radej tim otrokem ... v roce 1850 to zas tak strasne pro US otroky nebylo a meli se lepe nez muzici v samoderzavi Ruskeho Imperia. Neco si o obou moznostech zjistete.

5 6
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,67
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz