Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Aha, jasně. Takže jestli to dobře chápu, byla ohlášena stávka s pochodem. Tu jim nepovolili. (proč?) Následovala nepovolená stávka s pochodem, kterou se pokusili zastavit v počtu 14:700 (takže dělníků skutečně nebylo 1000, ale nadsazování je běžný způsob, jak přehánět).

Chyba 1: Neadekvátní nasazení ozbrojených složek, v nedostatečném počtu.

Ale abychom pokračovali, tak 700 lidí chce projít, zatímco 14 četníků jim přehradilo silnici.

Chyba 2: Špatná práce s davem. Místo řízeného dohledu a přivolání posil došlo k vytvoření konfliktního místa.

Ti vpředu křičí: "Snaží se nás zastavit policie!" Ti vzadu křičí: "Zastavit se nenecháme!" Dojde k použití obušků.

Chyba 3: V tento okamžik by se měli policisté stáhnout, protože dav se prostě v těchto počtech zastavit nedá.

A pak už to jde ráz naráz. Bez varovného výstřelu se začne pálit do davu. To, že všechny oběti byli protestující a nikdo z policistů nebyl vážně zraněn, je myslím jasný důkaz toho, že celý protest nebyl vedený násilně, protože pokud byl původně kontakt na obušky, pak 700 členný dav by čtrnáctičlennou jednotku policie doslova "umlátil čepicema", abych použil nadnesené přirovnání.

Co se mi ale nelíbí, je způsob, jakým se to tady prezentuje. Zcela se zamlčuje to, v jaké situaci ti lidé byli. Naopak se zneužívána démonizace komunismu (ačkoli tento protest byl organizován členy sociální demokracie), ale úplně nejhorší zvěrstvo je odlidštění těch mrtvých a protestujících lidí - termín "lůza" k tomu v dnešní době často slouží, i když v tomto případě by si takové označení zasloužili ti, co v problémových oblastech na objednávku prolobovali zákazy těchto demonstrací a nasazení policie, jakož i nasazení armády a obhajují střelbu do davu. Slova "Máme hole v ruce" jsem už slyšel a tento článek je ten nejpitomější způsob použití, jaký jsem zatím kdy četl.

Kdo si chce zjistit pravdivé informace, ať radši hledá tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%BDvaldovsk%C3%A1_st%C3%A1vka

7 6
možnosti
JZ

Evidentně zapomínáte, že na místě byl přítomný poslanec za komunisty, který provokoval k zásahu. Zraněno bylo minimálně devět četníků. Násilnosti jsou svědecky jasně doloženy.

Viz Wikipedia

"Není také pravdou, že by dělníci nebyli ozbrojeni. Neměli sice palné zbraně, ani s ozbrojeným střetem vlastně nepočítali a nechtěli jej, nicméně se kameny (navíc v rukou kameníků!) a dlouhé hole staly velmi nebezpečnými zbraněmi, což měli téměř všichni četníci poznat na vlastní kůži." Četníci se museli bránit útoku dělníků, a to nejprve pomocí svých obušků, v kritické situaci sáhli po svých karabinách (nicméně se domnívá, že se mohla snad použít zastrašovací střelba - třeba do vzduchu, a že tragédii snad šlo zabránit)

Npor. Jirkovský byl napaden klacky, dostal ránu do helmy, která byla promáčknuta a následně byl i dvakrát zasažen letícím kamenem do hlavy. První kámen mu roztrhl levou tvář a druhý jej zasáhnul do pravého spánku, takže byl omráčen a klesl na koleno. Praporčík Grygar byl zraněn velmi prudkou ranou klackem do hlavy. Další četníci byli oslepeni solí (s kořením), kterou po nich vrhaly zejména ženy. Další četníci utrpěli podlitiny či zranění. Strážmistr Dundr utrpěl lehký otřes mozku. Jeho přilba byla dokonce proražena na čtyřech místech. Poškozeny byly helmy devíti četníků. "...veškerá tato zranění byla zjištěna a potvrzena civilními lékaři. "

3 1
možnosti
Foto

Jedna věc je zarážející. Při potlačení nepokojů při měnové reformě v Plzni v r1953 a třeba při prvním výročí zásahu sovětské armády v r. 1969 jsou zásahy policie a Lidových milicí se všemi obětmi hodnoceny negativně, kdežto při potlačení demonstrací za první republiky i za R,-U. jsou tytéž zásahy s tímtéž výsledkem hodnoceny pozitivně. To jako vždy platí, že účel světí prostředky? A neplatí, že prostředky špiní cíle?

5 3
možnosti
VH

Nemohu posoudit ostatní - ale vím, že v roce 1969 se nerabovalo, ani primárně neútočilo na milice (které stály jako hráz v první řadě obránců socialismu).

4 0
možnosti

Pravda byva vetsinou nasedla a to tady plati taky. Jednak ti lide byli opravdu zoufali a bali se toho, co bude. Rada z nich tam sla povzbuzena hladkym prubehem predchozich protestu.

Dulezite je, ze ucastnici takoveho pochodu vnimaji svou akci jako sve svate pravo a nekoho, kdo jim v tom brani ,jako nepritele. Dal je tam faktor eskalace konfliktu. Je sice hezke zduraznit, ze dav se ozbrojil dopredu, ale bylo by fajn taky vzpomenout, ze dav byl vyhecovany pendrekiadou ve Vapenne. Uloha agitatoru v dalsi eskalaci je ale nepochybna.

Je otazka jestli byl uplne dobry napad postavit se necemu takovemu s hrstkou muzu. Na strane jedne mohly pak ve Fryvaldove vypuknout vazne nepokoje, na strane druhe, riziko, ze dojde na pusky, muselo byt patrne. Ale stalo se jak se stalo, bez strelby by to nezvladli.

MMCH: ta hlaska o Anne je trochu mimo, ten pochod nebyla zadna schuzka extremistu, ale byli tam bezni lide, kterym slo o jejich zivobyti. Nemluve o tom ze mohla byt klidne dospelejsi a samoststnejsi nez dnesni teenager. Mozna uz pracovala a demonstrovala i za sva prava.

4 1
možnosti
AR

Byla to veliká chyba našich prvorepublikových politiků, že jakákoli problematika v pohraničí se přehlížela. I nějaké investice se v té době tam nedaly. Proto skutečně v čase všeobecné krize tam byla bída. Nelze se divit, že značná část tamních občanů v polovině třicátých let nacházela práci v již nacistickém Německu! Také proto mezi tamními Němci nacházel Henlein podporu. !!

3 0
možnosti
Foto

Pane Zieglere,

už jsem si zvykl, že jste schopen na základě tří nic neříkajících řádků napsat obsáhlý referát, kde si vypomáháte vlastní fantazií k popsání věcí, které pak vydáváte za fakta. Tentokrát jste to přece jen přehnal, když jste si celý příběh podle mého vycucal z prstu na základě některých novinových článků. Já mám na rozdíl od Vás informace od skutečného svědka, který v té době v Dolní Lipové bydlel. Takže:

Pravdivé je, že v Dolní Lipové (nikoliv u Frývaldova, takhle neurčitě se snad historik nevyjadřuje) došlo ke střetu mezi demonstranty a četníky, zde však nikoliv na křižovatce (tam nebylo možné dav zastavit), ale cca 80 m za ní, v místě mezi tehdejší poštou a českou školou. Demonstranti nebyli nepříčetní, nýbrž jen agresivní, jak už demonstranti obvykle bývají, zejména když jsou hladoví a nevidí před sebou žádnou perspektivu změny. Nebyli dopředu ozbrojeni, kameny si nasbírali při přecházeni trati, když četníci zatarasili davu cestu pod viaduktem – to bylo asi půl hodiny před střetem. Těžko předpokládat, že by s sebou vlekli dlažební kostky na několika kilometrové cestě, navíc pěkně do kopce: průvod přece vycházel ze Žulové a Vápenné.

V průvodu byla spousta dětí, které měly dokumentovat zoufalou situaci demonstrujících. Ta zastřelená 14letá dívka však mezi demonstrující nepatřila (to Vám svědci neřekli?), šlo o místní děvče, které zrovna v této chvíli odcházelo z pošty a na kole odjíždělo domů, když ji trefila nějaká odražená kulka. Byla to náhoda.

Pravdou je, že četníci začali střílet v panice, to když jejich velitel vyzýval dav k zastavení a dostal velkým kamenem přímo do obličeje. O nějakém velení nemohla být v situaci, kdy velitel ležel na zemi se zkrvaveným obličejem, řeč, navíc byli četníci skutečně zasypáni sprškou kamení. Proto začali zmateně střílet, někteří do vzduchu, někteří přímo do lidí. Na to, jak se tam divoce střílelo, bylo těch mrtvých nakonec málo.

6 8
možnosti
Foto

Co se týče holí, nikdy se obě skupiny nedostaly k sobě tak blízko, aby na ně došlo. Taky není známo, že by je demonstranti měli.

Jako perličku bych dodal, že zatímco dle komunistů buržoazie nechala střílet do dělníků, tak podle Němců Češi stříleli do ubohých Němců.

V 90. letech k tamnímu pomníku nosily věnce obě skupiny a starosta dohlížel, aby se tam náhodou nesešly a nepopraly, protože na další pomník obec neměla peníze.

6 4
možnosti
PL

P22e18t26r 82L18a40n67g67e65r

30. 1. 2018 19:47

Došla vám témata, že oprašujete staré blogy nebo si rochníte v lidském neštěstí?

.

https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=192056

.

https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=359319

8 4
možnosti
DP

V době, kdy se komunisti zase cpou do vlády, je třeba opakovat staré události, jinak se na ně zapomene.

4 1
možnosti
Foto

souhlasím s autorem. Jakmile demonstranti sáhnou k násilí je třeba je násilně zpacifikovat a když to nejde jinak, i za cenu mrtvých, Kdyby tak jako ve Frývaldově postupoval i Janukovyč na Majdanu, padlo by tam pod výstřely policistů třeba sto demonstrantů, ale co je to proti desetitisícům padlých, zničených měst, problémů s proruskými oblastmi a Ukrajina by nepřišla o Krym. Kdyby Asad radikálně zakročil střelbou proti prvním demonstracím, nerozhořela by se válka v Sýrii a zachránil by se život statisícům padlých a nebyla by rozbořená syrská města. Kdyby nechal Západ Kaddáffiho zajistit násilím pořádek v Libyi, nebyla by tam anarchie a nevyužívali by ji migranti k přepravě do Evropy.

6 6
možnosti
AR

Omyl pane. V případě Asada v Sýrii byl to právě jeho bratr, který velel jak oddílům policie, tak i vojska a on dal pokyn ke střelbě do neozbrojených demonstrujících studentů. A tím vyprovokoval vzpouru nejen u občanů, ale i poloviny armády! No a v Kyjevě také to byla policie, která nakonec vyprovokovala onu vzpouru občanů proti Janukovyčovi. !!

6 1
možnosti
KP

Jste dustojnym pokracovatelem. Jirotkova Saturnina a jeho uvadeni dejinnych nepresnosti na pravou miru.

Mozna, ze kdybyste vyslechl co rikala v dobe incidentu mala Marenka, dceruska jednoho zastreleneho, tak radeji nic nenapisete.

4 9
možnosti
Foto

Demonstranti věděli, že je do Duchcova uzavřen vstup. Přesto předseda svazu horníků Per Stránský jinak senátor za KSČ zorganizoval stávku a průvod, který se vydal k Duchcovu. U viaduktu jim cesto zahradilo 11 četníků a sdělilo, že do Duchcova nemohou a byli vyzváni k rozchodu. Na to Petr Stránský vydal povel seberte jim zbraně a demonstranti se vrhli na četníky a snažili se jim sebrat zbraně a někteří začali po četnících házet kameny. Strážmistr F. Emmer na základě této události vydal povel ke střelbě. Senátor Stránský byl později za odsouzen, protože se prokázalo, že na střelbě měl on hlavní podíl.

19 1
možnosti
VP

V37í48t 64P20r16č65í30k

30. 1. 2018 19:31

TGM nechal střílet dělníků a Havel nám zrušil fabriky. Nepravdivé, hloupé, ale nevyvratitelné mýty...

19 0
možnosti
VV

Lzi zasilane ze zapadni asie.

3 1
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,68
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz