Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Mistr Jan Hus předběhl dobu - oprávněně kritizoval nešvary tehdejší církve. A bitva u Domažlic ukázala obrovskou morální převahu - dvojnásobná přesila křižácké armády se rozprchla strachy, když husitské vojsko začalo zpívat Kdož jsú boží bojovníci.

0 0
možnosti
VV

Nojo, ale on se vlastne nejmenoval Zikmund, ale Siegismund. tak si o nem neco poslechnete.

https://www.youtube.com/watch?v=A9IaEX333Bs

0 0
možnosti
PK

Vážený autore, s tímto článkem si nenajdete přátele mezi lidmi, kteří si myslí, že po shlédnutí Vávrovy husitské trilogie znají o tehdejší době... Možná by bylo záhodno napsat nějaký blog o vládě Zikmundova staršího bratra Václava IV., o jeho sklonech k alkoholismu, o jeho nerozhodnosti, jak se nechával ovlivňovat svými bratranci, obzvlášť Joštem a Prokopem Lucemburskými, díky jejichž sporům de facto na území Moravy a Slezska probíhala "občanská" válka (omlouvám se za výraz "občanská", ale nenapadá mě jiný výraz pro to, kdy každý válčil s každým)...

4 0
možnosti
JZ

Můj převažující zdroj kniha Císař Zikmund, autor Wilhelm Baum, nakladatelství Mladá Fronta.

4 0
možnosti
Foto

Na tomto případě se navíc ukazuje, jak velkou moc v minulosti měla křesťanská církev, kdy se hněv křesťanských věřících obrátil proti tehdejším byznysmenům s odpustky v čele se 3 papeži.

Jak se ukázalo, tak i císař Zikmund byl mimo a třebaže Husova záležitost na Kostnickém koncilu byla prezentovaná jako vedlejší záležitost, nakonec se ukázala jako klíčová, protože po smrti krále Václava Češi Zikmunda jako zrádce odmítli přijmout a nastala mnohaletá občanská válka, která rozvrátila tehdejší střední Evropu. Kromě toho byl odsouzený a upálený jako kacíř Jeroným Pražský, takže tehdejší katolická církev se opravdu předvedla v tom nejhorším možném světle. A císař Zikmund jako panovník, který v podstatě na nic neměl vliv, pouze na vysílání křížových výprav proti Husitům.

1 10
možnosti
JZ

Znovu opakuji za vznik husitského neštěstí může neschopný a slabý český král Václav IV., který mu nedokázal zabránit. Radikální fanatické husitské odnože můžeme klidně přirovnat k současnému islámskému státu. Důsledky jejich řádění byly stejné-civilizační pokles. Husité ničili sochy, pálili vzácné knihy, rabovali, zabíjeli. Za husitů se kdysi věhlasná Karlova univerzita změnila v bezvýznamné provinční učiliště. Nástup renesance byl zbrzděn, České království vrhnuto civilizačně o desítky let zpět.

Husova záležitost byla z hlediska Kostnického koncilu okrajová, klíčové bylo skoncovat s trojpapežím, což se povedlo. Je potřeba rozumět záležitostem v kontextu, což Petřík zjevně neumí. .

7 0
možnosti
Foto

v některých věcech byl skutečně osvícený-dnes to bohužel děláme obráceně;-D

Zastával podřízenost církve světské moci, v letech 1403–1404 zakázal odvádět peněžní dávky papežské kurii a sám se rozhodl obsazovat některé církevní úřady, včetně biskupských.

3 1
možnosti
Foto

špičkový politik který ustupoval před církví?Zikmund proti Husovu uvěznění protestoval u koncilních otců, ti mu však dali jasně najevo, že mají právo českého kněze soudit a on jim do toho nemá co mluvit. Kardinálové mu dokonce pohrozili, že v opačném případě se rozejdou

Zdroj: https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=649563

1 2
možnosti

Malokdo si uvedomuje, jak obrovskou silu tehdy cirkev mela. Na povel je nemel a papezske schisma byl problem velkeho vyznamu.

3 1
možnosti

Ta věc s Husem se mu naprosto vymkla z rukou, následných několik pokusů převzít nad zemí kontrolu skončilo fiaskem. Fakticky začal vládnout zemím Koruny české až poté, co občanská válka zkolabovala sama do sebe. Není známo, že by pak v rámci správy země dokázal cokoli zásadního.

Nazvat takový výkon "vynikající český král", to už vyžaduje solidní dávku kreativity8-o.

Ale musím říct, že po předchozích výkonech si tak nějak začínám zvykat;-D

8 6
možnosti
Foto

Dal jsem karmu a velký souhlas. Jen si dovolím poznámku k poslední větě. Hus byl provinční kazatel a dalo by se říct, že oproti Zikmundově moci byl v té době bezvýznamný. Ale jeho odkaz přetrval staletí už jen proto, že se nezpronevěřil své víře. Kázal o souladu církve s člověkem, že církev není bohem a že každý člověk má boha a víru sám v sobě. Ať už to bylo tehdy jakkoli, nezůstalo jeho učení jen na bázi provinční.

6 0
možnosti
JP

Pane Burian, pokud máte na mysli konkrétní kázání, prosil bych, abyste jej uvedl. Opakování anarchistických Viklefových bludů, které praktikoval mistr Jan stálo naši zemi, vlastně i celou evropu mnoho. Husitská církev se snažila o připojení k tradici v Konstantinopoli podobně jako kdysi Rostislav. Přitom pravděpodobně také jejich válčení odzbrojilo křesťanstvo, takže zanedlouho Východořímská říše padla.

Náš mistr Jan Hus se své víře zpronevěřil, také svému rozumu. Byl jaksi zneužit jeho vliv přes kapli Betlémskou i univerzitu k šíření dnes moderní nenávisti i ponižování církve. Jistě, měl v několika případech pravdu ve své kritice. Ale bída a rozpad naší tehdejší společnosti, mord nevinných a věrných je těžkou vinou, se kterou si náš stát nedovede poradit ani dnes.

Ta Vaše věta, že každý člověk má boha a víru sám v sobě je smutná. Boží syn Ježíž se stal člověkem aby nám zjevil vůli Otce."ale jeho vlastní ho nepřijali...". Ten boj proti církvi brání lidem, aby se mohli pravdivě lidsky uchopit zjevené víry, lidé jsou vydáni nepřítelï.

3 0
možnosti
AR

R^R^ Je to tak. Byl oblíben jak v Uhrách tak i u Poláků!!

6 0
možnosti
VV

Ovsem Alois Jirasek o nem napsal neco jineho a protoze byl oblibencem Zdenka Nejedleho museli jsme se ucit o lisce jedne zrzave,

8 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,78
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz