Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J14i95r55i 42C49e93e

19. 6. 2018 14:11

Ono se nějak zapomíná na to, že Heydrichova zásadní hodnota spočívala v tom, že byl šéf "civilní" výzvědné a bezpečnostní služby RSHA, tudíž naprosto legitimním vojenským cílem.

Heydrichova mise v Protektorátu ostatně končila, svou pozornost začal směřovat do okupované části Francie, která byla do té doby pod správou Wehrmachtu a kam se měl Heydrich v průběhu léta 1942 přesunout s plánem převzít správu okupovaných území podle uspořádání na východě.

Ve Francii provázela Heydrichův zápas s armádou rostoucí rivalita s Abwehrem. Na podzim roku 1941 požadoval Heydrich od Abwehru ústupky spočívající v převzetí dohledu nad kontrašpionáží, operativní provázanosti a sdílení informací a poznatků. Zcela se oprostil od předstírané úcty k šéfovi Abwehru, admirálu Wilhelmu Canarisovi. V rozhovoru s Himmlerem si stěžoval, že mu Canaris dosud nepodal žádnou relevantní informaci. V květnu 1942 přijel Canaris se svým štábem na konferenci všech zpravodajských služeb do Prahy. Podepsal zde memorandum, které odpovídala Heydrichovým požadavkům. Canaris již tehdy tušil, že tato smlouva je začátkem jeho konce. Služba SD jako část RSHA navíc na Canarise shromažďovala kompromitující materiály a důkazy o jeho stycích s nepřítelem - Brity. Jedna z teorií říká, že za likvidací Heydricha stál právě zájem šéfa vojenské rozvědky, který se Heydrichem cítil ohrožen. Canaris byl od roku 1939 prokazatelně ve spojení s MI6 prostřednictvím agentky Haliny Szimanske, manželky bývalého polského vojenského atašé v Berlíně, kterou Abwehr vytáhl z lágru, od roku prostřednictvím centrály Abwehru v Istambulu s americkým OSS.

Právě podklady shromážděné SD, spolu s obsahem Canarisova trezoru, kterého se SD zmocnila po atentátu na Hitlera v roce 1944 doložily Canarisovu dvojí hru.

Odstranění Heydricha bylo v zájmu jak Francie, tak Británie. Role "zastupujícího říšského protektora" byla jen bezvýznamnou položkou v jeho životopisu.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že nemáte dost informací o této události. Zásluha nejde jen za Čechy, ale celkově za Čechoslováky - Gabčík byl Slovák.Mýlíte se i v tom, že atentát byl výsledkem snah českého odboje. Gabčík s Kubišem však už nemohli dál tajit účel svého plánu a tak se stalo, že přestavitelé českého odboje, na kterých byli paragáni závislí, byli proti tomu, aby byl atentát proveden. Celkem správně odhadli mohutnou vlnu represí a vraždění, kterou musí takový čin nutně rozpoutat.

Trvali na tom, aby Alfréd Bartoš ze skupiny SILVER A odeslal do Londýna depeši, v níž by bylo jasně uvedeno, že se provedení atentátu v současné chvíli jeví jako nešťastné a nevhodné. Byla zdůrazněna obava z následných represí, které by mohly mít na odboj devastující účinek. Depeše byla odeslána, ale Gabčík s Kubišem trvali na provedení rozkazu.

A Londýn mlčel...

Pokud se chcete o atentátu dozvědět něco podloženého historickými prameny, ze kterých jsem čerpal, mrkněte se na třeba na tento můj článek.

https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=408533

2 0
možnosti

To všechno jsou známé skutečnosti. Já psal hlavně o významu atentátu na Heydricha.

0 0
možnosti

Také se jim půjdete dneska poklonit?

0 0
možnosti

Ohledne vyznamu atentatu jenom kratce...

Soudruzka dejepisarka nam ,

jak ji kazaly osnovy,

tvrdila,ze atentat nemel z hlediska odboje vubec zadnej

vyznam a pri besede ,poradany tou samou soudruzkou,nam odbojar z masa a kosti tvrdil,ze atentat na Heydricha byl velice dulezitej

Tak a ted babo rad ....

Hadejte komu verili potomci straniku a komu my vostatni ;-)

1 1
možnosti
Foto

Platí oboje. Na jedné straně Němci svými represemi bezprostředně odboj oslabili, na druhé straně tyto represe vedly současně k uvědomění, že žádné kooperativní soužití s Němci není v historické perspektivně možné. Obé je možné demonstrovat na příkladu Lidic.

A 173 popravených řezníků za černé porážky je těžko k unesení. To každý Řezník se pak musí cítit v ohrožení života.

0 2
možnosti

J67o93s11e67f 44N11i22k42l

17. 6. 2018 21:24

...."Bohužel tato urážka parašutistů je v naší zemi hodně rozšířená. Vím bezpečně, že ji šíří hlavně komunisté..."...asi vám ušlo, že komunisti natočili v roce 1964 film Atentát, který tento hrdinský čin oslavuje, proto si myslím, že vaše tvrzení je dost levná antikomunistická propaganda, hlavně šíříte lež...co vy na to?

5 1
možnosti

Film Atentát byl natočen v době tzv. uvolnění. Ty pomluvy na účet parašutistů jsou pravdou nikoliv lží.

0 0
možnosti

J59o82s87e47f 18N36i85k76l

17. 6. 2018 20:53

...ještě nedávno jste psal, jak si Češi za Protektorátu dobře žili, jak byli zbabělí a udávali Gestapu...a najednou jste "objevil Ameriku"...Lidice, Ležáky, Terezín, 365 tisíc obětí, stanné právo, fyzická likvidace inteligence...no, to ještě objevíte...

3 1
možnosti

Nikdy jsme nezpochybňoval hrdiny českého odboje. z těch 365 tisíc mrtvých byla většina Židů. A to, že se měl za Protektorátu relativně dobře jsem neřekl já, ale známý filmový režisér Otakar Vávra. A na jednu stranu likvidace inteligence, na druhé rekreace dělníků v Luhačovicích. Pravdu je nutné znát v celku.

1 1
možnosti
Foto

Když už nic jiného, tak vrcholem českého odboje je v každém případě Květnové povstání českého lidu v r. 1945.

1 2
možnosti

R75a56d28e53k 47J10a41r55o54š

17. 6. 2018 18:34

Karma, ale s jednou výhradou R^

Nešlo o popravu, ale o útočnou operaci naší čs jednotky, která ve střetném boji smrtelně zranila Reinharda Heydricha.

2 0
možnosti
Foto

střetný boj, o kterém druhá strana neměla ánung.;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti

P60e16t87r 13L65a82n31g89e65r

17. 6. 2018 17:14

Dobre, ze pripominate tento statecny cin. Ve vestine mate pravdu.

Ale nesouhlasim, ze by bylo nejake vyznamne mnozstvi lidi, kteri atentat zpochybnuji. Je to jen mala minorita v diskuzich, v realnem zivote neznam nikoho podobneho. V tom tak trochu bojujete s vetrnymi mlyny.

A jeste polemizovat se slovem vrazda v citatu je dost mimo.

0 0
možnosti

J83i62r47i 92T34i11c57h31y

17. 6. 2018 16:53

Zajimave, ze ti, kteri znehodnocuji vyznam atentatu na Heydricha kvuli ztratam na zivotech v Lidicich a jinde, vykrikuji o nutnosti (beznadejne) valky proti utocicim nacistum, nasledkem cehoz by za valky zahynulo ne trista pres tisic Cechu, ale mozna tri miliony (staci porovnat situaci v Polsku).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS