Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Přitom místní samarské obyvatelstvo Čechoslováky vcházející do města nadšeně vítalo jako své osvoboditele od sovětského útlaku (již v období před dobytím Samary Čechoslováky se zde místní obyvatelstvo bouřilo proti sovětské vládě, 6. 6. dokonce zaútočilo na místní věznici, aby osvobodilo vězněné politické vězně). Ulice města byly plné spontánně jásajících lidí, zpívajících písně a zasypávajících Čechoslováky květy. Jejich radost byla upřímná, nadšeně zdravili městem postupující Čechoslováky a vyjadřovali jim svůj dík a sympatie. Uspořádali potom na počest Čechoslováků slavnosti, na nichž je samarští vděčně hostili.

3 0
možnosti
Foto

Dobrou zprávou je, že sto let propagandy dokáže udělat divy. Ti komunisté měli pravdu, jsme převychovatelní zgruntu.

1 0
možnosti
JN

J40o52s52e40f 67N12i60k66l

19. 6. 2018 20:05

...p.Černá v citaci § 405 jste zapomněla nebo v tom byl skratý úmysl? ..."...nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru."

1 3
možnosti

A93n49n75a 48Č71e59r70n37á

20. 6. 2018 21:46

Nezapomněla. Vůbec jsem to nečetla. Použila jsem Google a potom CTRL+C a CTRL+V. ;-)

0 0
možnosti
JZ

Komunismus je zlo srovnatelné s nacismem a jeho obhajoba je nepřijatelná od kohokoliv a v jakekoliv podobě.

3 0
možnosti

A51n56n23a 73Č93e71r84n43á

19. 6. 2018 18:39

Přesně, navíc je to trestný čin:

§ 405 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia

Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo jiné zločiny nacistů a komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

A propagace taky.

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JN

J92o28s42e98f 55N35i55k83l

19. 6. 2018 14:47

...naši legionáři v dané době a na tomto místě nebyli považováni za osvoboditele...to snad pochopíte proč...měl byste tedy chápat i to, že zmiňovaný pomník místní obyvatelé i po sto letech odmítají...takže o jaké velké nenávisti chcete mluvit...

3 2
možnosti
JN

J84o58s59e87f 51N96i68k47l

19. 6. 2018 14:37

..to je zase levný blábol...kam vy na to chodíte?..

2 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

BV

Velká Zieglerova nenávist vůči všemu ruskému mu znemožňuje pochopit, že ruské obyvatelstvo Samary mohlo vnímat toto "osvobození" Českými legiemi obdobně jako my "bratrskou pomoc spřátelených armád" v roce 1968. Tedy jako intervenci cizích vojsk a pro Samařany legionáři mohli být a pravdopodobně byli okupanti. Ziegler přitom, ještě zůrazňuje, že při tom "osvobozování" padlo 1500 Rusů oproti 30 Čechoslovákům. To se dá docela nazvat masakrem, zejména když obecně platí, že podstatně větší ztráty bývají na útočící straně, která se snaží získat území ovládané protivníkem. Mimochodem počet padlých Rusů jen při této jediné osvobozovací akci byl více než desetinásobný než při té "bratrské pomoci". Je nesporný fakt, že tehdejší situace byla podstatně jiná - probíhala občanská válka, která navázala na 1. světovou, v níž tisícovka mrtvých byla jen kapka v moři. Nicméně nevíme, zda ti Samařani, či spíše jejich většina, o nějaké osvobození stála a ani kolik v Samaře žije lidí jejichž předkové padli při tom osvobozování. Z tohoto ruského pohledu se může jevit jistý odpor k tomuto památníku pochopitelný. Obdobně by byl pochopitelný náš odpor proti stavbě památníků na bratrskou pomoc.

Proto se jeví za rozumné prosazovat pouhý památníček padlým legionářům, zejména pokud se nazachovaly jejich hroby, ale rozhodně by to neměl být památník oslavující vynikající úspěch Čechoslováků, jak to prezentuje Ziegler.

Ziegler prostě prezentuje svůj názor ze svého značně jednostranného hlediska, kterým se pomalu stává proslulým

7 3
možnosti
Foto

Pro upřesnění: Občanská válka v Rusku začala právě vystoupením legionářů.

3 2
možnosti
Foto

Asi je neberou jako osvoboditele, kterými ani být nemohli. Ti, co to pamatovali už nežijí. Žije jen tupá propaganda. I když je třeba říci, že ne vždy tehdy rozlišovali mezi vítězi a poraženými. Všichni byli poražení. Obě strany páchali nutně násilí, byla občanská válka. A všichni vlastně bojovali za cizí zájmy. Cizinci se vždy lehko zamění za interventy. Však nemusíme chodit daleko. I tady se likvidovaly a zase stavěly, případně oprašovaly pomníky podle ideologického větru. Tak možná by to chtělo se trochu chytit za nos, než tady strkat lidem pod nos nějakou nenávist.

9 3
možnosti
JZ

V případě vítězství bílých by nenastala rudá hrůzovláda.

3 3
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz