Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Věrnost za věrnost. Ljubav za Ljubav" heslo T.G.Masaryka a jugoslávského krále Petra, které vyústilo v roce 1920 ve smlouvu o spolupráci a obraně. Tato smlouva poté přerostla v Malou dohodu.

Na sto padesát tisíc Jugoslávců se v roce 1938 hlásilo jako dobrovolníci na pomoc Československu, které tehdejší demokraté zradili. Na Trgu Republike v Bělehradě statisíce demonstrovaly proti Mnichovskému diktátu.

1 0
možnosti
Foto

I12v26a40n 64M22a88r76e59k

5. 10. 2018 7:42

Všichni na chtěli pomoci, a nakonec se na nás všichni vykašlali. Nějaký důvod proč ne, se vždy našel. RvRv

1 0
možnosti
Foto

To mi hlava nebere. Tak Rumunsko nám chtělo pomoci, ale jen proti Maďarsku, nikoli proti Německu. A Hitler byl snad Maďar ?

0 0
možnosti
LK

Smlouvy "malé dohody" ? Požadavky Maďarska na část Slovenska a Podkarpatí ? Nějaké znalosti dějin, mapy a kalendáře ?

1 0
možnosti
LK

Jeden z mála článků autora, který má hlavu a patu ......R^

0 0
možnosti
VV

Porad mam takovy dojem, ze ty dohody uzavrene vynikajicim ministrem zahranicnich veci a pozdejsim prezidentem Edwardem Benesem, byla jaksi k nicemu. A jejich "promyslenost" se uz 80 let vyklada jako zrada zapadu.

0 0
možnosti
Foto

K dohodě je zapotřebí jednomyslná vůle obou stran. Zkrátka lepší dohody Beneš ze Západu nevyždímal. Z vaší poznámky pouze plyne, že zrada Západu se realizovala už tak od podpisu versailské smlouvy, ale projevila se otevřeně v době Mnichova.

0 0
možnosti
PL

P27e71t75r 56L98a44n57g95e84r

4. 10. 2018 19:35

Někdy si říkám, že si možná Evropa musela projít tím tvrdým vývojem, mnohými chybami a selháními, dvěma světovými válkami, nacismem a komunismem, aby dospěla do současného stavu mezinárodního bezpečí. Vyhráno samozřejmě není, ale historicky prožíváme z hlediska bezpečnosti a míru nejlepší období Evropy a to nemluvím o vědeckém, technickém a ekonomickém pokroku.

2 0
možnosti
PK

Neviděl bych to zas tak jednoduše ,v rámci MD jsme jako vyspělá prům. země vyzbrojovali jak Jugo, tak Rumuny, ale s nástupem Hitlera se začaly dít změny a tak např. Rumunsko odmítlo podepsat kolektivní pakt o vzájemné pomoci z roku 1937, jak to bylo dál nevím, nejsem historik ale dnešníma očima se skutečně těžko posuzuje...

3 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,49
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz