Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A14l73e23š 97R84y79s

8. 10. 2018 20:40

Na jednu stranu ano, měli jsme se bránit, Německá armáda byla v té době naprosto neschopná, jediné v čem měla převahu bylo letectvo.... Jenže.... kdyby šlo pouze o Německo, asi by se dalo bránit, ale krom Německa, nás v roce 1938 trhali na kousky i Poláci a Maďaři....

A co se týká západních mocností, které nás prodali za velmi relativní pocit míru..ano, mám jim to dodnes za zlé, nicméně se nedá říci, že bych je nenáviděl, historie se změnit nedá....byli krátkozrací, bez naší pozemní výzbroje by Německo vůbec nemohlo začít úspěšnou pozemní válku.....

Pevnosti nebyly zcela hotové, chybělo osazení dělostřeleckými zvony, naše špičkové 10 cm houfnice také nebyly plně osazeny...atd.

0 0
možnosti

Ještě jsem mrkl do diskuse, bohužel nezklamala, spousta hrdinských výkřiků z bezpečí za compem.

A samozřejmě také vzletne a masochistické srovnávání s ostatními napadenymi zeměmi, ac jejich situaci byla naprosto odlišná. Na rozdíl od nás nebyli v mezinárodní izolaci, velmoci jim pomoc buď slíbily nebo už dokonce v dané době s Německem válčily, takže byla šance na vítězství. I Finům byla poskytována podpora a velmoci plánovaly i vojenský zásah, což patrně Stalina odradilo od okupace celého Finska.

Desné, že nejpopulárnější příspěvek navrhuje , jako že by stačilo.po pár dnech kapitulovat... Takže místo ztráty pohraničí by následkem byla okupace celé země a k tomu ještě cejch viníka války, takže Hitler by mohl hrát slusnaka i poté, co by obsadil celou zemi ( v reálu okupace 15.3. velmoci konečně probrala, protože porušila samotnou mnichovskou dohodu)

2 0
možnosti

V clanku zmíněný Izrael má už desítky let za sebou nejsilnější světovou velmoc, předtím, v roce 1956 válčil po boku velmoci dalších, v roce 1948 prohrával,dokud jsme mu nedodali zbraně ( a to vojenská přesila určitě nebyla 150:5, hovoří se o přibližně vyrovnaném počtu bojovníků)

Případný puč proti Hitlerovi na podzim 1938 byl závislý na hrozbě boje na dvě fronty, spiklenci nebyli nějací pacifisté, nýbrž měli za to, že boj na dvou frontách je riziko, proti osamocené ČSR by šli bez problémů.

A případná přece jenom pomoc ze Západu? Toho Západu, který na nás aktivně tlačil, spolupracoval s agresorem a jehož veřejné mínění i parlament chtěly mír za každou cenu? Ani náhodou.

1 0
možnosti
Foto

Existuje snad určité měřítko, které je schopno vyhodnotit míru dopadu toho, zda jsme se měli či neměli bránit, na chování protektorátních občanů, jejich dětí atd., tj. míru kolaborace s nacisty a ta měla být víceméně stejná ve srovnání s ostatními evropskými státy, tj. třeba Nizozemím, Belgií a Francií.

2 0
možnosti

JJ, 80 let potom, kdy už nejposlednější čtenář ví desetkrát víc než tehdy věděly hlavy států a když se už otevřekla většina tajných archívů, se to dobře blábolí o tom, že jsme měli bojovat.

Autor si například poněkud omezeně představuje, že svržením Hitlera bychom se ocitli před Německem v úplném bezpečí. Jenže němečtí geberálové a politici nastoupivší po svržení Hitlera by nejspíš z pohledu budoucnosti Československa mohli být ještě mnohem horší.

Tak za prvé to, že Hitler zůstal v čele Němců a až do konce nekompetentně zasahoval vojákům do vedení války výrazně zkrátilo její průběh. Kdyby byl Hitler svržen třeba během definitivního obratu vývoje války, v létě 1943 po tankové bitvě u Charkova, dobrý vojenský stratég by mohl Německo bránit tak dvakrát déle, ne do roku 1945, ale do roku 1947. Například tím, že by řízeným ústupem chráníl německé jednotky a zázemí by přesměroval na výrobu efektivních zbrańových systémů a ne fantazmagorií zázračných zbraní.

Kdyby byl Hitler svržen v době Mnichova,. tak by se stalo co? Německému národu byly už takových 5 let kompletně vymývány mozky a byl směřován k dobývání nových území. Taky německá ekonomika byla kompletně nasměrována na válečnou výrobu a tím vysoce vbnitřně zadlužená, lidi sice měli ve fabrikách zajištěnou práci na vojenských zakázkách a svou mzdu, ale civilního zboží byl obrovský nedostatek. Německo v té době prostě potřebovalo získávat další území, aby se Němci mohli najíst a ošatit. Stihl jsem ještě mluvit s pamětníky zabrání Sudet, byla to skutečně expanze vyhladovělých do země, kde byl dostatek. I když vzhledem k dnešku relativní.

5 0
možnosti

Německo prostě v době Mnichova bojovat a zabírat území muselo, němci i německá ekonomika už byli nezvratně nasměrováni.

A co kdyby podstaně lepší stratég, který by Hitlera svrhl, dobyl Rakousko, obsadil české země z Československa, napadl Polsko a někde před Varšavou by vojáky zastavil a začal chtít jednat? Co by se asi stalo?

Při troše obratnosti němců by nastal druhý "Mnichov" , akorát větších rozměrů a už definitvně na mnoho desetiletí. Zvláště pokud by Německo aspoň formálně ustoupilo a z některých dobytých území se stáhlo, aby ukázalo dobrou vůli.

Tam už by bylo v sázce zřejmě i vůbec obnovení českého státu v rozsahu aspoň Druhé republiky, Sudety, aspoň jejich většina, by byla definitivně ztracena, 70 % našich hranic by bylo s Německem, zbytek s proněmeckým Slovenským Štátem a kousek snad zbylé Polsko a obnovené Rakousko...

1 0
možnosti

Skoda, ze tehdy neexistoval internet s celou armadou bojechtivych hrdinu za klavesnici. Jak sme se meli ubranit proti Nemcum s Anglii a Francii (po Mnichove) za zady ze severo a jihozapadu, Polakum ze severu a Madarum z jihu? A k tomu s patou kolonou Sudetaku zrovna v okoli obrannych linii.

5 0
možnosti

JJ, třeba by se Hitler těch internetových bojovníků polekal a byl by mír?;-D;-D

4 0
možnosti

S článkem víceméně souhlasím, ono takové "vykoupání" v krvi může být prospěšné pro budoucnost národa, jeho hrdost atd. (i když 80 let po všem se to snadno kecá). Stačí se podívat na poláky, ti si krví prošli, ale také nejsou takovým "ovčím" národem. A to víceméně všechny národy, které válkou II. sv. válkou aktivně prošli (VB, USA, SSSR aj.), my byli v té válce spíš jen loutky.

Tady 1938 - bez boje, 1948 - samet naruby, 1968 - opět bez boje a dokonce i 1989 proběhl bez jediného výstřelu, tak ať se všichni furt nediví, že ve vládě jsou komunisté.

Jedno co článek ale nezmiňuje je to, že kdybychom se hypoteticky bránili, tak jak by se k tomu postavili mocnosti? Nebyli bychom my za válečné štváče, kteří rozpoutali válku? A tatíček Hitler by byl ten, kdo chce v Evropě mír a mocnosti by mu ještě rády pomohli?

2 1
možnosti
Foto

Tak Poláci jsou toliko v daleko větší míře zmanipulovaným národem než Češi. Toto je jediný výsledek jejich hrdinství.

2 0
možnosti

Zrovna agresivní sionisty dávat jako vzor........

Jinak, teda nevim ale opravdu jsou ve válce se 150 miliony arabů?

1 0
možnosti

Winston Churchill: „Národ, který přišel v boji o svou svobodu, má šanci a naději ji získat zpět a také ji jednou získá. Ale národ, který nebojoval a podvolil se bez boje, se o tuto šanci a naději již sám připravil“.

Zdroj: https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=645825

0 0
možnosti
Foto

Pořád dokola to samé. S odstupem 80 let se to kecá o obraně země.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS