Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pane Ziegler, píšete slušné a vyvážené články. Tento je čistě propagandistický. O nadpisu píšete pár vět - jakoby fakta proklamace nadpisu nebyla podstatná. Přitom z průběhu zpráv se začíná rýsovat podobný příběh, jako lodě pašující do pásma Gazy, se kterými museli izraelští vojáci bojovat. Proč nám raději nenapíšete, jak ukrajinské lodě vyprovokovaly zásah Ruských ozbrojených sil? Věříte snad tomu, že je napadli jen protože jsou Ukrajinské a chtějí provokovat? Propaganda bez faktů je nic.

0 0
možnosti
JR

J87a57n 16R20i72c87h10t51e69r

27. 11. 2018 15:27

1) - nejsou to mezinárodní vody, ani podle té dohody z r. 2003

2) - zda byla jejich plavba dopředu řádně ohlášena nevím. Máte jiný zdroj než tvrzení Ukrajinců, kteří by samozřejmě ani nic jiného neřekli? Díky za něj.

3) - úmluva z r. 2003 vznikla v době, kdy z jedné strany průlivu byla Ukrajina a z druhé Rusko. Dnes je z obou stran de facto ruské území. A i když to naprostá většina států neuznala, nemění to nic na skutečnosti, že Rusové mohou dnes chápat průliv jako svoje území. Což mimochodem Ukrajina v praxi uznávala (ostatně neměli moc na vybranou).

Tím se nesnažím chování Rusů omlouvat, jen se snažím uvést i jiné argumenty než to Vaše "Rusové jsou fujtajblíci".

Osobně bych to viděl tak, že Ukrajinci možná opravdu vpluli, kam neměli, v rámci jakéhosi "pošťuchování", kterým se "baví" armády téměř celého světa, ale ruský velitel situaci těžce nezvládl. Podle mě teď sice ruské politické vedení tiše zuří, ale nemohou přiznat chybu, takže vymýšlejí, co se dá. Takové jednání by totiž, vzhledem k postavení Ruska na mezinárodní politické scéně v poslední době, nemělo moc logiku.

Ale je to jen taková moje ničím nepodložená úvaha, ne názor.

1 0
možnosti
JZ

J92a13n 98Z32i10e91g41l81e89r

27. 11. 2018 15:40

Úmluva z roku 2003 zajišťuje volnou plavbu Kerčským průlivem ukrajinským a ruským lodím. To je důležité.

2 0
možnosti

tak Kercsky pruplav nebyl mezinarodnimi vodami ani pred anexi Krymu ani po ni.

Dale v nem je prujezd lodi rizen dispecinkem.

1 0
možnosti
ZB

Máte opravdu jistotu, že incident vyvolalo Rusko?

2 1
možnosti
AB

A82d26a10m 67B15í92l95e43k

27. 11. 2018 14:30

Cígler má jistotu, že Rusko může za všechno. Ostatně o ničem jiném mluvit neumí.

4 3
možnosti
VC

Též si myslím, že pan Ziegler současnou situaci shrnul stručně a výstižně. Jen bych dodal, že podle dohody z r.2003 jak Moskva, tak i Kyjev pokládají Azovské moře i Kerčský průplav za společné rusko-ukrajinské námořní vody, ale zatímco Rusko se cítí oprávněným do těchto vod cizí vojenské lodě nevpouštět, Ukrajina naopak své právo volného průplavu hájí. Spekuluje se o tom, že v pozadí nedělního kerčského konfliktu je velká obava Ruska z ukrajinské vojenské základny budované v Berďansku a strategické oblasti až k Mariupolu, čímž by se oslabila ruská vojenská síla v linii Kaspického - Černého - Středozemního moře, pro Rusko tolik důležité k transportu raket.

3 0
možnosti
VP

nevím jak moc co shrnul,ale podrobnosti a příčinu zatím moc neznáme...Ukrajina zadržela letos dvě ruské lodě a nijak nereagovala na ruskou snahu to vyřešit. Koncem září dvě ukrajinské vojenské lodě bez nesnází propluly Kerčským průlivem. Ukrajina hlasitě vykřikuje, že zruší smlouvu s Ruskem o plavbě v Azovském moři. Ačkoli jí hrozí, že se přes Kerč tím pádem nedostane.

0 0
možnosti
JE

Já si raději počkám na blog pana Zieglera až konečně Ukrajinci vyhodí ten most do vzduchu ;-D

1 0
možnosti
Foto

Pamětníka nemohou Rusové překvapit. Stále stejná agresivita, stále stejné drzé lži. Karma!

10 1
možnosti
MB

Tak jistě víte, že celé je to o tom, jak kdo bere změny, které nastaly tím, že se Krym připojil k Rusku.

My se pochopitelně budeme tvářit, že to neuznáváme.

Je to podobné, jako když Srbové chtěli vypravit do Kosova vlak s nápisem "Kosovo je Srbsko" (jelikož neuznávají samostatnost Kosova).

Ovšem v případě Kosova jsme změny akceptovali, jelikož se jedná o příklon na "naši stranu".

3 10
možnosti
RS

R26u70d58a 44S97l21a40v24í82k

27. 11. 2018 11:07

Pleteš si dohromady pojmy. Kosovo vyhlásilo nezávislost, Krym byl anektován Ruskem.

11 5
možnosti
MS

R^ Co k tomu dodat:

I kdybychom nakrásně připustili, že Rusko má na území Krymu a tím i na výsostné vody nárok, a že šlo o provokaci Ukrajiny za účelem dalších sankcí vůči Rusku,

jak je možné, že tak zpravodajsky vyspělá země, jako je Rusko, na takovou provokaci tak rychle a ochotně skočí? Vždyť to šlo zcela jednoduše vyřešit diplomatickou nótou a ne silou. Nebo snad máme věřit tomu, že těch pár ukrajinských remorkérů se chystalo k vylodění na Krymu a jeho obsazení? Každému, kdo nemá v hlavě seno, musí být jasné, že ten, kdo tady provokuje a ukazuje svaly, je Rusko.

9 3
možnosti
JG

J67i77ř45í 10G27r77o17h

27. 11. 2018 10:04

Pane blogere, v místě kde došlo k zastavení a obsazení lodí UA se nejedná o mezinárodní vody, Azovské moře je z pohledu mezivládní dohody mezi UA a RF považováno za vnitřní vody. Doporučuji článek z armádních novin, kde ten incident je popsán.

http://www.armadninoviny.cz/krize-v-azovske-more-rusko-strilelo-po-ukrajinskych-lodich.html

7 3
možnosti
VK

Kterými podle dohody mohou Ukrajinci volně proplouvat, a to se nestalo. Jinak hezký článek, zachycující podstatu problému.

11 2
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz