Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P15e44t90r 22L69a65n35g51e91r

30. 11. 2018 8:49

Řekl bych, že z hlediska "průměru" se máme dobře. Tak trochu to berete ve stylu "sytý hladovému nevěří".

Mám duševně postižené dítě s těžkou mentální retardací. Jsem v kontaktu s mnoha rodiči, kteří mají podobně postižené dítě a mohu říct, že jsou mezi námi takřka propastné sociální rozdíly.

Zatímco já si mohu dovolit veškeré nadstandardní terapie pro svého syna, veškeré terapeutické pobyty, provozování více aut, asistence, léčebné pomůcky, spoření pro syna, přispívat na charitu a další, tak rodiny, jejichž příjem je ne jejich vinou nižší, brání holé živobytí.

To se samozřejmě netýká jen postižených, ale i dalších zdravých lidí. ne každý má předpoklady na to, aby měl "dobrý job".

Ano, tato doba mi umožnuje vše, ale jen proto, že na to mám. To bychom si měli uvědomit i v hodnocení.

5 0
možnosti

P94e88t59r 29L90a37n64g19e77r

30. 11. 2018 8:50

jinak karma za velmi pozitivní blogR^ - bez ironie

2 0
možnosti
Foto

J90a97n 41Š53i59k

30. 11. 2018 7:34

Děkuji za jeden z mála pozitivních článků. Je jich málo a i proto existuje, bůhví proč, jakési podvědomí, jak se nám mizerně žije. Přitom nikdy jsme se líp neměli! Nejen z hlediska materiálních věcí, ale i svobody a možností pro vlastní intelektuální nebo duchovní rozvoj. Kdo tak rád argumentuje morálkou, tak to je přesně ta oblast, kde každý musí začít sám u sebe. Dříve rozhodně lepší nebyla, jen se řešili jiné problémy a v jiné době.

8 0
možnosti
Foto

Hmotně se máme bezesporu mnohem lépe, ale morálně je na tom společnost hůře než za těch bolševiků.

1 5
možnosti

J88a43n 32H44r87u88š32k48a

30. 11. 2018 7:51

no řekl bych, že to je spíše důsledek těch komoušů...

7 0
možnosti

R^Jo máme se dobře, proto mě strašně vadí, že nám to tady neomarxisti a pseudoelity chtěji zase přivést tam kde už jsme byli.Totalita nepřijde najednou, ale přichází postupně, k tomu multikulturní genocida, svoboda slova při projevu, ale ne po projevu, atd. Asi si toho málo vážíme že se máme tak dobře.EURv

3 1
možnosti

Co to je vlastne ta era Ceska? Tezko porovnat o ktere roky se jedna.

0 0
možnosti
Foto

Jednoznačná karma R^R^R^ Máme se jako celek, společnost, národ nejlépe za celou historii.

Velkým problémem je ale skryté dědictví komunistického režimu v nás. Totalitní stát rozhodoval o naprosté většině věcí za občany, odnaučil je mít zodpovědnost za vlastní život a za dění v zemi. Když se občan začal zajímat z vlastní iniciativy o politiku, dočkal se perzekuce. Tohle trvalo několik generací, příliš mnoho lidí si na to zvyklo. A po roce 1990 byli mnozí najednou vyjukaní z toho, že musí spoustu věcí řešit sami a nemohou je na nikoho přehodit. A že je na nich,aby se zajímali o stav společnosti a o chování politiků. Kdo vyrostl ve svobodných poměrech, tomu přijde naprosto samozřejmé, že se musí především on sám starat. Kdo ale byl zvyklý, že se stará stát a za všechno zodpovídá, ten má najednou potíže se svobodou. Vnímá i normální povinnosti, které ke svobodě patří, jako nepohodlí a námahu.

A tak se lidí stále ohlížejí po nějakém viníkovi, který může za jejich pocit nespokojenosti. A zároveň skoro až dychtí po "zachráncích", kteří by z nich zodpovědnost sejmuli a všechno vyřešili za ně.

Chce to čas a trpělivost, tohle se nezmění nějak rychle samo od sebe.

12 1
možnosti
Foto

Ano, máme svobodu pohybu, demokracii, skončila cenzura a stali jsme se součástí EU. Ti šťastnější z nás mohou odletět na exotickou dovolenou za své, ti méně šťastní na půjčku, kterou budou později složitě splácet. Na druhou stranu je naše průměrná mzda obyvatel na chvostu příjmů EU. Veškeré ceny, za pořízení realit, nájemné, spotřební zboží jsou přitom srovnatelné s ostatními zeměmi EU, kde je ale průměrná mzda často o 150 procent vyšší. Nalejme si čistého vína. Žijeme se mnohem hůře nežli většina obyvatel EU, kromě zemí poskomunistického bloku a Řecka. A neříkejme, že za to může dědictví komunismu. Za tu samou, stejně kvalifikovanou práci, dostáváme od nandnárodních korporací, které mají sídlo po celé EU mnohem méně peněz nežli v dalších částech EU. Na druhou stranu můžeme být rádi, že nežijeme v Indii, tam bychom měli mnohem, mnohem méně a ještě by u nás museli pracovat děti. Ačkoli je to demokratický režim a řada obyvatel tam rovněž může vyjíždět na exotické dovolené.

1 3
možnosti

J56a12n 78H63r87u78š32k24a

30. 11. 2018 7:55

je to dědictví komoušů proboha, proč asi ta čára dělící chudé/bohaté vede tudy, kudy vedla železná opona???

vždy mě fascinuje, jak je vše stejně drahé tady a v Německu a nikdo nezmiňuje služby, které tvoří více něž 80% HDP na západě...

A propos za komoušů jsme se měli řádově hůře v porovnání k západu...

Cena realit stejná jako na západě?ale jděte..proč nám podsouváte tyhle lži???

4 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, máte pravdu a karmu, Jene. Máme se dobře. Důchodci jezdí na dovolenou do Egypta a nejsou k rozeznáním od těch, co jsou z Rakouska. Pamatuji na můj první výjezd do Itálie s malou dcerkou, jak jsem měl rozpočítaný každý den a finance tak akorát na zmrzlinu pro dítě a jednou za dva dny nějaké kafe s dortem. Za cca necelých 30 let jsme podobní všem Evropanům.

A v zimě v Alpách slyšíme češtinu u každého šlepru.

20 0
možnosti

Souhlas.

Pred temi 30 - ti roky se cechoslovaci kdyz uz se do te ciziny poznali podle obleceni a stravovali se, no zrejme nepravem se jim rikalo psatikari, ale lepe by bylo konzervari.

Dnes opravdu rozenate Cecha od ostatnich Evropanu jen podle reci.

2 0
možnosti
Foto

Tak zase růžové to není. Oproti r 1967 průměrná mzda vzrostla dvacetkrát, ceny realit a bydlení a sušených švestek více než dvacetkrát, ostatní ceny 7 (elektrospotřebiče) až 15 krát, důchody 10 krát.

1 3
možnosti

Opravdu? Co takhle treba kava a televize?

2 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,32
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz