Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Komunisticka nebo minimalne silne socialisticka agitka je samozrejme obecne kazda pohadka.. Ty stare pohadky, az na vyjimky, nebyly vicemene vubec ceske, jen obsazene ceskymi herci ... presto pohadky podle meho opravdu moc neumime .. i proto, ze na ne neni nikdy dost penez, dopadaji tak jak dopadaji .. napul cesty

0 0
možnosti
PV

z minulorežimních seriálů bych doporučil Zákony pohybu, reprízované poprvé teď po 40 letech na Joj Family. V něm mě fascinuje, jakou sebereflexi měii ke své době (rok 1978) tehdejší autoři. Asi taky proto nebyl ten serial reprízován. K dnešní době současní tvůrci neumí mít tak pravdivou sebereflexi. S vyjímkou asi dvoudílného filmu Metanol mě nenapadá nic takového...

1 1
možnosti
PV

již odvysílané díly lze shlédnout na youtube :-)

0 1
možnosti
RK

Klasická pohádka je v zásadě velice jednoduchý útvar. Stačí si přečíst knížku pohádek a člověk zjistí, že děj je jednoduchý a přímočarý. To ale není na škodu, protože je primárně určen dětem.

Starší pohádky tuto skutečnost respektují více než ty dnešní, což souvisí i s tím, že platívávalo, že na dlouhý film se obecně nikdo dívat nebude. A nemusí jít jen o pohádku. Toto zhruba před 20-30 lety padlo, ale padlo to u tvůrců, kteří doopravdy umí vyprávět a zaujmout, anebo u produkcí, které na plátno přivádí digitální smršť. Zábavno pak vytváří působivý vizuál.

V našich podmínkách bychom se spíše měli držet onoho pravidla, že 90 minut na film je až až tím spíš pro pohádku. Tři oříšky pro Popelku 75min, S čerty nejsou žerty 91 min, Třetí princ 84 min, Princ a Večernice 79 min, Šíleně smutná princezna 89 min, Princezna se zlatou hvězdou 78 min.

Letošní Kouzelník Žito 104 min... To je prostě úlet. A souvisí s tím, že se stopáž zbytečně natahuje prázdnými dialogy, vše se opisuje, ukazuje a vysvětluje, což je právě u pohádky často naprosto zbytečné. Určitá zkratka u ní může naopak velice velice dobře fungovat.

Řadě současných pohádek prostě chybí nekompromisní střihač, který vyřadí balast a nechá jen zdravé jádro. Pokud nemám vytříbený dialog, měl bych na plátně raději mlčet a místo toho více konat. Hlavní je pořád děj, byť jednoduchý a nemá cenu ho rozmělnit či roztáhnout samoúčelnými gagy nebo pitvořením. Bohužel ne všichni tvůrci si přiznají, že jsou schopni delší stopáž efektivně, smysluplně a zábavně využít. A zřejmě si myslí, že scénáristické prázdno namašlují nějakým pobíháním, plkáním či prozpěvováním.

3 0
možnosti
Foto

Uvod vaseho prispevku plati ovsem jen u pohadek typu "povidka na par stran ze sbirky pohadek od Bozeny Nemcove" .. Svetovi autori dokazali napsat pekne zamotane pribehy jiz pred desittkami a desitkami let ;-)

0 0
možnosti
PV

Jojo jasně všechno je lepší než za komančů. Násobně. Jen těch kvalitnícch fiilmů a serialů co teď vzniká (namátkou Trhala fialky dynamitem, Playgirls, Ordinace v růžové zahradě 2, Hotel Herbich a pod.... Za komára akorát obden popravovali politické vězně, nebyl toaletní papír a banány a když přišel na silvestra '78 mrazík tak zkolabovala ekonomika.....

1 2
možnosti
PV

minus mi jistě dal nějaký zakuklený bolševik:-P

0 0
možnosti
Foto

sem tam se nějá sice nepovede, ale i tak furt dobrý. U těch starším nepřemýšlím jestli to je agitka. A musím se zastat ČT i když Žito se zrovna nepovedl, stále je to na Vánoce nejdívatelnější program...teda pokud by někomu nebylo líto, že celý vánoční a novoroční čas by neměl na komerčách všechno prošpikované reklamou, včetně před půlnocí Nového roku.

3 0
možnosti
NM

...ano to je fakt,protože ja tady čtu skoro v každém blogu..;-D

0 0
možnosti
MS

Mně spíš na celém vánočním programu vadí to, že česká televize každý den chrlí od rána do večera spoustu pohádek, bez ohledu na to, zda jsou skutečně kvalitní. Prostě se zaplácá vysílací čas produkty, které vznikly za celou dobu trvání ČT (respektive ČST) bez ohledu na to, zda nebyly propadáky už v době svého vzniku. Chápu, že v době Vánoc by měly být obslouženy hlavně děti, ale pochybuji, že dnešní generaci, namlsanou Harry Potterem a jinými peckami, mohou bavit užvaněné a nudné pohádky s bídnou výpravou, vzniklé někdy za totáče. Nemám samozřejmě na mysli těch pár léty osvědčených kusů.

1 0
možnosti
PV

nejkvalitnější pohádka a bez nějaké agitky jsou Čerty nejsou žerty a Honza málem králem, z porevoluční doby asi Sedmero krkavců. Anděl páně je jen lepší průměr.Jinak ze studiových pohádek s nulovou výpravou je velmi dobra pohádka Strach má velké oči, nebo Krkonošské pohádky. Samozřejmě jde jen o můj názor.

2 0
možnosti
PL

Možná to nudě tím, že my Češi máme rádi hláškové filmy, pohádky nevyjímaje. A ty hlášky musíte mít trochu nakoukané, tedy vidět pohádku vícekrát. Proto ty starší jsou možná oblíbenější

Jinak souhlas, pohádky umí čeští tvůrci pořád moc hezké.

4 0
možnosti
PL

Možná to bude tím... Oprava

0 0
možnosti
Foto

Za nejkvalitnější novodobou pohádku pokládám tu o prvním prezidentovi. Stále se vylepšuje a za nějakých deset let se stane natolik svatým, že i František z Assisi bude proti němu zhýralec.

6 2
možnosti
PV

Myslíte tu o tom pánovi kterému zničilo zdraví komunistické vězění a vůbec ne že kouřil 60 cíg denně? jo ta byla zajímavá

0 1
možnosti
Foto

vzhledem k tomu, že dnes mají tvůrci svobodu a s čím se museli vyrovnávat za bolševika tak ta kvalita o moc nevzrostla-často naopak-a to nejen u pohádek ale film, reklama, seriály, to co na nás dnes media chrlí je často opravdu otřesnéRv

5 0
možnosti
Foto

Já bych k pohádkám tak kritický nebyl. Pokud se drží toho schématu který pohádka má mít, tedy poetika, romantika, kousek toho zla, nějaký ten čert a pak výhra dobra, pak je vše v pořádku. Horší to je u takových těch pokusů o modernizaci, jako to bylo u Slíbené princezny. To byla opravdová nehoráznost. A ještě zopakuji tři bratry, což byl nepovedený kousek. Ale každý autor má na nějakou tu mýlku právo. Pamatuji se, je to snad 3 možná 4 roky, jak diváci kritizovali Ducha nad zlato. Tehdy. Dnes se na to rádi podívají a i když to žádná perla není a je tam mnoho momentů, kvůli kterým by autoři patřili na skřipec, i já se na ní rád podívám, hlavně kvůli panu Preissovi a skvělé hudbě.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,70
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz