Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Termín Holocaust se nepoužíval, to máte pravdu, ale o stíhání židů a jejich úmrtích v koncentračních táborech se hovořilo, a to nejen v dějepisu.

Když jsem si přečetla tento příspěvek, hned mě napadlo, že asi takovým způsobem se bude tvořit nový přehled dějin pro základní školy, nezůstane kamen na kameni.

Potom věřte dějinám, vždy je píší vítězové.

3 1
možnosti
Foto

Za komunismu se o tom nehovořilo. Od 70 let jsme vypovědili diplomaty z Izraele a sionismus a impertialismu byla úhlavní nepřítel.

1 2
možnosti
DK

Hm...tak to jste ve škole asi nedával pozor. Víte..musíte mít i rodinnou zkušenost. Jsem kosmopolita...jedna babička Němka, druhá Polka....a chumel jejich dětí věděl a říkal...;-O;-O;-O

7 1
možnosti
Foto

Já se o Holocaustu neučil. Učil jsem se, že jediný kdo vedl válku bylo SSSR, nejvíce za války trpěli komunisté, kteří plnili koncetrační tábory. Například po druhé světové válce v roce 1947 československá vláda oznámila založení "Památníku národního utrpení " zahrnující Malou pevnost a hřbitovy nikoliv však Velkou pevnost, kde bylo ghetto, kde bylo uvězněno čtyřikrát víc lidí než v Malé pevnosti. Tím byl obrácen hystorický význam obou pevností. Čedok vozil turisty do Malé pevnosti, ale nesměl se průvodce zmínit o Velké pevnosti. Mnoho turistů odjíždělo z Malé pevnosti s přesvědčenímže navštívili ghetto Terezín zatím viděli Malou pevnost. Já jako školák byl několikrát v Terezíně a ani jednou jsem se nedozvěděl, že Terezín bylo utrpení Židů a holocaust ani omylem. Pouze to, že v Malé pevnosti byli zejména vězněni komunisté. V sedmdesátých letech měl být ve Velké pevnosti v domě č. 417, kde byl domov pro chlapce a kdy byl vydáván časopi Vedem stálý památník se stálou expozicí Komunisté to zamítli vybudovali tam síň revolučních tradic Severočeského kraje, kam jezdili pionýři skládat slib. Teprve po revoluci byl památník vybudován.

4 3
možnosti
Foto

A proč jste si nepřečetl Příruční slovník k dějinám KSČ z r. 1964, kde je u hesla Osvětím napsáno vše k uspokojení Vaší zvídavosti. A odkaz na příslušnou bichli dokumentů o Osvětimi, vydanou v r. 1959.

Stejně tak viz heslo Terezín.

3 1
možnosti
JS

Vážený autore, máte bujné, ale žádoucí sny. Pokusíte si vzpomenout kam utíkaly jednotky SS a dozorců z koncentráků? Utíkaly do ruského zajetí nebo do amerického?

4 1
možnosti
Foto

Němci věděli, že pokud je chytne sovětská armáda budou mučeni. Rusové jim uříznou přirození vydloubou oči a třeba přibijou na vrata. To sovětská armáda dělala všem němcům i civilistům, dětem a ženám. V zajetí spojenců měli záruku na civilizované zacházení a civilizovaný soud. I když chování spojenců se změnilo po osvbození prvního koncetračního tábora, ale nikdy se nesnížili hromadně k mučení zajatců.

4 2
možnosti
Foto

Dík za odvahu otevřít toto vážné a bolestivé téma. Z reakcí je vidět, Honzo, že jste ťal do živého. Navíc nelze vůbec zastírat opakované vlny komunistického antisemitizmu, i když ten měl poněkud jiné projevy a nikdy se nedopracoval k takovém zrůdnému masovému vyvražďování Židů jako nacizmus.

Mohu potvrdit, že ve školní výuce se vytrvale upřednostňovala zpráva o nacistickém pronásledování komunistů. Ne, že by se úplně zamlčoval holocaust, to bych neřekl, ale připomínání komunistických obětí, bylo naprosto dominantní. (A samozřejmě, za vlády komunistů se mohutně zamlčoval fakt, že po uzavření paktu Ribbentrop-Molotov Kominterna zakázala komunistům v evropských zemích vést odboj proti nacistům)

4 3
možnosti
Foto

I56v74a70n 51M85a10r51e92k

29. 1. 2019 13:01

No je dost možné, že v pomocných školách to osnovách nebylo. My, co jsme navštěvovali základku, jsme toto téma v hodinách dějepisu probírali, stejně tak, jako jsme navštívili o něco později ghetto v Terezíně a na na druhý den Lokomotivku ČKD v Praze, po které se nějakým nedopatřením později slehla zem. R^[>-]

6 2
možnosti
JZ

Blog je o tom, že v učebnici dějepisu pro 8. třídy ZŠ se komunisté prohlásili za hlavní oběti II. světové války a zcela pominuli utrpení Židů. To není pravda, komunisté nebyli hlavní oběti. Učebnici jsem viděl na vlastní oči. Takž to je vše, dál nemám co dodat.

6 8
možnosti
Foto

Utrpení židů pominuto nebylo. Je to logické - na čem lépe ilustrovat zrůdnost režimů, s nimiž Komunisti soutěžili, než na koncentrácích, pokusech na lidech a snaze o vyhlazování ras? Holokaust je k tomuto účelu naprosto ideální, byť ho tehdy nenazývali holokaust.

7 0
možnosti
PD

jen pro vyváženost....v současné učebnici pro 5. ročník jsou II. válce věnovány 2 strany a holocaustu 2 věty.

4 0
možnosti
JF

J42i81ř75í 28F76o59g88e36l

29. 1. 2019 9:03

Nezlobte se na mě, ale jste úplně mimo.

Řekl bych, že právě naopak. Událostem 2. světové války včetně toho co se dělo v koncentračních tábporech byla věnována hodně velká pozornost.

4 0
možnosti
Foto

Je to tak, 2.světová válka se hodila i k podpoře tehdejší propagandy.

4 0
možnosti
DN

Jsem ročník 1973. V 6 nebo 7 třídě ZŠ jsme byli na exkurzi v Osvětimi a o holokaustu jsme se učili. I o tom, že největšími obětmi byli židé.

10 0
možnosti
Foto

no vidíte a přitom třeba Rusko příšlo o 27 miliónů obětí což je ve srovnání s šesti milióny židů přece jen rozdíl- v celé válce přišlo o život 60 miliónů, nezdá se vám že neustálé zdůrazňování jedné deseti obětí vyznává tak že těch ostatních 54 miliónů lidí trpělo méně? Každý lidský život má stejnou hodnotu:-/

0 3
možnosti
PM

Na ZŠ jsme končili v 1983 dějepis v 19 století, nebo pokud se probírali 20, tak jen rychlokursem. Po přijímačkách už na to každý dlabal. Rozhodně si ale nepamatuju, že bych se něco naučil o novodobé historii něco ve škole. Vše co vím mám od rodičů nebo samostudiem.

Takže článek nemůžu potvrdit ani vyloučit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz