Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Dostali vše na co měli nárok a ještě jim 30 let stát platí provozní náklady. O tom se mohlo skutečným restituentům - fyzickým osobám - jenom zdát.

0 0
možnosti
VV

Na mnoha mistech dokonce tak dobre, ze uz se ty ruiny nedyla opravit a musely byt strzeny.

0 0
možnosti
PB

Opožděná karma. Výborně napsáno.

3 0
možnosti
VV

Hurvinek by se jiste otazal:

Tatuldo, existuje nejaka komunisticka stoudnost?

2 0
možnosti
PL

Myslíte, že by se takto dotázal v době normalizace, kdy ho byla plná obrazovka? Pokud ano, tak za mne palec nahoru.

0 0
možnosti
LC

Co je a co není v téhle zemi protiústavní? Tak třeba soláry, naprosto největší tunel v historii Česka, schválený největšími ochránci zaměstnanců a slabých, našimi milými socánky. Ano, nelíbilo se mně to, ale jednou to bylo uzákoněno, tak holt musíme trpět, když jsme si takové zástupce zvolili. A pak přijde pan Kalousek a vymyslí dodatečnou srážkovou daň. Co myslíte, jaký názor na ústavnost mají solární baroni? Ale toto opravdu není jediný případ, jen je mediálně propíraný. Prostě, zástupci lidu jen vymyslí a schválí další daň. Je to protiústavní?

P.S. Aby bylo některým méně bystrým jasno a zbytečně se neunavovali posíláním mě do Ruska, Číny či KLDR, já jsem zásadně proti zdanění církevních restitucí. Co si myslím o jejich výši (způsobu ocenění nevydaného církevního majetku) je věc jiná, ale respektuji realitu, když už teda ta zastupitelská demokracie a referendum je fuj.

2 0
možnosti
PL

Špatný článek. Převládají v něm emoce, vyřvávání jako to dělali komunisté, spousta nepřesností a chybi racionální argumentace.

Přitom v základním názoru se s vámi shoduji, ale proč proboha takový hospodský styl? Jakoby jste to psal po deseti vypitých pivech.

3 4
možnosti
JZ

Jaké jsou v článku konkrétní nepřesnosti pane Langře? Mohl byste je upřesnit místo hysterického vyřvávání?

3 0
možnosti
Foto

Pokud si v parlamentu odhlasují, že někoho okradou, tak ho okradou. Je to nemorální, je to zločinné, ale vy demokraté s tím přece nemáte problém.

Nevidím žádný rozdíl když okrádají produktivně činné lidi, nebo když okradou církev o to co jim před tím vrátili.

Vy se tu pořád budete hádat o procentech a tamtoho jo a tamtoho už ne a přitom vám uniká samotná podstata té nemravnosti a to, že získávat od někoho jeho majetek pod pohrůžkou násilí je vždy špatné, bez ohledu na cíle, které lupič proklamuje.

4 3
možnosti
LH

Rozhovor pana Stráského v Hospodářských novinách.

Stráský: A pokud jde o to kradení, jak říkáte: ano, jedna cesta, jak nechat lidi zbohatnout, je nechat je krást. A cesty, jak lidi nechat zbohatnout, jsme hledali.

HN: Takže to byl záměr?

Stráský: Záměr to jistě nebyl, ale všichni to podvědomě cítili. (...) Celý spor o privatizaci, ono vytvoření fondů, které pak někam utekly, bylo vedeno myšlenkou akumulovat kapitál do rukou několika lidí tak, aby si mohli sáhnout na velké podniky. Tak, aby se Škodovka nemusela dávat Volkswagenu, proti čemuž Klaus vždycky byl.

HN: Proč to ale v roce 1997 nakonec skončilo tak nedůstojně? Malé banky krachovaly jedna po druhé, ty velké polostátní měly obrovské ztráty, do toho rozpočtové balíčky, přiznání, že v Česku se krade...

Stráský: Poznali jsme, že česká privatizační cesta nemůže být čistá, protože tady není nikdo, kdo vyndá dvě miliardy a něco si koupí. (...) A třetí cesta byla nechat banky půjčit úvěry, které se nesplatily. Byla to třetí cesta a vlastně jediná, když krádež nebudeme brát jako oficiální cestu.

2 0
možnosti
LH

pokračování

HN: Bankovním socialismem za český kapitalismus?

Stráský: Musel bych vám odpovědět, že to tak bylo, a dokonce bych musel říci, že to tak bylo vědomě. My jsme si to spočítali, že není jiná cesta než do toho zatáhnout banky, aby našim lidem půjčily. I když to někdo zaplatí a jiný ne. A nezaplatilo se toho hodně, odepisovaly se stovky miliard. Asi v roce 1993 se banky poprvé oddlužily, poněvadž tam byly i staré úvěry, co vznikly za komunismu. To bylo prvních zhruba 50 miliard. Ale pak se ukázalo, že se za pět let kapitalismu udělaly desetkrát větší dluhy......

Přečtěte si hlavně poslední odstavec

ZA 5 LET KAPITALISMU SE UDĚLALI VĚTŠÍ DLUHY NEŽ BYLY ZA KOMUNISTŮ, 50 MILIARD

ZA PĚT LET KAPITALISMU 500 Miliard dluhů...

Co je sebrání círvím jejich majetek když novodobí kapitalisté nadělali větší dluhy než komunisti.

5 3
možnosti
MK

Vy jste ale srandista; restituce, tedy pardon zlodějský tunel schválený jedním hlasem odsouzeného poslance a nestoudnou manipulací paní Němcové při hlasování za jistě silně většinového nesouhlasu občanů a navíc 10x nestoudně předražené náhrady ...a Vám se nelíbí, že si chce stát kousek té zlodějiny vzít zpět.

A s těmi komunisty jste už trapný; kdybyste dal všem komunistům domácí vězení a nechal hlasovat o zrušení té restituční zlodějiny, odhadněte si sám, jak by to dopadlo.

P.S.

Co takhle, kdyby církve žily podle Ježíše bez uplácení státem (i za komunistů!) jen z darů věřících?!!!

5 9
možnosti
DR

Souhlasím až na jednu věc. Církevní restituce měli podporu 102 poslanců, nikoli pouze Pekárka. Kde se u nás tenhle nesmysl, který omílá stále tolik lidí vzal, by mě vážně zajímalo.

4 2
možnosti
MV

No vidíte,nám napočítali v restituci náhradu za pole na 3Kč za metr, a klášteru za 40Kč metr ve stejné lokalitě,myslíte že to bylo spravedlivé?

7 1
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz