Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako dopravní expert snad chápete, že tato skulptura je na daném místě naprosto nevhodná. Míste je plné turistů a dopravního ruchu, jezdí tam povozy a dodávky. Do několika týdnů by sloup lehnul opět

0 2
možnosti

Napsal jsem tři slušné příspěvky a nikde nejsou. Smí obyčejný člověk také diskutovat?!? :-)

2 0
možnosti
VV

Vite pane Simku ono zalezi na barve strany diskutera. Ja uz se na to ptal pani Janku i pana Bangy. Dokonce i pani sefredaktorky Petrove. Ale zde se opravdu, ale opravdu nedba na dobre mravy, zde se zkratka na otazky neodpovida.

A opravdu jsem zvedav jak dlouho tato moje odpoved k tematu zde vydrzi.

0 0
možnosti

R^R^R^

Dík za moudrá slova!

Spoléháte na toleranci Zemanem rozdělené společnosti na kavárnu a hospodu. Ano, té toleranci se musíme naučit, i když jsme stále rozdělováni!

Boj proti obnově památky vítězství na Švédy je naší ostudou!

:-)

1 0
možnosti
KT

Mariánský sloup je na Staroměstském náměstí docela zbytečný.

Součástí historie je i to, že tam teď není, jako tam nebyl před svým vztyčením, a právě, to, že tam teď není, i když tam kdysi byl, má mnohem větší půvab, než kdyby tam zase byl, protože tam teď není.

3 1
možnosti

Vaše vzpoura poti památkám je obdivuhodná. Nakonec každý jsme tady zbytečný, že? :-)

1 0
možnosti
MS

R^ Je zde ještě aspekt právního státu. Praha má právo rozhodnout, zda návrat sloupu povolí či ne, ale musí v tomto rozhodnutí být konzistentní. Pokud jednou rozhodla a vydala stavební povolení, není možné výstavbu blokovat obezličkami nižší právní síly jako povolení k záboru prostranství při kompletaci. Při napadnutí u soudu by podle mne musel zhotovitel sloupu vyhrát.

Je to jako získat stavební povolení na dům - montovanou stavbu, kterou si koupíte a přivezete, ale nedají vám povolení k použití manipulačního prostoru pro stavbu. Taková situace je jednoznačně skandální. Rv

2 1
možnosti
VV

A dala ta Praha take povoleni ke strhnuti toho sloupu?

0 1
možnosti
Foto

Autor píše, jakoby tato vzácná barokní památka byla někde uložena a jen čekala na souhlas k znovupostavení.

2 1
možnosti
PL

Ano a dělá to celkem mazaně. Nikde to nenapsal, ale celý článek je pojatý v tomto duchu.

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Tolerance proto není o tom, že budu vnucovat druhým svoje mínění, jak to činí fanklub obnovy Mariánského sloupu, ale budu respektovat názory druhých, protože klidné soužití s nimi je podstatně větší hodnotou než nějaký kus kamene, byť opracovaného.;-)

1 2
možnosti
Foto

Tolerance je především záležitost postoje vůči sobě samému.

0 4
možnosti
Foto

R^ Jednoznačná karma. Je asi fakt, že u nás se lidé spíše sjednotí v negaci, ve vypjatých aktivitách a nadávkách "proti něčemu" než v pozitivních věcech. Chtělo by to změnu. Umět se konečně domluvit taky na pozitivních, konstruktivních věcech. Právě ta neschopnost dohody a neschopnost sami si vládnout, dobře uspořádat věci ve vlastní zemi nás opakovaně v historii dovedla ke katastrofám, ničení a nesvobodě.

Myslím, že velice zajímavý, mnohé okolnosti a historické pozadí osvětlující je dopis kardinála Duky napsaný jako odpověď Pavlu Černému.

Obsahem dopisu je také výzva k pokračování korektní diskuse a k hledání styčných bodů namísto bazírování na těch rozdělujících.

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/190703odpoved-na-otevreny-dopis-pavla-cerneho

Asi první sloup, který potřebujeme v naší společnosti vztyčit, je ochota k domluvě a k toleranci jedněch vůči druhým (což si vyžaduje odložení starých nenávistí a sporů). Obnova tak silně symbolické památky, jakou mariánský sloup byl, není projevem intolerance, ale je věcí velkého proudu kulturní a duchovní kontinuity našeho národa. A také cestou odvrácení se od kulturního barbarství, kterého už myslím bylo v naší zemi dost.

8 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,67
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz