Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přináším upřesnění k osudu Jana Smudka od historika a badatele Jaroslava Čvančary, které mně osobně poslal. .

"Během následujícího útěku, kdy Smudka na Domažlicku

pronásledovalo několik tisíc německých ozbrojenců, a v jeden okamžik byl

zadržen hlídkou ne zcela zkušených ordnerů, dokázal se vysmeknout a dva z nich zastřelil a znova a tentokrát definitivně uniknout. Jak víš,

bojoval pak ve Francii a po její porážce se složitou cestou dostal do

Anglie, kde nastoupil k letectvu. Znal jsem Smudka osobně a vím, jak mu

dodnes někteří povrchně uvažující lidé křivdí. Nebyl to žádný dobrodruh,

jak uvádí kdosi v diskusi pod Tvým blogem, ale tehdy skutečný vlastenec.

Na jeho hrob v Domažlicích občas nosím kytky s trikolorou asi jen já

sám... Náš rodinný strýc – pilot Jaroslav Taudy - měl Smudka (pod jménem

Doubek) jako svého navigátora. A mluvil o něm vždy hezky. Všechny ty kecy si o Smudkovy vymýšleli po válce jednak komunisté, pak závistivci, a potom někteří z Domažlic, které Němci vsadili do koncentráku, jak rukojmí. Za to ovšem nemohl Smudek."

0 0
možnosti

Někdy v r. 1987-88 přišla z Paraguaye do Prahy zpráva, že tam zemřel člověk, který si říkal Julius Fučík, a že je Čech a že aby si přijeli pro jeho ostatky. Praha to striktně popřela a odmítla se tím jakkoli zabývat, protože Fučík přeci umřel za války :-))) Škoda, že v té Paraguayi nevydržel ještě 2-3 roky...

0 0
možnosti
Foto

Díky za připomenutí.... R^ Ale v botách nikoho z těch, kdož se nezachovali jako úplní hrdinové nikdo nebyl, a buďme za to za to rádi, statisticky by se většina z nás hrdinsky nezachovala.

6 0
možnosti

Fučík se v okamžiku zatčení nezachoval jako hrdina, ale přímo jako zbabělce bych ho neoznačil. Najednou se ocitl ve stresové situaci a nenašel odvahu.

Nikdo neví předem, jak se zachová.

Do odboje šel a riskoval vědomě, což je - nutno přiznat - jeho kladná stránka oproti jeho úděsné komunistické propagandě včetně glorifikování Stalinova stát a režimu.

4 0
možnosti

Není proto důvod Fučíka přehnaně glorifikovat. Byli daleko statečnější odbojáři a odbojářky.

0 0
možnosti

R^R^.

Dovolím si udělat paralelu. Tak jako tato statečná žena se nebála použít pistoli proti zlu tj. gestapákům a je zapomínána, tak na druhé straně bratři Mašínové, ač solidně ozbrojeni a pohybliví, byli schopni zabít účetního a policistu zezadu, než se hrdinně prostříleli na západ. Stranickým funkcionářům tj. opravdovému zlu se statečně vyhýbali, ale mnoho dnešních komunistobijců je stále vidí jako obrovské hrdiny a chtělo by je vyznamenat, co vy na to ?

2 6
možnosti
Foto

Pane Mahovský, doplňte si informaci o Mašínech. Během svého útěku na západ nezastřelili žádného policistu ani pokladního a už vůbec ne zezadu

4 2
možnosti
Foto

No jo, ale Fučík zase tiskl Rudé právo, což jsi, Honzo, trestuhodně opomněl.

Ale vážně - nyní se zde hodně hovoří o falšování dějin. Kdo z pamětníků si pamatuje ze školy nějaký jiný odboj v protektorátu B-M, než komunisty a Fučíka, Co Obrana národa? Tři králové, případně zmíněná paní, která musela být statečnost sama. Kde se kdo učil o rodině Moravců, bestiálně vybité nacisty, stejně jako rodina Jindřišky Novákové. atd.

Komunistická historie znala Julia Fučíka a šmytec.

Karma.R^

17 0
možnosti

My jsme se o nekomunistickém odboji učili. Sice byl ten komunistický hlavní a nejhrdinštější,ale i ostatních (ÚVOD, PVVZ...) padly zmínky. Stejně tak jako se alespoň heslovitě připomněl zahraniční západní odboj (o tom východním bylo samozřejmě 90 % textu).

1 0
možnosti
Foto

Velká karma. R^R^R^

Skutečných hrdinů protinacistického odboje si komunisté vůbec nevážili Přičemž "nevážili" je pro tento případ hodně velký eufemizmus. Oni je nenáviděli, zavírali do vězení, ba i popravovali. Krutě zatočili i s veliteli Přažského povstání, jimž nacisttické velení 8. května 1945 složilo do rukou kapitulaci.

Komunisté měli totiž sami hodně špatné svědomí, protože jim Kominterna v roce 1939 protinacistický odboj zakázala. A snažili se také rozvrátit formující se československý protinacistický odboj v Británii. Komunistická propaganda psala o nacistických vojácích oslavné ódy, že se prý jedná o "německou dělnickou třídu v uniformách". Nicméně později, až po přepadení SSSR nacistickým Německem, se i komunisté probrali a měli své hrdiny odboje proti nacistům.Těm jistě náleží úcta.

Jenomže komunisté po válce zločinně zatajovali zásluhy prozápadního demokratického odboje a samotné odbojáře krutě perzekvovali.

Tím větší dík, že ve svobodné době se můžeme dozvídat i o neznámých, komunisty zatajovaných hrdinech. V

8 0
možnosti

J19i50r73i 67B48o49r

5. 1. 2020 15:29

Pane Ziegler nevím proč mě minusujete,ale o panu Smudkovi toho vím opravdu hodně a to nejen od pamětníků ale i od příbuzných jeho rodiny.Nepopírám tím ale jeho statečnost.

1 1
možnosti

J54i34r10i 76B98o34r

5. 1. 2020 14:40

Souhlasím,ale o Janu Smudkovi si něco vyhledejte.Všechno bylo trochu jinak. Byl to dobrodruh a s odbojem to nemělo moc společného.V Anglii byl u letectva jako pozemní personál a byl podezřelý z toho že vykrádal kamery fotokulometů a šmelil s nimi. (dle vyprávění vrátivších se pilotů v r.1945)

1 4
možnosti
Foto

Pane Bore, pokud máte pro svá obvinění nějaké důkazy, vložte je zde. Nikde jsem nic, co by vaše slova potvrzovalo nenašel.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS