Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z hlediska Židů mělo odtržení Slovenska určitou výhodu v tom, že Němci dovolili Slovákům, aby si řešili "židovskou otázku" po svém, díky čemuž na Slovensku mělo mnoho Židů výjimku z protižidovských opatření. Týkalo se lidí důležitých pro ekonomiku, nebo Židů pokřtěných, konvertovaných na křesťany. Výjimky přestaly platit kvůli slovenskému národnímu povstání, ale blízkost konce války již mnoha lidem umožnila se deportaci buď vyhnout, nebo koncentrák přežít.

0 0
možnosti

Já bych jen připomenul, že tehdejší vláda v čele s Chvalkovským se dopustila dost zásadní chyby. Od naší tajné služby vedené Františkem Moravcem měla včas informace, že vpád Němců s následnou okupací je jistý, rozhodnutý, nelze jej odvrátit.

Alespoň měly být zničeny důležité dokumenty. Takto přišlo Gestapo téměř hned k důležitým informacím a mohlo okamžitě začít zatýkání odpůrců nacismu.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji autorovi, že připomněl výročí obsazení českých zemí nacistickým Německem.

Můj věk mě nutí zůstávat doma s ohledem na situaci. Tak čtu a koukám na filmy. Všem doporučuji francouzský film SMRTIHLAV. Je to o kariéře R.Heydricha. Brečel jsem vztekem, když byla ve filmu pasáž o vyhlazení Lidic. Pokud bych měl jen "konstatovat fakta", jak píše pan Ziegler v reakci na jednu diskuzi, pak by žádný Čech neměl v životě podat ruku žádnému Němci. Vždyť právě možná on měl pradědečka, který vraždil v Lidicích či jinde v Evropě.

Psát o Orwelovi a jeho "Kdo ovládá minulost ...." raději nebudu. Dějiny se přepisovaly, přepisují a budou přepisovat vždy v duchu vládnoucí garnitury.

0 0
možnosti

Pane Zieglere, naše rodina ví o hrůze okupace své. Můj děd i babička byli popraveni týž den a na témže místě jako například pplk. Mašín za pomoc sestřeleným spojeneckým letcům. V důsledku toho, je můj otec od necelého roku života oboustranným sirotkem. Rodiče mu odsoudili a zavraždili výhradně Němci. Pravda, byli udáni českým konfidentem, předválečným důstojníkem Krausem. Tento Kraus byl po válce v roce 1952 za své zločiny(zavinil věznění a smrt min. třiadvaceti lidí) pověšen. V devadesátých letech byl tomuto darebákovi postaven pomníček na onom pietním místě, kde spočívá např Milada Horáková. Stalo se tak s odůvodněním, že byl přeci popraven komunisty. Nikdo si neráčil zjistit, že odsouzen byl již v roce 1947 a odsunovat výkon rozsudku se mu dařilo simulováním duševní poruchy. Styl, jak je psán váš článek je návodný k bagatelizaci německého podílu na válce. S tím já nemohu nikdy souhlasit. A karmu Vám pochopitelně nedám.

5 0
možnosti
Foto

J59i10r39i 47C71i83z

18. 3. 2020 12:30

Pripominka otce maminky V.Klause ml.(jeho dedecka) je zcela na miste, jedna se prece o politika, ktery svymi nazory muze ovlivnovat mnoho lidi. Zda si z fasistickych postoju pana Mistiny za II.WK neco vzal do sve kariery se uvidi. Stejne se melo postupovat u jeho otce V.Klause a jeho puvodu. Neni vubec jiste, zda by dostal po r.89 takovou duveru volicu pri znalosti vsech o jeho korenech. Ze byl clen Prognostickeho ustavu UV KSC pod taktovkou KGB a StB zalozenem v r.1984 na pokyn J.Andropova si kazdy muze precist na internetu. A taky v tomto ustavu bylo mnoho dalsich, co doposud rozhoduji o deni v tomto state. I historicka fakta o CSR se neustale manipuluji. Jako priklad bych uvedl znarodneni po r.45, ktere neprovedli komunisti (jen se podileli), ale samozvany prezident Benes (videl svuj vzor v masovem vrahovi Stalinovi), ktery provedl bolsevizaci spolecnosti pomoci Dekretu. Vse pak potvrdili nasi predci volbami v r.46, kdy KSC dostala v ceske casti statu 45% hlasu volicu. Vse je dolozeno historickymi dokumenty, staci jen hledat v Googlu.

1 0
možnosti

P27e47t51r 91L51a94n81g16e56r

18. 3. 2020 12:01

Tak dobře jste připomenul zločiny nacismu. R^

Jenže jako vždy to kazite stylem psaní, který se podobá komunismu i nacismu, netolerancí v diskuzi a nakonec i naznacovanim podílu viny Klausovy rodiny. Rv

3 0
možnosti

Nacismus poté, co v Německu proběhla důsledná denacifikace a po bezmála 100 letech, má smysl vnímat především jako historickou periodu bez zásadního vlivu na současnost. Zato dekomunizace u nás a v dalších státech ostbloku proběhla mizerně nebo vůbec neˇ, a to má na dnešek zásadní vliv. Tomu bych se věnoval.

0 0
možnosti

J12i48ř14í 30F80o45g65e15l

18. 3. 2020 12:41

Denacifikace proběhla stejně špatně jako dekomunizace. Asi máte špatné informace.

0 0
možnosti

A16l90e17š 33N20o79v24á88k

18. 3. 2020 10:34

výročí vstupu do NATO si připomínáme, výročí vstupu Německa do ČSR tak moc ne...

1 0
možnosti

J57a55n 67R42á33ž

18. 3. 2020 10:12

Ta poznámka o podílu dědy Klause jun. na zločinech nacistů je nefér a podpásovka. Spojování dětí se "zločiny" rodičů a prarodičů bylo doménou komunistů! Sám jsem to poznal, "zločiny" mého otce mi byly připomínány kádrováky celý život a proto se mi takové spojování hnusíRv

PS. Mne hodně štve, že výročí německé okupace, která měla pro naši zem daleko horší důsledky než byla okupace sovětská, probíhá každoročně, na rozdíl od výročí okupace sovětské, velice tiše, skoro v mediích nepovšimnuto a jinak horliví kritici a připomínači všeho, o výročí této tragické události mlčí.

8 0
možnosti

Stejné podpásovky se ovšem v minulosti dopustili oba Klausové, konkrétně v první presidentské volbě. Tím neříkám, že je to tak správně.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS