Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky moc, skuteční vlastenci, mám tento rod skutečně rád...

3 0
možnosti

Tento rod měl de fakto v každé generaci významnou postavu.

5 0
možnosti

Pane Zieglere, ještě bych vás doplnila. Svým veřejně deklarovaným protinacistickým postojem byl známý i představitel hlubocké větve JUDr. Adolf Schwarzenberg, který podporoval Edvarda Beneše před i během 2. světové války. V roce 1937 daroval Benešovi na tehdejší dobu neuvěřitelně vysokou částku na dostavbu československého opevnění proti Německu. Po anšlusu Rakouska nacisty nechal na svém vídeňském paláci vyvěsit černé vlajky; v době , kdy byl Židům zakázán vstup do vídeňských parků, nechal otevřít své palácové zahrady a u vchodu vyvěsit nápis: "Zde Židé vítáni".

Když 20. října 1938 vstoupil Hitler spolu s jednotkou Wehrmachtu do Českého Krumlova, Adolf Schwarzenberg kategoricky odmítl ho přivítat a Hitlerovi zakázal vstup na krumlovský zámek. Když dva jeho zaměstnance z Horní Plané zatklo gestapo, vydal se na nebezpečnou cestu do Berlína, kde osobně intervenoval u šéfa SS Heinricha Himmlera a požadoval jejich okamžité propuštění. Toho dosáhl a oba se mohli vrátit domů. Po březnu 1939, kdy se jako známý odpůrce nacismu ocitl v nebezpečí, podařilo se mu uprchnout v srpnu 1940 do exilu. Hůř dopadl jeho adoptivní syn Jindřich Schwarzenberg, který byl za války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. (Ten Jindřich, který později adoptoval Karla z orlické větve.)

Za to se Adolfovi Beneš a čsl. stát odvděčili zákonem Lex Schwarzenberg, který ho připravil nejen o veškerý majetek v celkové hodnotě čtyř miliard korun, ale i zestátněním obrovského Schwarzenbergského penzijního fondu, kterým přilepšovali svým zaměstnancům. Přesto jim i z poúnorového exilu posílali ze svého do Československa penzijní příspěvek.

Schwarzenbergové byli známí i jako dobří zaměstnavatelé, např. už v 19. století měli pro děti svých zaměstnanců zařízení podobná budoucím mateřským školám, poskytovali jim řadu benefitů (jako např. výhodný nákup osobního auta) a jejich talentovaným dětem platili vzdělání. Mě na střední škole učil profesor, kterému financovali studium na pařížské Sorbonně.

11 0
možnosti

Částka, kterou A. Schwarzenberg daroval na dobudování opevnění činila

1 milion korun československých. (Pro představu: tradovalo se, že v té době se nechalo pořídit pět buřtů za korunu.)

7 0
možnosti

S83t36e76v79e 55A15u11b53i19n

12. 5. 2020 14:34

nebudte naivni,od 13stoleti byl tento velmi schopny rod u veskereho evropskeho deni,oni vzdy premysleli 50let dopredu,samozrejme ze znate jejich historii,ale vy jste predevsim ideolog,ktery si vyzobava informace ktere mu zapadaji do jeho mozaiky,tento rod byl vzdy pripraven,jedna vetev s nacisty,druha v odboji a schovavala se po lesech ,jedna vetev v opozici proti cisari a druha vetev rakousku vyhravala valky

0 7
možnosti

Která větev - jmenujte! Myslíte snad Hlubockého Adolfa, který v exilu podporoval Benešovu vládu a kterému se Benešovo druhé Československo odměnilo unikátně zdůvodněnou zlodějinou? Doložte jméno - nebo kušte, slaboduchý přicmrndávači bolševických lží! http://www.lexschwarzenberg.cz/cs/detailed-history/ ;-O

8 0
možnosti

J56i31r46i 44V97r43a32b16e76c

12. 5. 2020 13:02

Když si člověk představí co komunisti a i zde na iDnes známý bolševičtí blogeři za špínu a lež na rod Schwarzenbergů házeli, tak mi je zle ;-O

Každopádně panu Zieglerovi R^

12 0
možnosti

Soudružko Konečná, tak už je to zase tady ! I v úterý, Jan Ziegler, opět přepisuje historii ! Schwarzenbergové , to je skupina známých lotrů - Vypuďte je ! Svědomitě držte jádro šlechty rudé i té nižší - zemanů ! Upozorňuji na dalšího elementa ! Jan Antonín Baťa ! Zrádce národa. (Jak krásných 15 roků basy a propadnutí majetku). Souhlasím s tím, že K.H. Frank, měl zacházení lepší ! Byl alespoň vyslechnut. Baťovi bylo odepřeno se bránit ! (Jasně, udeřila pěst dělnické třídy) ...

Známý obuvník, byl nesmírný nebezpečný ! Pomáhal zachraňovat Židy, finančně podporoval Benešovu vládu v exilu a co hůře - Českým letcům RAF, přispěl i na stíhačky Spitfire ! Jsem hrdý na to, že se to nikdy nedostalo do učebnic dějepisu ! Pevně věřím, že v nastoleném trendu budete pokračovat ! Tomu přepisování historie je třeba zamezit - To by byla naše konečná. Čest našemu úsilí ... :-)

6 0
možnosti

J37i15ř40í 45F57o70g78e47l

12. 5. 2020 12:59

Jste si opravdu jist, že ty stíhačky patřily českým letcům? Nepatřily čistě náhodou Britům? Těm Britům, kterým jsme museli po válce veškerou pomoc zaplatit?

0 5
možnosti

A který že se to podílel na stavbě tábora v Letech pro lidi kteří museli pracovat pro Schwarzenberga?

0 9
možnosti
Foto

Pane Malý v té době Schwarzenbergům nepatřil ani kámen u cesty. Krásně pindáte,

8 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,54
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz