Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tenhle Zeman, jen nám přináší problémy. Kdyby na Hradě seděl pan Drahoš, mohli jsme mít v Brně palestinskou diplomatickou úřadovnu a zařadit se ve věci Palestina na úplnou špici hlavního proudu EU. Škoda, no. A to tenhle Zeman ještě prohlásil "přijměte Izrael do NATO". Jenomže to by se asi hned ukázalo kdo s kým. I tak bude mít chudák Petříček spoustu práce ten náš krok všem našim přátelům vysvětlit.

0 2
možnosti

Pan Drahoš nikdy nepodporoval Palestinu.

0 0
možnosti

ČR nemá Jeruzalémě velvyslanectví, ale diplomatické zastoupení. Navic v západním Jeruzalémě, takže o žádné porušení mezinárodního práva nejde.

2 0
možnosti
Foto

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 478, o Jeruzalémě je jednostranným aktem aplikace Charty OSN, a tedy nemá povahu mezinárodní smlouvy. Teorie mezinárodního práva je zařazuje mezi tzv. vedlejší prameny mezinárodního práva ..Izrael vyhlásil svou nezávislost v roce 1948 a krátce poté prohlásil Jeruzalém svým hlavním městem, což je právem každého suverénního státu.Toto právo neupírá mezinárodní společenství ani státům majícím vládu, jejíž legitimita je problematická, jako je tomu např. v případě Severní Koreje. Z jakého důvodu by si za hlavní město nemohl zvolit suverénní, naprostou většinou států uznávaný člen OSN, jakým je Izrael.

1 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Dík za normální myšlení!

:-)

3 0
možnosti
Foto

Plán OSN předpokládal, že Jeruzalém bude pod správou OSN a to i přesto, že v Jeruzalémě žilo víc Židů a křesťanů, než Arabů. Židé ač neradi souhlasili, protože došli k závěru, že je lepší mít vlastní stát než žádný. Palestinští Arabové zastoupeni Vysokou arabskou komisí plán odmítli. .Dne 14. května 1948 Izrael vyhlásil svou nezávislost. Egyptská vláda dne 15. května 1948 oznámila, Radě bezpečnosti OSN, že zahájila postup do Palestiny s odůvodněním, že je třeba zde nastolit pořádek. K násilnému vstupu do Palestiny, s cílem zničit nově vzniklý stát Izrael, se přidal transjordánský král Abdulláh, a přidala se Sýrie, Libanon a Irák. Dne 19. května 1948 dorazila do Jeruzaléma Arabská legie krále Abdulláha, které veleli britští důstojníci a její tanky na Staré město spustily mohutnou palbu. Armáda Egypta zaujala pozice u kláštera Mar Elias Město Jeruzalém bylo obklíčeno a ostřelováno. Ostřelování města se zaměřilo zejména na židovské památky. V obklíčení uvízlo100 000 židovských obyvatel, kterým postupně docházela voda a potraviny. OSN neudělal nic pro ochranu města a obklíčených obyvatel, i když OSN opakovaně na situaci ve městě upozorňoval Chajim Herzog izraelský ministr zahraničních věcí. Varoval OSN, že Jeruzalém padne dřív, než přejde pod mezinárodní zprávu OSN. Marně upozorňoval, že jsou úmyslně dělostřeleckou palbou ničeny náboženské památky jako Chrám Božího hrobu, synagogy, Olivová hora. OSN nikomu nepřičetla vinu za ostřelování Jeruzaléma a ani nevyslala do Jeruzaléma mezinárodní jednotky. Dne 29. května Izrael prohlásil, že neuznává rezoluci OSN č. 181, protože OSN ukázala, že není schopna obhájit své vlastní rozhodnutí a tedy Izrael jej považuje za neplatné a neúčinné. Dále Izrael uvedl, že považuje Jeruzalém za neoddělitelnou a organickou součást státu Izrael a židovský národ dva tisíce pět set let přísahal, že na Jeruzalém nikdy nezapomene a tuto přísahu ctí a nikdy se nesmíří s tím, aby byl od Jeruzaléma oddělen.

6 0
možnosti
Foto

Vynecháváte podstatná fakta uvedena v publikaci "O Jeruzaléme".

0 3
možnosti

Jednoznačně správný krok...R^

7 0
možnosti

Jsem slušně vychovaný a málokdy ujedu, ale jak se říká vyjímka potvrzuje pravidla. Udělali jsme konečně správnou věc a Palestinci a LAR at si políbí....R^

6 0
možnosti
Foto

Tady nejde o Plán rozdělení Palestiny, tady jde o to, že přemístění ambasády do Jeruzaléma porušuje usnesení RB OSN v této věci. Kdybychom neprováděli pokoutní diplomacii, ale otevřenou,ofenzivní, tak požádáme o její zrušení, či modifikaci předem. Měli bychom se naučit hrát s otevřenými kartami.

A co se týče přenechání části Jeruzaléma Státu Palestina, tak fakt nechápu, proč Stát Izrael si chce mermomoci ponechat ve své péči 300 000 Palestinců jako trojské koně, když sám sebe definuje jako židovský stát.

1 9
možnosti
Foto

Koukám pan Řezník sympatizuje s arabskými teroristy. Rád by jim přenechal půlku Jeruzaléma. To co se dělo v polovině Jeruzaléma, která patřila od roku 1948 do roku 1967 Jordánsku ví každý. Za tuto dobu si ani Jordánsko a ani tak zvaní Palestinci nezvolili za své hlavní město Jeruzalém. Jordánsko všem Arabům s jejich souhlasem přidělilo jordánskou národnost , tak nevím o jakých Palestincích se zde mluví. Izrael předal pod plnou správu tak zvaným Palestincům Betlém, kde žilo 90 procent křesťanů. Za několik let jich zůstalo necelých 1, 5 procenta. Předal jim Hebron a dnes Židé tam žijí za plotem. Tohle chce pan Řezník.

7 0
možnosti

Já vítám i arabské protesty - Palestinci se hezky odkopali. Prounijnímu Petříčkovi vzkázat, že porušil mezinárodní právo, tím proti sobě obrátí i ty, co se jich zastávali

3 0
možnosti
Foto

Jsou či nejsou rezoluce RB OSN pramenem mezinárodního práva?

0 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS