Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsou témata, o kterých se mi již podstatě ani psát nechce. Rusko, Zeman, komunisté. Důvod? Nic nového se již uvést nedá! Rusko je zemí předurčenou k blahobytu. Miloš je obětí vlastního ega a pochmurného mládí. Komunisté? Lidé zvláštního tažení. Nikde nefungovali, nefungují a nebudou. Oni zase melou, že budou. Semleli nás pěkně, to je třeba uznat ... :-)

4 0
možnosti
Foto

mnoho lidí je schopno řešit naprosté banality, jako je vysílačka v rukou jakéhosi ajznboňáka v Horní Dolní jako střed světa, ale o tom to opravdu, ale opravdu není. Češi také nepoukazují na naprosté kraksny stíhačky v rakouské armádě nebo tragické vojenské sanitky rakouského bubndeswehru, budící úsměv. O tom to není, to lidi nezajímá. Podstatná je atmosféra a uvolněnost, radost z života, a ta byla v ČSSR boží ;-) a o tom to je !

1 6
možnosti
Foto

Té atmosféry, uvolněnosti a radosti ze života bylo tolik, že to mnozí nedokázali snést a pokoušeli se emigrovat do zemí, kde se řešily banality. Naštěstí bylo takovým pomatencům aktivně bráněno zadrátováním hranic.

4 0
možnosti
Foto

A nejhorší na tom je, Jane, že si to poděláváme zas.

Vám karma.:-)

12 0
možnosti

Franz měl štěstí, že v případě Rakouska se velmoci dohodly na neutralizaci. A že RA (někým do střední Evropy přitažená) stihla obsadit jen půlku jeho státu.

A jak se za okupace, v podniku důležitém pro válku, dalo pracovat pasívně?

1 0
možnosti

Někteří dělníci výrobu sabotovali.

1 0
možnosti

Taková zajímavá orální historie, protože od přespolních. Kolik lidí, tolik osudů a historií. V roce 2005 asi tak mi udělal jakýsi Ukrajinec na zastávce přednášku, že jsme všechno prodali cizincům. Co jsem na to měl říct? Možná slovy Václava Klause, že jiné řešení nebylo... Ale ten závěr, že nebyla čočka a fazole, nebo barevný TV, to mě docela udivuje, asi myslel za komunistů. Čočky je v Lídlu pořád dost, nemůžu jí ani vidět.... Oni jsou ti Germáni historicky šikovnější než Slovani. Však nás taky skoro poněmčili Ale to ještě neznamená, že jsou chytřejší - němečtí Germáni šli jako osli do dvou světových válek. Rakušáci se k nim museli přidat. Na to už pán nevzpomínal, protože ho to asi vzhledem k věku nezajímalo. Týpky jako on tady máme taky. Rádi mluví o sobě, jak jsou dobří a jak se mají dobře. ...Národy jsou všeliké a civilizace se vyvíjí všelijak globálně - například jsem slyšel že miliarda lidí na Zemi žije ve slumech (rok 2007), tak to si my Češi můžeme lebedit: v zóně slumů momentálně nejsme.

4 1
možnosti

Samozřejmě, že za komunistů pravidelně chyběly některé druhy zboží v obchodech.

4 0
možnosti

P83e65t54r 61L69o17r48e49n61c

12. 9. 2021 16:50

Já jsem podobně pokecal s mladým australským párem jeden večer v Malostranské kavárně v 80. letech. Zajímali se o život obyčejných lidí v ČSSR.

Vyprávěl jsem jim o železné oponě, výjezdních doložkách a šancích vycestovat mimo socialistické země, o "volbách" a jednotné kandidátce Národní fronty, o vojensky vertikálním řízení všech částí života u nás, o nulové šanci v politice a ekonomice cokoliv ovlivnit atd... Pozorně poslouchali, kladli otázky na detaily...

Při loučení tomu dali korunu, když se mě zeptali, proč ty komunisty teda volíme, když jsme s nima tak nespokojení, na lísteček mi napsali jejich adresu a telefon, že až někdy budu v Austrálii, že se jim mám ozvat, že zase príma pokecáme.:-)

8 0
možnosti

To je přesné. :-)

1 0
možnosti

V roce 1989 bylo v desetimilionové České Socialistické Republice 1 milion komunistů.

4 0
možnosti

To máte pravdu. Jenže měli moc.

1 0
možnosti

R^R^R^

Dík! Absolutně nechápu, proč někteří z nás stále volí příslušníky strany, která má na svědomí stovky mrtvých vynikajících Čechů nebo dávají přednost oligarchické demokracii se svobodou jen pro postkomunistické oligarchy před demokracií liberální se svobodou pro všechny občany.

:-)

7 0
možnosti

Protože se měli dobře...tedy ti schopní kolem nich, se měli blbě a nebo stejně jako oni...nemuseli nic dělat, jen držet hubu a krok...proste komunismus je pro líný a neschopný, zapskly burany...

5 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,78
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz