Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ti, co útěk zosnovali, na to byli připraveni a věděli, co je čeká, ale obdiv zaslouží těch 36, kteří se rozhodli zůstat "na pas blind". Museli mít toho režimu opravdu plné kecky.:-)

3 0
možnosti
Foto

Moc nechápu, co bylo na vlaku svobody svobodného. Vždyť drtivou většinu cestujících zavezl jinam, než chtěli Rv

0 6
možnosti
VV

To nic, pozadejte aby se ten kolotoc take obcas tocil na druhou stranu. Pak to nebude tak slozite pochopit.;-D

6 0
možnosti
MB

Jsou paradoxy dějin. Úsměvné - mrazivé. Sedím s otcem na sodovce - "Synu tam se nedívej! Sedí tam letec RAF, Je zapovězený, nepřišel z Východu". V mém rodišti Krnov, byly 2 sběrné tábory Němců. Zpátky do "Říše"! První vlaky odjely do NDR. Ty následné, do Bavorska. Co si tak asi řekli, po 40 letech? No a "Krnované"? Ti, jako vítězové necestovali nikam. Odměnou jim bylo, že Východ přišel až k nim domů ! :-) ...

5 0
možnosti

Ti, co odjeli do budoucí NDR, museli být později pěkně naštvaní.:-)

1 0
možnosti
DP

Nekdy koncem sedmedesatych let jsem cetl brozurku o Vlaku svobody (vydanou tehdy jednim exilovym nakladatelstvim. Exilovym sposivatelum se podle nich podarilo ziskat i duvernejsi informace z poza zelezne opony a StB vysetrovala v CSR pak par lidi z podezreni, ze tem spisovatelum poskytli informace. Ten utek znamenal velkou mezinarodni negativni publicitu pro bolsevizmus a udajne rozlitil i Stalina tak, ze zavolal Gottwaldovi a porucil pri nejmensim odvolat ministra vnitra a rozpoutat estebacky teror - dokonce i vzdaleni pribuzni tech jak puvodnich utekaru tak i tech co vyuzili prilezitosti a za zeleznou oponou zustali byli krute trestani a pronasledovani. Ti estebaci a pohranicnici, kteri ve vlaku taky byli (po zastaveni vlaku v Nemecku vyskakali z vlaku a utikali zpet do CSR), si to taky poradne "slizli" za to, ze uteku nezabranili, ale ty nikdo nelitoval. I ti navratilci to meli tezke, nekoncici vyslechy na StB a skrvny v kadrovem posudku, jelikoz v dusledku bolsevicke paranoidy byli povazovani za "skryte spiony". Jedno z opatreni po uteku bylo, ze na kolejich vlaku z CSR do Bavorska a Rakouska byly postaveny tezke betonove zatarasy, aby se podobnym utekum zabranilo. V roce 1967 sem v jedne restauraci ve Vidni nahodou potkal rakouskeho strojvedouciho v duchodu, ktery az do zacatku sedesatych let vozil vlaky do CSR (sice hlavne trat do Bratislavy, ale nekdy i do Breclavi) a ten mi rekl, ze prejizdeni hranic bylo pro nej vzdycky moc neprijemne, (pry mu to pripominalo ty nepriejemne nemecke kontroly vlaku na Rakousko-Svycarskych hranicich behem valky) nejenom ty opatreni na hranici, ale i prolezani lokomotivy ceskoslovenskymi pohranicniky a s trochou nadsazky rekl, ze by ti pohranicnici malem chteli, aby topic otevrel oheniste parni lokomotivy, jestli se tam neschovava nejaky uprchlik.

7 0
možnosti
Foto

Škoda, že to nešlo udělat jinak. Posadit do vlaku komunisty a poslat je do SSSR.:-)

11 0
možnosti
Foto

Copak by se tak dlouhý vlak dal sehnat? :-)

7 0
možnosti
Foto

Rád bych si přečetl vyprávění všech, kteří tenkrát tím vlakem prchli. Kde nakonec skončili, jak se jim vedlo, čím se živili.

2 0
možnosti
VV

Potravinami, cim jinym pane Bicero?

4 0
možnosti
VV

Vcera byla v tomto platku take vzpominka.

Vzpomel jsem si na nekolikanasobneho mistra sveta v letecke akrobacii Ladislava Bezaka, ktery v prosinci 1971 nalozil do malinkeho letadelka manzelku, 4 deti a odletel s nim na zapad.Ssvuj um dokazal kdyz nedal zkusenemu kpt. Fiedlerovi v Migu ktery mel rozkaz za kazdou cenu znemoznit ulet zadnou sanci sestrelit ho.

8 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Státní vyznamenání jim bývalý komunista a postkomunistický papaláš určitě neudělí!

:-)

5 1
možnosti
SB

Tohle vyčítejte buď všem třem polistopadovým prezidentům stejnou měrou, nebo ani jednomu z nich.

Každý z těch tří, tedy Havel, Klaus i Zeman, to mohl udělat do úplně stejné míry jako zbývající dva.

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS